in

Poreč jedan među pet pametnih hrvatskih gradova s najjačom poduzetničkom klimom

Poreč je jedan od najagilnijih hrvatskih pametnih gradova, čiji poduzetnici bilježe najveću prosječnu neto plaću i produktivnost rada, pokazuju analize koje je prije nekoliko dana objavila Fina i u kojima daje usporedbu rezultata poduzetnika sa sjedištem u pet pametnih gradova u Hrvatskoj – Bjelovaru, Poreču, Puli, Rijeci i Vrgorcu. Kao se navodi u izvješću Fine,u svijetu je osam tisuća gradova pametno, najviše u Nizozemskoj, a u Hrvatskoj se zamjećuje da prvih pet takvih gradova ima i snažnu poduzetničku klimu.

Na području navedenih gradova, u 2017. godini bilo je ukupno 9.540 poduzetnika, koji su imali 61.924 zaposlena. Od navedenog broja, najviše je poduzetnika sa sjedištem na području Rijeke (4.568), a najmanji je broj poduzetnika na području Vrgorca (80). Najveći rast ukupnih prihoda ostvarili su poduzetnici sa sjedištem u Puli (25,2 %). Slijede poduzetnici Poreča (15,7 %) i Rijeke (9,2 %), a najmanji su rast prihoda ostvarili poduzetnici Vrgorca (0,5 %). U četiri od pet pametnih gradova poduzetnici su iskazali pozitivan konsolidirani financijski rezultat, a najveći je ostvaren u Rijeci (817 milijuna kuna). Odmah nakon Rijeke je Poreč čiji su poduzetnici ostvarili pozitivan konsolidirani financijski rezultat od 441 milijuna kuna

Najviša prosječna mjesečna neto plaća obračunana je zaposlenima kod poduzetnika sa sjedištem u Poreču (5.864 kuna), a najniža kod poduzetnika sa sjedištem u Bjelovaru (4.106 kune).

Prema produktivnosti (prihodu po zaposlenom), prvi su poduzetnici sa sjedištem u Vrgorcu s 819 tisuće kuna, a slijede ih poduzetnici Rijeke sa 667 tisuća kuna, Pule sa 628 tisuća kuna, Poreča sa 609 tisuća kuna, dok je kod poduzetnika Bjelovara produktivnost bila najmanja i iznosila je 530 tisuća kuna po zaposlenom. Za usporedbu, produktivnost rada mjerena prihodom po zaposlenom u 2017. godini na razini Republike Hrvatske je iznosila 768 tisuća kuna. Najveću produktivnost rada, mjerenu prihodom po zaposlenom, ostvarili su poduzetnici sa sjedištem u Vrgorcu (819 tisuća kuna). Poduzetnici Poreča iskazali su najveću produktivnost rada mjerenu dobitkom razdoblja po zaposlenom (53 tisuće kuna), dok su poduzetnici Bjelovara imali najbolju financijsku stabilnost, mjerenu koeficijentom financijske stabilnosti (0,98 %).

Prema pokazateljima uspješnosti poslovanja, poduzetnici Poreča iskazali su više vrijednosti u odnosu na poduzetnike drugih pametnih gradova i to prema pokazatelju ekonomičnosti ukupnog poslovanja 110,50 %, rentabilnosti prometa (neto) 8,72 % i rentabilnosti ukupne imovine (neto) 3,80 %. Prema pokazatelju rentabilnosti vlastitog kapitala najviše su vrijednosti iskazali poduzetnici Rijeke (9,75 %), a najmanje poduzetnici Pule (-57,34 %).

Najviša prosječna mjesečna neto plaća u 2017. godini obračunata je zaposlenima kod poduzetnika sa sjedištem u Poreču i iznosila je 5.864 kuna, što je 9,2 % više od iznosa prosječne mjesečne neto plaće zaposlenih kod poduzetnika na razini RH (5.372 kune) i 11,2 % više od iznosa prosječne mjesečne neto plaće zaposlenih kod poduzetnika na razini 5 pametnih gradova (5.273 kune).

Ukupno ostvarena novostvorena vrijednost poduzetnika u svih pet pametnih gradova u 2017. godini iznosi 10,1 milijardu kuna što je udio od 5,8 % u odnosu na ostvarenu novostvorenu vrijednost svih poduzetnika u RH (173,9 milijardi kuna), stoji u izvješću Fine.

Cijeli tekst Fine možete pročitati ovdje:Usporedba financijskih rezultata poduzetnika sa sjedištem u pet pametnih gradova (https://www.fina.hr/-/usporedba-rezultata-poduzetnika-sa-sjedistem-u-jednom-od-pet-pametnih-gradova-bjelovaru-porecu-puli-rijeci-i-vrgorcu )

PROMJENA NA ČELU GRADSKE USTANOVE: Tihana Mikulčić nova je ravnateljica Doma za starije i nemoćne Poreč

Červar Porat dobiva podzemne spremnike za otpad, uskoro i u ostalim naseljima