in

Prvu dozu cjepiva u Istri primio anesteziolog dr. Belušić, KOZLEVAC: Vjerujmo u znanost, ne u teorije zavjere

Dr. Deny Belušić - Foto screenshot

Anesteziolog dr. Danny Belušić prva je osoba u Istarskoj županiji koja je danas, 27. prosinca, primila cjepivo protiv koronavirusa u Općoj bolnici Pula. Od ukupnog broja od 9.750 cjepiva koliko je stiglo jučer u Hrvatsku, 400 doza došlo je u Istarsku županiju. Za djelatnike covid-odjela u Općoj bolnici Pula namijenjeno je 30 doza, a svi su ih primili danas, dok je 20 doza rezervirano je za djelatnike Nastavnog zavoda za hitnu medicinu Istarske županije. Ostale doze, dakle 350, namijenjeno je štićenicima domova za starije i nemoćne u Puli, Poreču, Rovinju i Raši, naglasio je dr. Aleksandar Stojanović, ravnatelj Zavoda za javno zdravstvo Istarske županije.

Tijekom iduća tri dana obavit će se cijepljenja u domovima za starije i nemoćne u spomenuta četiri grada.

Sljedeće doze bit će dostupne već 31. prosinca. Isporuka cjepiva bit će na tjednoj razini i to ukupno u prvoj fazi 4.000 doza, naglasio je dr. Stojanović. Primit će ih zdravstveni djelatnici koji rade s covid-pacijentima, štićenicima domova za starije, a zatim stariji od 65 godina, odnosno osobe s određenim kroničnim bolestima.

-Ovo je prekretnica, ali normalno sve će ovisiti o postotku i procijepljenosti koju budemo postigli i u Hrvatskoj i Istarskoj županiji. Nadamo se da će građani to prihvatiti kao nešto što treba učiniti za sebe i druge. Nadamo se da ćemo time život dovesti u neko normalno stanje. I dalje će aktualne mjere kojih se i dalje moramo pridržavati biti temelj borbe protiv koronavirusa, kazao je dr. Stojanović i dodao da se druga doza, po pravilu za Pfizerovo cjepivo, mora primiti za tri tjedna.

-Mi smo kao zavod spremni za sljedeće doze cjepiva i za Pfizerovo i kasnije za Modernino, naglasio je dr. Stojanović.

Foto screenshot Radio Maestral

Dr. Irena Hrstić, ravnateljica Opće bolnice, kazala je da će se prvi cijepiti oni koji su u direktnom kontaktu s pacijentima. Dr. Belušić, 47-godišnji voditelj respiracijskog centra pulske bolnice, vodi brigu za one koji su sada u respiracijskom centru zadnja tri tjedna. Pred medijima se zatim cijepilo još nekoliko djelatnika covid-odjela.

-Danas nam je u planu provesti za ansteziologe, infektologe i interniste u covid odjelima, kazala je dr. Hrstić koja je rekla da im je zbog velikog broja pacijenata na covid-odjelu sve teže raditi, posebno zbog manjka medicinskog osoblja. Naime, danas u bolnici ima čak 80 pacijenata na covid-odjelu.

Dr. Belušić rekao je da se cijepiti treba. Cijepio se protiv gripe, a i ovo cjepivo smatra sigurnim.

-Prvi sam se cijepio slučajnim odabirom. Saznao sam deset minuta prije da ću biti prvi. Ali nije bitno tko je prvi a tko zadnji, nego je bitno da se cijepimo. Imamo sreće da je cjepivo došlo nešto ranije nego je najavljeno. Duga je zima i ne znamo do kada će sve ovo trajati. Mi koji se bavimo s najtežim pacijentima uvijek smo na trncima kada će se pojaviti neki novi val, zašto smo spremni s opremom i ljudstvom. Apeliram na ljude, posebno u ovo vrijeme blagdana, neka razmisle. Preporuka je da se cijepimo, preporučio je dr. Belušić.

Dr. Belušić sljedeću će dozu cjepiva primiti 21. siječnja.

Kada bude stiglo Modernino cjepivo druga će se doza morati primiti nakon 4 tjedna, objasnio je razliku dr. Stojanović.

Načelnik istarskog Stožera civilne zaštite Dino Kozlevac rekao je da je to jedna nova etapa u borbi protiv korone.

-Svih 9 mjeseci borili smo se protiv virusa na najbolji način. Sad dolazimo u fazu cijepljenja što će sigurno dovesti do bolje situacije. Cilj nam je da u idućih 3 mjeseca poboljšamo situaciju i da počnemo planirati normalan život. Ja ću se cijepiti kada dođem na red, pozivam svih u Istri da se cijepe. Ja u cjepivo vjerujem, generacija sam koja se cijeli život cijepila i zahvaljujući tome smo tu gdje smo danas danas. Antivakseri su srećom u manjini. Cjepivo je sigurno – vjerujmo u znanost a ne u teorije zavjere, poručio je Kozlevac, zahvalivši se zdravstvenom osoblju i drugima u sustavu

Očekuje da će se velika većina i zdravstvenih radnika i građana cijepiti, jer uz pridržavanje mjera to je način da dovršimo ovu borbu koja je dosadila svima, pa i njemu.

Idete na put? Sve informacije na jednom mjestu!

U BMW-u bez prometne i osiguranja – Dobio 17.000 kuna kazne zbog niza prekršaja