in

Šengen: Objavljeno kamo će granični policajci 1. siječnja 2023.

PLOVANIJA - Foto Policijska uprava istarska

Ministar unutarnjih poslova Davor Božinovć rekao je danas da svi granični policajci znaju posao i mjesto gdje će raditi od 1. siječnja, kada Hrvatska ulazi u Šengen, a riječ je o 1.034 policijska službenika.

“Svi granični policajci, policijske službenice i službenici dobit će rješenje ovaj tjedan i svi oni znaju gdje će raditi od 1. siječnja, od trenutka kad prestane rad na graničnim prijelazima odnosno granične kontrole prema Mađarskoj i Sloveniji”, rekao je Božinović nakon svečane mise na Božić u Bogoslužnom prostoru bl. Alojzija Stepinca. 

Rekao je i da su već nekoliko puta komunicirali da se cijeli taj proces vodi sustavno.

“Nakon što smo dobili ‘zeleno svjetlo’ na Vijeću ministara unutarnjih poslova, na Vladu smo otišli s novom uredbom o unutarnjem ustrojstvu Ministarstva unutarnjih poslova koja upravo odgovara na ovo pitanje”, dodao je.

Prije toga, razgovarali smo sa svima njima, sa sindikatima i tu nema nikakvih iznenađenja. Dakle, svaki naš službenik, koji više neće biti na graničnim punktovima, zna točno i posao i mjesto gdje će raditi, istaknuo je.

Govoreći o protokolu, Božinović je rekao da, kao što je i najavljeno, dolazi predsjednica Europske komisije koja će, zajedno s predsjednikom naše Vlade i predsjednicom Slovenije nazdraviti i dati izjavu na graničnom prijelazu Bregana.

Granični prijelaz Bregane bit će, kaže, otvoren s 31. prosinca na 1. siječnja, u 00:01, “a tom će činu prisustvovati slovenska ministrica i ja”.

Tako će biti na svih 73 graničnih prijelaza. Rampe se dižu i hrvatska u tom trenutku postaje formalno, de facto, članica šengenskog područja, rekao je.

Izvor Hina/Vlada RH

Foto Crveni križ

Akcija darivanja krvi u Umagu

granična kontrola policija mup granica

Eurotribina: Hrvatska će od šengena imati koristi, ali nije to čarobni štapić