in

RAT BESPRAVNOJ GRADNJI: Istarski gradovi traže ustrojavanje lokalnih građevinskih inspekcija

Potaknuti nedovoljnom djelotvornošću građevinske inspekcije u suzbijanju bespravne gradnje koja trajno devastira prirodnu, graditeljsku i kulturnu baštinu lokalnih sredina, istarski gradonačelnici na zajedničkom su sastanku, održanom jučer u sjedištu istarske županije, u Puli, potpisali Deklaraciju o potrebi ustrojavanja lokalnih građevinskih inspekcija.

Deklaracijom se poziva Ministarstvo graditeljstva i prostornoga uređenja da pripremi i pošalje u saborsku proceduru odgovarajuće izmjene i dopune Zakona o građevinskoj inspekciji, kojima bi se omogućilo ustrojavanje gradskih građevinskih inspekcijskih službi u onim gradovima čija bi predstavnička tijela za svoja područja donijela odgovarajuće odluke o preuzimanju poslova građevinske inspekcije od područnih jedinica građevinske inspekcije u županijama, objavila je Istarska županija.

Uz prijenos ovlasti, traži se od Ministarstva da predloži odgovarajuće zakonske izmjene kojima bi se onim jedinicama lokalne samouprave koje preuzmu u nadležnost poslove građevinske inspekcije na svojim područjima, osigurala financijska sredstva u razmjernim iznosima u kojima je država do sada financirala rad građevinske inspekcije na području pojedine jedinice lokalne samouprave.

Deklaracijom se, također, pozivaju svi saborski zastupnici da podrže ovu deklaraciju i njome tražene zakonske izmjene jer bi se time osiguralo promptno uredovanje građevinske inspekcije na terenu i time konačno zaustavila bespravna gradnja u Hrvatskoj, a sve u cilju zaštite prirodne, graditeljske i kulturne baštine.

Istarski župan Valter Flego komentirao je kako se na taj način želi regulirati stanje u prostoru na način da njime upravljaju gradovi.

„Nažalost trenutno vidimo kako u Istri i dalje ima bespravne gradnje i mnogi ljudi vjerojatno očekuju neki novi val legalizacije. Nismo zadovoljni takvim stanjem i devastacijom prostora i zajedno smo s gradonačelnicima razgovarali što možemo učiniti kako bi to zaustavili. Prije svega, nismo zadovoljni djelovanjem građevinske inspekcije, koja je potkapacitirana“, istaknuo je župan Flego i dodao kako se želi decentralizirati cijeli sustav po uzoru na preuzimanje poslova izdavanja građevinskih dozvola od države.

STIŽE NOVI DRASTIČAN ZAKON: Od ljeta trostruko veće kazne, privremeno oduzimanje vozila za najteže prekršaje…

Osnivači vodnjanskog INFOBIPA osvojili poduzetničkog Oskara: U iduće 3 godine zaposlit će 2.000 ljudi