in

Prognoza za subotu, 5. kolovoza. Sve operativne snage civilne zaštite u stanju pripravnosti

Foto Istramet

Noćas glavnina oborine, lokalno će u Istri pasti i do 100 mm kiše. Oprez. U nedjelju poslijepodne također velika mogućnost poslijepodnevnih nestabilnosti, a zatim od ponedjeljka postupna stabilizacija, objavio je Istramet.

U noći obilne oborine, ponegdje više od 100 mm. Promjenjivo vrijeme uz mjestimičnu kišu i grmljavinske pljuskove zadržat će se i danju. Puhat će slab do umjeren jugozapadnjak, poslijepodne u okretanju na sjeverac i buru. Jutarnje temperature zraka od 15 do 20 °C, dnevne vrijednosti između 24 i 28 °C, objavio je Istramet na svojoj web stranici.

Sve operativne snage i sudionici sustava civilne zaštite stavljeni u visoku pripravnost

Ovo je priopćenje Ravnateljstva civilne zaštite MUP-a za Hrvatsku:

Pozivaju se građani na područjima sklonima poplavama da budu posebno oprezni, ne kreću na put ako ne moraju, prate vijesti i preporuke nadležnih tijela te da pravodobno poduzmu potrebne sigurnosne mjere

Zbog najavljenog nevremena i obilnih kišnih oborina koje će prema prognozama DHMZ-a zahvatiti veći dio teritorija Republike Hrvatske od 04. do 06. kolovoza, sve operativne snage i sudionici sustava civilne zaštite stavljeni su u visoku pripravnost.

U cilju smanjenja rizika od poplava, Ravnateljstvo civilne zaštite u dogovoru s čelnicima jedinica lokalne i regionalne samouprave, stožerima civilne zaštite, žurnim službama i operativnim snagama poduzima sve potrebne preventivne mjere kako bi se zaštitili građani i imovina te pravovremeno reagiralo u slučaju izlijevanja rijeka ili poplava na područjima s visokim rizikom.

Prema hidrološkom izvješću DHMZ-a, obilna akumulirana oborina i oborina koja se još očekuje na području uzvodnih susjednih država (Slovenije i Austrije) uzrokuje daljnji značajan porast vodostaja rijeka Mure, Drave i Save. Te rijeke bi tijekom današnjeg i sutrašnjeg dana mogle doseći iznimno visoke vodostaje i protoke. S obzirom na to da iz susjedne Slovenije Savom dolazi povećani protok, postoji mogućnost otvaranja ustave Prevlaka, kako bi se višak vode preusmjerio kroz Lonjsko polje i rasteretila Sava.

Prema upozorenju Glavnog centra obrane od poplava i hidrološkim prognozama visine vodostaja rijeke Save aktivirat će se Oteretni kanal Sava-Odra u popodnevnim satima. U tijeku su pripreme za zatvaranje cestovnih prijelaza.
 
Također, prognoza obilnih oborina tijekom dana na području sjevernog Jadrana, Gorskog kotara, Like, središnje i sjeverozapadne Hrvatske, a kasno popodne i u noći na području srednjeg i južnog Jadrana može uzrokovati pojavu bujičnih i urbanih poplava.

Pozivaju se građani na područjima sklonima poplavama da budu posebno oprezni, ne kreću na put ako ne moraju, prate vijesti i preporuke nadležnih tijela te da pravodobno poduzmu potrebne sigurnosne mjere.

U županijskim centrima 112 očekuje se veliki broj poziva građana stoga apeliramo da zovu broj 112 samo u hitnim situacijama kako bi se pomoć najprije pružila onima koji su najugroženiji  s obzirom na to da je primarni zadatak prvenstveno spašavanje ljudskih života, a tek onda imovine.


Upute za poplave:

 • premjestite vrijedne stvari na povišena mjesta
 • pripremite pitku vodu jer će nakon poplave možda biti zagađena (tijekom poplave nemojte piti vodu iz vodovoda, bunara i drugih izvora)
 • budite pripravni na evakuaciju s ruksakom za hitne situacije
 • ako nadležne službe pozovu na žurnu evakuaciju odmah postupite prema pozivu kako biste iskoristili preporučene evakuacijske rute prije njihovog potapanja
 • ako ste zatočeni u vašoj kući zbog poplave, pokušajte se uzvisiti što je više moguće
 • isključite glavne izvore struje, plina i vode
 • ako ste na otvorenom udaljite se od mjesta ugroženog poplavom
 • izbjegavajte hodanje kroz sve poplavne vode
 • ne prolazite kroz vodu automobilom, biciklom ili nekim drugim prijevoznim sredstvom
 • ako ste u automobilu i ne možete se bez rizika prevesti do sigurne pozicije odmah ga napustite i popnite se na povišeno mjesto
 • pomozite drugima u vašoj blizini, osobito ranjivim članovima obitelji, teško pokretnima, bolesnima, djeci, osobama s invaliditetom te svima ostalima kojima je potrebno
 • ako je prekasno za evakuaciju domaćih životinja ostavite prostore u kojima borave otvorene kako bi mogle izaći
 • ako možete povedite sa sobom kućne ljubimce, a u suprotnom omogućite im slobodno kretanje
 • slušajte obavijesti na televiziji i radiju
 • nakon poplave surađujte sa žurnim službama u čišćenju prostora, uklanjanju lešina uginulih životinja, provedite dezinfekciju, dezinsekciju i deratizaciju objekata, bunara i otvorenih prostora kako biste izbjegli zdravstvene rizike.

Porečki delfin 2022. - Foto Loris Peršurić

Otvorene prijave za Porečki delfin, najzabavniji plivački maraton

Foto Istarska županija

Važna investicija za Dom za starije u Raši – Istarska županija osigurala velik novac za ugradnju dizala