in

Pulski humanitarac Igor Loparić: Teže je pomoći ljudima u ruralnim mjestima

Bliži se prosinac, blagdansko ozračje i vrijeme darivanja. No darivanje ili doniranje – onima koji nemaju, pogotovo kad su donacije hrane u pitanju – u Hrvatskoj nikako da se pomaknu s mjesta. Tri godine od oslobađanja PDV-a na doniranu hranu – kreće se s povezivanjem donatora i potrebitih. U pulskoj humanitarnoj udruzi radi se punom parom. Kontaktiraju se donatori, pripremaju paketi od onoga što u skladištu ima… “Uvijek nekako gledamo obraćati se mnogim pravnim osobama, srednjim školama, vrtićima, gledamo prema pravnim organzacijama, ali velik je broj fizičkih osoba koje samostalno dolaze u skladište i doniraju”, kaže Igor Loparić iz udruge Naš san, njihov osmijeh, javlja Dnevnik.hr.

Oni koji imaju višak hrane i oni koji je dijele potrebitima, sada će biti povezani putem informacijskog sustava. “Vidjet će se u kojem dijelu Hrvatske nedostaje određena hrana pa će se to pravilno rasporediti, a krajnji korisnici u potrebi uvijek će imati određenu količinu hrane koja im je potrebna”, kaže Sanja Kolarić Kravar iz Ministarstva poljoprivrede. Kako će to funkcionirati – isprobat će i pulska udruga.

“Tu treba proraditi taj sustav doniranja jer puno je lakše doći do donacija u većim gradovima, ali u manjim, ruralnim mjestima je puno teže pomoći ljudima”, dodaje Loparić, donosi Dnevnik.hr.

Stručni posjet studenata Fakulteta ekonomije i turizma “Dr. Mijo Mirković” Gradu Poreču

Porečki Lionsi na prijemu kod gradonačelnika – njihov humanitarni bal bit će 8. prosinca