in

SVEČANA PROSLAVA TIJELOVA U POREČU: Misa, procesija i direktan prijenos na HRT-u

Gordana Šušljk, Loris Peršurić i Milan Zgrablić/Foto Tanja Kocijančić

Blagdan Tijelova obilježit će se u četvrtak, 20. lipnja, vrlo svečano. Porečka župa u suradnji s Gradom Porečom, naime, organizira veliko slavlje koje će početi u svetom misom u Eufrazijevoj bazilici s početkom u 10 sati koju će predvoditi porečki i pulski biskup, monsinjor Dražen Kutleša, zatim u 10.55 sati krenut će procesija prema Trgu slobode, odnosno crkve Gospe od Anđela, a sve će to biti u izravnom prijenosu na Prvom programu HRT-a od 10 do 11.55 sati.

Program blagdana predstavili su danas u gradskoj palači župnik Milan Zgrablić, gradonačelnik Loris Peršurić i zamjenica predsjednika Gradskog vijeća, ujedno i koordinatorica ovog programa, Gordana Šušljik. Svečanija proslava ove se godine planira zbog prijenosa na državnoj televiziji, istaknuli su, a očekuje se, uz domaće žitelje, i jako puno turista, jer je Tijelovo nacionalni praznik u Bavarskoj i Austriji, te dijelovima Italije. Pozvali su, također, sugrađane da se u što većem broju odazovu misi i procesiji gradom, a vlasnike poslovnih prostora na putu od bazilike do Trga slobode da lijepo urede svoje izloge.

Gradonačelnik je istaknuo da će ove godine blagdan Tijelova biti posebno svečan, a privući će u grad velik broj gostiju, naročito iz Njemačke, Austrije i Italije. Na događaj su pozvani predstavnici svih javnih institucija i organizacija u gradu kako bi procesija bila što bolje posjećena. „Drago nam je da u ovoj proslavi može surađivati s porečkom Župom“, naglasio je Peršurić.

Više detalja iznio je župnik Zgrablić koji je kazao da se radi o vrlo starom običaju, odnosno da se već 600 godina obilježava Tijelovo, te da proslava ovog blagdana nikad nije prekinuta, premda je nekad bila skromnija, a nekad svečana ili čak vrlo svečana.

-Blagdan je to opće zauzetosti za dobro, pa se na proslavu uvijek pozivalo predstavnike svih segmenata društva, bez obzira na vjersko opredjeljenje. Povod ove godine za veliko slavlje jest što smo od HRT-a dobili sat i 55 minuta programa u direktnom prijenosu, kazao je župnik i naglasio da će procesija po običajima imati četiri postaje na putu do crkve Gospe od Anđela, gdje će biti završni obred.

-Velik je to kulturni događaj u gradu, lijepa tradicija. Očekujemo puno gostiju i na misi i procesiji, zaključio je Zgrablić.

Podsjetimo – Tijelovo, punim nazivom Svetkovina Presvego Tijela i Krvi Kristove je katolički  blagdan. Slavi se u četvrtak poslije svetkovine Presvetog Trojstva. U Hrvatskoj je neradni dan (jednostavno računanje datuma: deveti četvrtak nakon Uskrsa).

Za Katoličku Crkvu svetkovina je u spomen na ustanovljenje Euharistije na Veliki četvrtak.

Svetkovina Tijela i Krvi Kristove jedna je od idejnih blagdana koji su duboko ukorijenjeni u životu Katoličke crkve.

ISTRAGA U TIJEKU: Zašto je u porečkom naselju Balota zapaljen auto?

NOVI ZAKON USKORO NA SNAZI: Svi dobavljači Općine Tar-Vabriga moraju izdavati elektroničke račune