in

REKORDNI PRORAČUN OD 234 MILIJUNA KUNA – Umag sam gradi srednju školu

U 2019. kreće gradnja srednje škole, projekt vrijedan 80 milijuna kuna kojeg će Grad Umag financirati iz svog proračuna i tako postati prvi grad u Hrvatskoj  koji će samostalno izgraditi srednju školu, kao što je prije toga izgradio i Dom za starije i nemoćne.

Naime, Grad Umag u petak je izglasao najveći proračun u svojoj povijesti, a koji je u odnosu na broj stanovnika najviši u Istarskoj županiji. Riječ je o skupu najvažnijih razvojnih, socijalnih, društvenih i komunalnih gradskih politika koje obilježavaju početak moderne razvojne faze koja će u potpunosti podignuti kvalitetu i donijeti novi, bolji oblik života našem gradu.

Demografija i obrazovanje su prioritetna područja i u 2019. godini, a umaški sustav je nedvojbeno jedinstven u državi. U zadnje tri godine izdvojeno je gotovo 150 milijuna kuna ne bi li se osiguralo kvalitetno odrastanje najmlađih stanovnika, od jaslica do fakulteta, a u 2019. planiramo izdvojiti dodatnih 85 milijuna kuna.

‘U novoj godini započinjemo izgradnju naše srednje škole. Projekt je težak gotovo 80 milijuna kuna, a bit će izgrađen u dvije faze. Iako je navedeno u ingerenciji Istarske županije, čini se da nismo naišli na razumijevanje, niti vidimo perspektivu u županijskim planovima, stoga smo preuzeli odgovornost te ćemo tako postati prvi i jedini grad u Hrvatskoj koji će samostalno, o svom trošku, izgraditi srednju školu. Isti slučaj bio je i s Domom za starije i nemoćne, no sada Umag ima svoj Dom, i to najbolji Dom u regiji, čime smo iznimno ponosni.

Nadalje, u sklopu projekta „Umag-grad djece 2010.-2020.“ pokrećemo projekt energetske obnove i rekonstrukcije Osnovne škole Marije i Lina, za što je predviđen iznos od preko 22 milijuna kuna. Valja istaknuti kako smo dvije trećine novaca osigurali iz EU fondova, što dodatno potvrđuje prvo mjesto u Istri po povlačenju EU sredstava. Istovremeno započinjemo izgradnju nove osnovne škole i novog vrtića u naselju Murine, a dovršit ćemo i rekonstrukciju centralnog vrtića u Umagu. Razvidno je, dakle, kako su obrazovna politika i djeca naše odrednice te će Grad Umag, u 2019. za obrazovanje izdvojiti 36% svog proračuna, odnosno 85 milijuna kuna, od čeka 20 milijuna za predškolski odgoj i uslugu besplatnih vrtića. Kada su pak u pitanju mlade obitelji, za usluge unapređenja stanovanja i zajednice izdvojit će se nešto manje od 45 milijuna kuna, a predviđena je izgradnja novih 120 stanova po okvirno 1000 eur/m2 u okviru POS programa. Tu su i naši socijalno potrebiti umirovljenici, koji će i u narednoj godini primati nad standardnu pomoć, dok će se za socijalnu zaštitu građana i rad Doma za starije i nemoćne „Atilio Gamboc“ izdvojiti 12,5 milijuna kuna, objavio je Grad Umag na svojim stranicama.

U sklopu održivog razvoja grada i projekta „Smart city – Green city“, nastavljamo s projektima plinofikacije, s nastavkom izgradnje gradskog parka „Humagum“, te sanacije odlagališta komunalnog otpada i izgradnjom odlagališta za građevinski otpad. Ističemo provedbu mega projekta vodno-komunalne infrastrukture, teškog gotovo 412 milijuna kuna, koji je uvršten na Listu strateških projekata RH te će pridonijeti poboljšanju kanalizacijskog sustava i sustava odvodnje na području grada i naselja. Po dovršetku tog projekta 2023. g. svaka će kuća imati svoj spoj na kanalizacijsku mrežu i sva će se voda iz oborinskog i kanalizacijskog sustava pročišćavati do razine upotrebljivosti.

Investicijom od 16 milijuna kuna u infrastrukturu dovršit ćemo višegodišnje ulaganje u gospodarsku zonu „Ungarija“ i tako osigurati uvjete za gospodarski rast i razvoj Umaga. Osim navedenog, uz osiguranih 44 milijuna kuna, provodit će se redovna ulaganja u infrastrukturna i komunalna rješenja u naseljima i centru ne bi li se stanovnicima osigurali kvalitetni uvjeti života. Na području komunalne uređenosti, najviša investicija u novoj godini predviđa dovršetak izgradnje novog Trga 1. svibnja, a iznosi 10 milijuna kuna, objavio je među ostalim Grad Umag.

Valamar Riviera sedmi put ima dionicu godine

Valamar Riviera sedmi put ima dionicu godine

Rockwool će svojim radnicima dati božićnicu od 7.500 kuna

Rockwool će svojim radnicima dati božićnicu od 7.500 kuna