in

Sastanak Vlade sa županima – Miletić: Ukrajinska djeca u Istri već idu u školu, organiziraju se za njih i radionice

Foto Istarska županija

Istarski župan Boris Miletić sudjelovao je danas, u Zagrebu, na sastanku predsjednika Vlade RH sa županima, predstavnicima Udruge gradova u Republici Hrvatskoj i Hrvatske zajednice općina, na temu agresije Rusije na Ukrajinu, te provedbe aktivnosti prihvata i zbrinjavanja izbjeglog stanovništva iz Ukrajine.

Foto Istarska županija
Foto Istarska županija

Prema posljednjim informacijama, kazao je premijer Andrej Plenković, u Hrvatsku je ušlo 9.357 raseljenih osoba iz Ukrajine, od čega je 4.556 žena, odnosno 48,7%, zatim 1.172 muškaraca, odnosno 12,5%, te 3.629 djece, odnosno 38,8%. Uspostavljena je i mrežna stranica “Hrvatska za Ukrajinu” na ukrajinskom jeziku, koja sadrži sve korisne informacije za prihvat i zbrinjavanje raseljenih osoba iz Ukrajine, ali i informacije za sve koji žele pomoći raseljenom stanovništvu Ukrajine, a otvorena je i besplatna telefonska linija – 114.

Župan Miletić je izvijestio prisutne kako je s današnjim danom, u Istarskoj županiji, u privatnom aranžmanu smješteno 1139 raseljenih osoba iz Ukrajine. Nadalje, ukupno 48 učenika pohađa školu u Istarskoj županiji, od kojih njih 46 osnovnu i dvoje srednju školu, a organiziraju se i radionice, te igraonice za djecu. Do sada je obavljeno ukupno 46 pregleda u Istarskim domovima zdravlja. Istarski župan je naglasio da županijski Sustav civilne zaštite dobro funkcionira, a on sam je u svakodnevnoj komunikaciji s nadležnim službama.

„Istra je i `90.-ih pokazala svoju solidarnost i veliko srce, a to čini i danas pružajući pomoć raseljenim osoba iz Ukrajine. Prognanici i izbjeglice su u našu županiju počeli dolaziti odmah po izbijanju Domovinskog rata, da bi ih početkom 1992. godine bilo oko 30 tisuća, a koncem 1993. godine oko 40 tisuća. Nemali dio njih je ovdje ostao i trajno živjeti, te Istru danas smatra svojim domom“, podsjetio je župan Boris Miletić.

Izvor Istarska županija

TAR: Antea Blažević izvrsna na natjecanju iz likovnog odgoja

Foto Pixabay voda špina

Bez vode 24. ožujka St. Vergotini