in

PROMJENA NA ČELU GRADSKE USTANOVE: Tihana Mikulčić nova je ravnateljica Doma za starije i nemoćne Poreč

edf

Tihana Mikulčić nova je ravnateljica Doma za starije i nemoćne Poreč. Na tu je dužnost stupila 1. siječnja, kada je zamijenila Marija Lakovića, koji je nakon 11 godina na čelu ove ustanove otišao u mirovinu. Laković je tu funkciju obnašao od samog otvaranja doma, a Mikulčić, po struci diplomirana socijalna pedagoginja, došla je iz Grada Poreča, gdje je gotovo dva desetljeća radila u Odjelu za društvene djelatnosti. Od listopada 2017. do prelaska u Dom u Gradu je bila viša savjetnica za društvene djelatnosti, socijalnu skrb i zdravstvenu zaštitu.

Tihanu zbog svog angažmana u gradu mnogi poznaju, a popis njenih angažmana je podugačak. Osim što je predsjednica Društva invalida Poreč, članica je Tima za zdravlje Istarske županije, zaduženog za izradu i provedbu županijskog plana za zdravlje, u čijem je prioritetnom području za mentalno zdravlje jedna od voditeljica. Također, jedna je od izrađivača gradskog strateškog dokumenta „Strategija zdravog starenja Grada Poreča-Parenzo 2015. – 2020.“ Toga ima još, pa ćemo izdvojiti da je kao volonterka-profesionalka od 1991. do 1993. bila članica Odbora za prihvat prognanika i izbjeglica Grada Poreča, a onda je, također volonterski, imenovana voditeljicom prijemnog Ureda za prijem prognanika i izbjeglica. Kaže nam da je natječaj za ravnatelja Doma raspisan lani u rujnu, a javila se samo ona.

Što se tiče poslovanja Doma, nova je ravnateljica istaknula da je prošle godine ishođena građevna dozvola za njegovo proširenje, a odnosi se na povećanje kapaciteta ustanove u dijelu stacionarne skrbi, za što postoji najveći interes potencijalnih korisnika, i to ne samo iz Poreča. Lista čekanja imaju više, ovisno o programu. Osim dozvole spreman je i projekt, pa se čeka raspisivanje odgovarajućeg natječaja iz EU fondova. Proširenje će početi kada Grad skupi potrebna sredstva.

-Dom Poreč nije klasična ustanova za stalni smještaj korisnika, ovo je jedan od centara u kojem se vodi kompletna politika za naše starije sugrađane. Osim stalnog smještaja, korisnici mogu koristiti poludnevni boravak, ali i druge programe, poput medicinske rekreacije po svim mjesnim odborima, hospicij, posudionicu medicinskih pomagala koja je besplatna zahvaljujući stopostotnom financiranju Grada Poreča. Posudionica je posebna u odnosu na ostale jer naši zaposlenici dostavljaju i montiraju pomagala. Kada govorimo o politici Grada prema svojim najstarijim sugrađanima prioritet je razvoj izvaninstitucionalne skrbi, kojoj je cilj dostojanstveno i zdravo starenje u vlastitom domu, kako bi se što dulje odgodio stalni smještaj u ustanovu. U tijeku smo s pripremama za kandidiranje za povlačenje EU sredstava za takav program razvoja izvaninstitucionalne skrbi koji će obuhvatiti programski dio i infrastrukturu. Prema sadašnjim planovima obuhvatit ćemo cijelo područje grada i prigradska naselja, objasnila je ravnateljica.

Ovogodišnja novost je i poskupljenje usluga Doma, za oko deset posto, jer su se morali uskladiti s ekonomskom cijenom. No, građani Poreča to neće značajnije osjetiti, jer je Grad na sebe preuzeo najveći dio sufinanciranja. Prije je to bilo 50 posto cijene, a sada je to nakon poskupljenja sufinanciranje od 55 posto na teret Grada. Općina Tar-Vabriga također je odlučila svojim mještanima sufinancirati 55 posto, a općine Funtana i Vrsar svojim žiteljima sufinanciranju cijenu boravka u svim ustanovama na području Istarske županije. Poludnevni boravak nije poskupio i košta 1.250 kuna mjesečno.

Novopečena ravnateljica naglasila je da Dom zapošljava 50 djelatnika. Među programima koje financira Grad navela je i dostavljanje toplih obroka u kuću za obitelji u socijalnoj potrebi. Dijelu korisnika dostavljaju se obroci na kućnu adresu, a pokretni korisnici dolaze sami po njega.

-Prepoznatljivi smo i po tome što već petu godinu provodimo program međunarodnih volontera. Trenutno do kraja ljeta imamo dvije djevojke iz Španjolske i Italije koje pomažu u provođenju slobodnog vremena s korisnicima. Ovom prilikom zahvaljujem i velikom broju volontera koji nam pomažu u radu od samog osnutka ustanove, a ima ih oko 40, koji puno vremena posvećuju korisnicima. Frizerke, kozmetičarke, volonteri u molitvenim grupama, kreativnim radionicama, glazbenici, ima onih koji čitaju knjige i pjesme… Bez njih Dom ne bi mogao imati tolike programe i aktivnosti, a korisnici se osjećaju kao dio jedne velike obitelji, zaključila je Tihana Mikulčić.

GRAĐANI ZOVU FINU, NIJE IM JASNO ŠTO SE DOGAĐA Živjeli u uvjerenju da im je dug oprošten, a onda su doznali da im je otplata samo privremeno odgođena

GRAĐANI ZOVU FINU, NIJE IM JASNO ŠTO SE DOGAĐA Živjeli u uvjerenju da im je dug oprošten, a onda su doznali da im je otplata samo privremeno odgođena

Poreč jedan među pet pametnih hrvatskih gradova s najjačom poduzetničkom klimom

Poreč jedan među pet pametnih hrvatskih gradova s najjačom poduzetničkom klimom