in

Proslavu sv. Maura u Poreču omela kiša – No, građani su bili uporni, a palente, šuga i vina nije manjkalo

Foto Tanja Kocijančić

Besplatna palenta sa šugom za sve, muzika, svečana misa i procesija po gradskim ulicama i rivom obilježili su današnju proslavu gradskog zaštitnika Sv. Maura u Poreču. Jedino što se u sve uplela kiša koja je program skratila pa mnoge potjerala iz grada. Mnogi su bili uporni i guštali u palenti i brodetu dok god su mogli.

loris peršurić sveti mauro palenta šugo 2023 tanja kocijančić fešta trg slobode
Gužva za palentu sa šugom – Foto Tanja Kocijančić

Veći dio se ipak uputio na Trg slobode gdje se odvila besplatna podjela tradicionalne palente, a dijelio ju je i ove godine okupljenim građanima, natiskanima pod kišobranima, gradonačelnik Loris Peršurić. Na pozornici su uporno svirali i nezaobilazni Baredinesaurusi, te Sergio Pavat i Orchestra Istriana. Za ovu priliku porečka tvrtka Agrolaguna namjeravala je s građanima na trgu proslaviti 60. godišnjicu djelovanja, no zbog kiše ipak nisu mogli podijeliti 500 čaša pjenušaca i tortu.

Foto Tanja Kocijančić 2023 proslava svetog maura
Foto Tanja Kocijančić

Crkveni dio svečanosti posvećenih Sv. Mauru počeo je svečanom misom u dupkom ispunjenoj porečkoj katedrali, na kojoj su sudjelovali gradonačelnik Poreča Loris Peršurić sa  zamjenicima, predsjednik Gradskog vijeća Zoran Rabar i gradski vijećnici i vijećnice, kao i  delegacija prijateljskog grada Poinga iz Njemačke čiji je župnik također sudjelovao u  koncelebriranoj misi. Pridružili su se i ostali predstavnici crkvenih i civilnih vlasti, hitne  medicinske pomoći, policajaca i vatrogasaca, članova istarskih kulturnih društava, sportaša, te  vjernici. 

Misno slavlje predvodio je mons. Roko Glasnović, dubrovački biskup u koncelebraciji nadbiskupa i biskupa Riječke metropolije i svećenika Porečko-pulske biskupije. Okupljene vjernike na početku mise pozdravio je biskup Porečko-pulske biskupije mons. Ivan Štironja koji je uputio prigodne pozdrave na hrvatskom, talijanskom i njemačkom jeziku i zahvalio svima koji su se založili da se današnja svečana misa i procesija održi. 

Procesija je nakon svečane mise krenula starim gradom i rivom, ali ondje je morala malo skratiti put i vratiti se natrag u baziliku jer je kiša bila sve jača. Dok nije počelo jako padati na rivi su se tradicionalno okupili građani pored brodova i sami pekli srdele i častili prolaznike.
Spomenimo da su proslavu zajedno organizirali Grad Poreč, njegova Turistička zajednica i porečka župa.

Uvertira u ovu proslavu bila je sinoćnja dodjela Nagrade sv. Mauro u Istarskoj sabornici koju je ove godine dobio Marijan Vukušić, prosvjetni djelatnik. Prof. Vukušić s mnogobrojnim je suradnicima značajno doprinio razvoju školstva 60-tih i 70-tih godina u Poreču, te bio dugogodišnji ravnatelj srednje škole. Nagrada sv. Mauro svake se godine dodjeljuje zaslužnima u povodu blagdana gradskog zaštitnika.

FEŠTA SE NASTAVLJA U ČETVRTAK, 23.11.  

S obzirom da je kiša omela svjetovni dio fešte na Trgu slobode i okupljene potjerala  ranije domovima, organizatori, Turistička zajednica grada Poreča i Grad Poreč najavljuju nastavak i to za četvrtak, 23.11. na istom mjestu, na Trgu slobode. Vremenske  prilike bi se prema najavama trebale popraviti, te će u četvrtak od 11.00 sati fešta se nastaviti  uz podjelu besplatnih porcija palente i čašu vina za sve okupljene, živu muziku Sergia Pavata  i Orchestre Istriane, te proslavu rođendana Agrolagune. Ova velika porečka tvrtka ovim će  povodom proslaviti 60. rođendan i sve okupljene počastiti tortom i čašom pjenušca za  proslavu. 

Cijelu fotogaleriju pogledajte na našoj Facebook stranici na linkovima:

https://www.facebook.com/istraterramagicanews/posts/pfbid02N47mGHNUKZRg7Sqjpa2Nb285ZSQPrPjioHVuakZejFtW8unExET8izpkgxQ7KiZUl?notif_id=1700565228881014&notif_t=feedback_reaction_generic&ref=notif

https://www.facebook.com/istraterramagicanews/posts/pfbid02Yykgrvhkt87B7eqSekVyTB5cxCvP2QPQfWwuaQStXjmiwDHjZDA1ZAaU1KHb7Fg3l?notif_id=1700566794859726&notif_t=feedback_reaction_generic&ref=notif

Foto TZ Poreč

POREČ: Chef David Skoko u Divinu za finale gourmet projekta “Cabernet Sauvignon & plava riba, s ljubavlju”

Foto Dom za starije i nemoćne Poreč

POREČ: Korisnici Doma za starije obilježili sv. Maura uz priče, sjećanja i kroštule