in

Sjećate li se BOROVA na autocesti između Padove i Venecije? Nema ih više, uklonili su ih preko noći

Oni su bili simbol onih koji se vraćaju doma najmanje tri generacije. Bolje od znaka, borove koji su ponosno stajali na komadiću zemlje između dvije linije asfalta vidjelo je možda nekoliko milijardi automobila. Ali sada ih više nema. Uklonjeni su prije nekoliko dana iz sigurnosnih razloga, a talijanske društvene mreže “gore” zbog tužnih građana za koje su bili simbol.

CAV, tvrtka koja upravlja autocestama Veneto, objavila je priopćenje za javnost u kojem je objasnila da su uklonili tijekom noći iz sigurnosnih razloga karakterističnih 6 “primorskih” borova koji su se uzdizali u sredini dva kolnika autoceste A4, između Padove i Venecije.

Koncesije na autocestama Venete S.p.A., koje upravlja dionicom, morale su brzo intervenirati s obzirom na ljeto i nakon posljednjih inspekcija koje su potvrdile opasnost od starih borova, koja datiraju iz 1920-ih i 1950-ih. Obavljena je, kako nadalje pišu talijanski mediji, i stručna procjena koju su proveli agronomski stručnjaci. Utvrđeno je da su bolesni te da time predstavljaju velik rizik i opasnost od mogućeg pada za one koji putuju tom iznimno prometnom autocestom u oba smjera.

Procjena je da tom dionicom dnevno prođe oko 80 tisuća vozila.

Međutim, Concessioni Autostradali Venete nisu željeli ostati ravnodušni prema onome što ta stabla predstavljaju: zajedno s neizbježnim rezom, tvrtka je već nastavila sa sadnjom drugih borova, točnije 18, istog tipa, samo nekoliko kilometara dalje i na prikladnijem mjestu, na raskrižju između A4 i A57.

Stabla predstavljaju kontinuitet prisutnosti “primorskih” borova na putu prema moru, od Padove do Venecije i Trsta, pišu talijanski mediji.

ŽMINJ: Istarski festival pašte 6. i 7. srpnja

TREBA HITNO SMANJITI PDV: Sektor turizma i ugostiteljstva pred kolapsom