in

Sa Skupštine Istarske županije: Poskupljuju domovi za starije osobe

Ilustracija Pixabay

Istarska županija osnivač je Doma za starije osobe Alfredo Štiglić Pula, Doma za starije osobe “Domenico Pergolis” Rovinj, Doma za starije osobe Novigrad i Doma za starije osobe Raša.

Na današnjoj sjednici Skupštini Istarske županije bilo je govora o cijeni smještaja u domovima za starije osobe čiji je osnivač Istarska županija, na što je rečeno da je održano nekoliko sastanaka s ravnateljicama na temu poskupljenja cijena.

„Doći će do povećanja od oko 15 %, a cijena će biti od ispod 500 eura do maksimalno 800 eura, dakle i dalje smo najjeftiniji u Hrvatskoj. Međutim, te cijene koštaju, a koštaju Istarsku županiju jer mi sufinanciramo te domove s iznosom od ukupno nešto manje od milijun eura, čime je obuhvaćeno otprilike 500 korisnika. Što se tiče gradskih domovima, njih sufinanciraju gradovi, a stradaju najviše korisnici koji su u privatnim domovima. Paradoks je da je skrb puno bolja u našim domovima, nego u privatnim, a oni plaćaju puno veće cijene i to je ono što je žalosno.“, rekla je pročelnica za zdravstvo dr. Gordana Antić.

„Mislim da će se pitanje cijene smještaja u domovima za starije osobe riješiti onoga dana kada u Republici Hrvatskoj budu utvrđeni kriteriji tko ima pravo na subvenciju, u kojem iznosu, i kada će tu subvenciju korisnik moći koristiti u županijskom, gradskom ili privatnom domu. To bi bilo jedino pošteno, a to smo predlagali brojnim dosadašnjim Vladama i premijerima.“, nadovezao se istarski župan Boris Miletić dodavši da je tu praksu uveo kao gradonačelnik Pule za subvencije za dječje vrtiće, a vrijedile su i za gradske i za privatne predškolske ustanove, objavila je Istarska županija u svom priopćenju nakon sjednice.

Dom zdravlja Poreč /Foto Tanja Kocijančić

O smjenama voditelja Doma zdravlja u Poreču i Buzetu na Skupštini Istarske županije: “Nisu ravnatelji, ni veliki bogovi”

nestali

Pronađene djevojčice koje su jučer nestale u Istri