in

Šire se pješačke zone u Poreču – kod Parka Olge Ban, na Picalu i u Novoj Vasi

Ulica u Parku Olge Ban zatvara se za promet - Foto Tanja Kocijančić

Gradsko vijeće Grada Poreča na protekloj sjednici izglasalo je Odluku o izmjenama i dopunama Odluke o uvjetima odobravanja ulaska u pješačku zonu i Odluku o uređenju prometa na području Grada, među kojima su istaknute ulica uz Park Olge Ban koja postaje dijelom pješačke zone, jednako kao i Trg Rotonda ispred škole i oko crkve u Novoj Vasi, te u zoni Pical od okretišta u Špadićima do novouređenog okretišta kod hotela Parentino (ex Zagreb). U Parku Olge Ban i Novoj Vasi postavljaju se novi terminali, dok će na Picalu postojeća rampa biti pomaknuta bliže novom okretištu, kako bi se povećala razina svih sudionika u prometu, s obzirom na to da su pješaci, biciklisti, automobili i turistički vlakić u toj zoni dijelili istu trasu na relativno malom prostoru. Nova, proširena pješačka bit će rekreativna zona za pješake, bicikliste i ostale rekreativce, dostupna i otvorena za sve, saznajemo iz Grada Poreča.

Foto Župa Poreč - Crkva u Novoj Vasi
Foto Župa Poreč – Crkva u Novoj Vasi

Prema Odluci o uređenju prometa na području grada zonom III obuhvaćena su i Šetalište Antona Štifanića, Šetalište Ante Šonje, dio Prvomajske ulice (od raskrižja s Ulicom Vladimira Gortana do pješačkog mosta), i U naselju Červar-Porat: Riva Amfora, Trg pod Hrastom, Skalinada, Park Maestral, Park Učka, Pučki trg, Trg Sidro i šetalište (plaža) oko Červar-Porta prema Porto Bussoli.

Rotor na Picalu - Foto Tanja Kocijančić srpanj 2022
Rotor na Picalu – Foto Tanja Kocijančić

Izmjenama Odluke o uvjetima odobravanja ulaska u pješačku zonu definiran je novi terminal Park Olge Ban, kao i uvjeti ulaska u pješačku zonu III za korisnike koji tu obavljaju ili imaju registriranu djelatnost za autotaksi službu. Dodatno, utvrđeno je vremensko razdoblje ulaska u pješačku zonu za stanare i način ulaska za hotele koji se nalaze u pješačkoj zoni, kao i prometovanje za korisnike koji obavljaju građevinske, elektro, i servisne radove ili su registrirani za iznajmljivanje unutar zone.

Pravna osnova za donošenje odluka je Zakon o sigurnosti na cestama i Statut Grada Poreča, nakon što je provedeno 30-dnevno savjetovanje te je dobiveno odobrenje Komisije za praćenje prometa na cestama, istaknuto je iz Grada Poreča.

Park Olge Ban u Poreču - Uskoro ulica postaje pješačka zona - Foto Tanja Kocijančić
Park Olge Ban u Poreču – Uskoro ova jednosmjerna ulica postaje pješačka zona – Foto Tanja Kocijančić

Ribarska fešta u Červar Portu - Foto Arhiv Grad Poreč

Vikend u POREČU: Natjecanje u oranju, ribarska fešta i koncerti Zorana Majstorovića i Dennisa Fantine

branitelji bak

Susret s porečkim BAK-ovima i zahvala branitelja Petrinje na pomoći nakon potresa