in

SJEĆATE LI SE YUGOTOURSA? Radnici nekoć moćne agencije došli u Poreč iz cijelog svijeta na inicijativu Rajka Macure

Foto Manuel Paljuh

Yugotours je u bivšoj državi bila najveća putnička agencija. Bilo je to doba kada nisu postojali Booking.com i drugi portali za online bukiranje, pa su agencije bili jedini način putovanja po svijetu. Yugotours je bio moćan i imao je svoje jake centrale po drugim državama, pa tako ova porečka priča kreće iz Londona, gdje je menadžer Yugotoursa bio godinama Porečan Rajko Macura. Upravo se na njegovu inicijativu ovog vikenda u Poreču okupilo čak 62 nekadašnjih djelatnika Yugotoursa, odnosno njegovih predstavnika po hotelima koji su stigli iz Kanade, Velike Britanije, Australije, Njemačke, Francuske, Italije, Austrije, zatim Zagreba, Sarajeva, Varaždina, Splita, te nekoliko njih iz Poreča.

Bilo je to druženje u duhu minulih vremena pod nazivom „Yugotours Grand Reunion“. Tri dana slavljenja i prisjećanja na dane u Yugotoursu. Kako nam je prenio Macura, počeli su se okupljati u četvrtak, potom su u petak navečer imali welcome party u jednom lokalu na kojem su se svi – a to su 55-togodišnjaci i stariji – zabavljali do jutra. Tako su nastavili i u subotu kada su tijekom dana brodom otišli na izlet u Rovinj i Limski kanal, a navečer su se družili na gala večeri u Villi Polesini, gdje ih je došao pozdraviti i gradonačelnik Loris Peršurić. Nedjelja je bila dan za rastanak, mada su neki iz udaljenijih krajeva još ostali i put u Hrvatsku iskoristili za višednevni godišnji odmor.

Pitali smo Macuru kako je uopće došlo do ovog okupljanja?

Ispričao nam je da se kao mlad zaposlio u turizmu u Poreču, a zatim je krenuo u London. Ponovno se vratio u Poreč gdje je 1978. i 1979. radio u hotelu Delfin, a zatim je od 1980. do 1991. radio za Yugotours kao menadžer za Istru. Nakon toga otišao je u London u tamošnju centralu Yugotoursa, gdje je radio do 1995. S njim se u međuvremenu u britansku prijestolnicu preselila i cijela njegova obitelj, a ostali su do 2008., kada su se ponovno vratili u Poreč.

-Imam rodbinu u Beogradu, pa kada sam tamo stigao, spontano smo se bivši djelatnici Yugotoursa ondje sastali 2004. Od tada svaki put kad bih otišao u Beograd, nas 20 do 30 bi se našli i družili. To su na Facebooku primijetili nekadašnji kolege iz Velike Britanije, što je uključivalo centralu u Londonu i filijale u Glasgowu, Manchesteru i Birminghamu, te su nas kontaktirali, jer su se i oni željeli družiti. Tako je okupljanje u Londonu i Manchesteru počelo prije tri godine, a mahom su to bili Britanci, uz nešto naših ljudi. Prošle smo godine došli na ideju na veliko okupljanje svih radnika Yugotoursa Velike Britanije i bivših predstavnika po hotelima bivše Jugoslavije, ispričao nam je Rajko.

Veli da su na tome radili godinu dana, a izabrali su Poreč jer je Macura jedan od rijetkih koji se i dalje aktivno bavi turizmom. Nime, posjeduje apartmane u Poreču i vilu za odmor kod Grožnjana. K tome, Poreč je bio dobar izbor, jer je jako velik broj hotelskih predstavnika radio upravo na području Istre, a posebice je u to vrijeme bilo puno studenata i onih koji su netom završili fakultete.

I svi su ovog vikenda bili prezadovoljni.

Ova simpatična priča u kojoj nekadašnji div Yugotours spaja ljude po cijelom svijetu ide dalje. Pa će se tako već iduće zime sastati u Beogradu, a Poreč će ponovno doći na red za veliko okupljanje za dvije do tri godine.

FOTO: Manuel Paljuh

NA POREČKOM TRIATLONU 400 NATJECATELJA – prva mjesta Hrvatima Željki Šaban Miličić i Andreju Vištici

Od danas Dani otvorenih vrata porečkih vatrogasaca – dođite pogledati kako se gase požari