in

Projekt ‘EMAS – Hitna pomoć’: U Istri obuka za granične policajce

Obuka graničnih policajaca u Valbandonu

Šesnaest šefova smjene postaja granične policije pohađa interaktivnu obuku s ciljem usavršavanja vještina rukovođenja i organizacije službe

U organizaciji Uprave za granicu i Policijske akademije u Valbandonu je prije nekoliko dana počela obuka za šefove smjene postaja granične policije koja se u potpunosti financira iz projekta „Hitna pomoć – EMAS Jačanje aktivnosti granične kontrole na hrvatskom dijelu vanjske granice zbog povećanog migracijskog pritiska“. Naime, s obzirom na izazove s kojima se granična policija suočava na vanjskim granicama Europske unije, uočena je potreba za dodatnim usavršavanjem šefova smjene.

granična policija obuka valbandon mup 2021
Obuka graničnih policajaca u Valbandonu

Cilj ove obuke je podići svijest o određenim vrijednostima i standardima Europske unije, s posebnim osvrtom na moguća kršenja temeljnih prava i mehanizme njihove zaštite. Modernim i dinamičnim obukama polaznicima se nastoji olakšati osvježavanje postojećih i usvajanje novih znanja. Obukom se nastoji na najvišu moguću razinu podići uloga šefa smjene granične policije kao ključnog elementa rukovođenja u odnosu na pravilnu organizaciju i upravljanje ljudskim i tehničkim resursima na terenu.

U suradnji Uprave za granicu i Policijske akademije kreiran je program, u kojem je naglasak na temama važnim za svakodnevni rad šefova smjene. Na otvorenju obuke Kristina Ciprić, ispred Uprave za granicu, poželjela je dobrodošlicu polaznicima izrazivši zadovoljstvo još jednim zajedničkim projektom Policijske akademije i Uprave za granicu. Program pritom većim dijelom čini interaktivna nastava, gdje polaznici na temelju studija slučaja usvajaju dobre prakse i bruse svoje vještine rukovođenja i organizacije službe.

Kao i velik dio ostalih novih programa Policijske akademije, obuka za šefove smjene postaja granične policije predviđa samostalnu online pripremu za obuku te su polaznici prije dolaska u Valbandon imali zadatak na sustavu e-obrazovanja riješiti nekoliko vježbi. Ondje također mogu pronaći sve materijale i smjernice potrebne za što uspješnije postizanje ishoda učenja, a na sustavu e-obrazovanja bit će provedena i završna evaluacija obuke. Sadržaj obuke obuhvaća širok raspon tema, od profesionalne etike i psiholoških aspekta rukovođenja do rukovođenja i organizacije službe, zakonodavnog okvira vezanog za nadzor državne granice, integriranog upravljanja granicom, analize rizika i suradnje s Nacionalnim koordinacijskim centrom te naposljetku temeljnih prava, a koje su obrađene kroz prizmu svakodnevnih zadaća šefova smjene postaja granične policije.

Ispred Uprave za granicu na obuci sudjeluju Tomislav Lukac, Drago Kuhta, Valent Gašparić, Marko Husnjak i voditelj Službe za granicu PU karlovačke Damir Butina, dok su ispred Policijske akademije u obuku uključeni  Krešimir Kanižav kao predavač i Robert Kralj, Nikola Slamek i Natalija Jovan kao potpora za provođenje praktičnih vježbi.

Na kraju treba naglasiti kako je i ovaj, kao i svi novi programi osposobljavanja granične policije, usklađen sa sektorskim kvalifikacijskim okvirom i Frontexovim zajedničkim temeljnim kurikulumima za obuku granične policije, kako bi obrazovanje naših policijskih službenika bilo potpuno u skladu s europskim standardima te s modernim metodama poučavanja i obrazovanja.

Foto&tekst: PU istarska

vrsar luka pogleda na stari grad

VRSAR: Općina poziva građane da daju svoje prijedloge za proračun 2022.

crveni križ

Crveni križ u Bujama, Novigradu i Umagu organizira akciju „SOLIDARNOST NA DJELU