in

O smjenama voditelja Doma zdravlja u Poreču i Buzetu na Skupštini Istarske županije: “Nisu ravnatelji, ni veliki bogovi”

Dom zdravlja Poreč /Foto Tanja Kocijančić

Ovih se dana podigla medijska prašina zbog smjene voditelja dviju ispostava Doma zdravlja odlukama u kojoj nisu bili navedeni razlozi ni obrazloženja – u Poreču je smijenjen Zorana Šimurina, dr. med. spec. medicine rada, a u Buzetu Elvis Černeka, dr. med. spec. kliničke radiologije. U Poreču je na toj funkciji kao zamjena glavna sestra, a u Buzetu su ostali i bez nje, jer je podnijela ostavku na toj poziciji nakon što joj je ponuđeno mjesto voditeljice Ispostave Buzet.

O tome se na današnjoj Skupštini Istarske županije očitovala županijska pročelnica za zdravstvo i socijalnu skrb dr. Gordana Antić koja se osvrnula na veliki interes medija i brojne napise oko Istarskih domova zdravlja, dodavši da rade na rješavanju tih problema. Za članke u medijima kazala je da „poluistiniti“ natpisi neće pomoći, a za voditelje ispostava domova zdravlja „da nisu ravnatelji i da nema velikih bogova“. Prenosimo njenu izjavu u cijelosti iz priopćenja kojeg je poslala Istarska županija danas, 25. siječnja, nakon održane sjednice skupštine:

„Što se tiče Istarskih domova zdravlja, primarna zdravstvena zaštita mora funkcionirati. Imamo 114 obiteljskih liječnika od kojih čak 50 mogu danas otići u mirovinu, odnosno njih 18 imaju više od 65 godina, a neki čak 70, 72 godine. To je dugogodišnje razmišljanje ili ne razmišljanje o kadru, kako god netko shvatio. Pokušavamo na razne načine privući novi kadar koji nam nedostaje, a ovakvi napisi koji su uvijek poluistiniti neće pomoći. Mislim da svi moramo raditi zajedno na njegovom privlačenju. IDZ su prije gotovo 20 godina postali jedna ustanova. Imamo samo jednu ustanovu, nemamo 7 ravnatelja nego 1 ravnatelja, jedna jedina osoba odgovorna je za financijsko poslovanje i organizaciju rada. Ravnatelj bira i razrješuje svoje voditelje i zamjenike i oni trebaju pomoći u provedbi planova. To međutim u našem IDZ-u nije zaživjelo na takav način, već su Ispostave bile zasebne jedinice same za sebe. Oni nisu ravnatelji, nego voditelji i u Ispostavama nema velikih bogova. I u nekim našim drugim ustanovama mijenjaju se voditelji i ništa se o tome piše“, rekla je dr. Antić

nestali

U Istri nestale dvije sestre iz Labina

stari ljudi

Sa Skupštine Istarske županije: Poskupljuju domovi za starije osobe