in

SKUPŠTINA POREČKE GALIJE: Nakon uspjeha “Maneštre od kazališta” dramska grupa nastavlja s radom

Galija u travnju 2019./Foto Tanja Kocijančić
Skupština/Foto Tanja Kocijančić

Klub umirovljenika Galija, sa sjedištem na porečkom Trgu Joakima Rakovca, namjerava nastaviti s dramskom skupinom, sa željom da se upišu i novi zainteresirani, te da se ubuduće osmisle i realiziraju nove predstave. Bio je to jedan od zaključaka na nedavno održanoj skupštini ove udruge koja broji gotovo 1.700 članova.

Kako je pojasnio njen predsjednik Franc Dobrilović pred svojim mnogobrojnim članovima i kolegama u njihovom prostoru, koji također nosi naziv Galija, Odlučili su to jer je bila jako uspješna predstava „Maneštra od kazališta“, odigrana prošlog mjeseca u dva termina, a nastala u sklopu projekta KUP 54+, koji su pokrenuli Grad Poreč i Pučko otvoreno učilište, a sufinancirala Europska unija. Dramsku skupinu s 20-ak amaterskih glumaca starijih od 54 godine vodio je glumac i dramaturg Nebojša Borojević Borko uz pomoć asistentice Sare Jurčić. Puna su tri mjeseca vježbali predstavu, a kako je dobro prihvaćena, odlučeno je da se s tim aktivnostima nastavi.

Inače, Galija ima gotovo 30 aktivnosti s kojima nastoji obogatiti i ispuniti svakodnevnicu svojih članova.

Dobrilović je spomenuo u svom godišnjem izvještaju mnoge, uz poseban osvrt na ono što je bilo novo. Pa, tako, primjerice prvi je put uveden tečaj fotografije pod vodstvom fotografkinje Jelene Prekalj. Tečaj se nastavlja u studenom ove godine, a prije toga realizirat će izložbu s radovima s prethodnog tečaja, koji je financiralo Pučko otvoreno učilište.

Prvi su put organizirali na Gradskom kupalištu i međunarodni otvoreni turnir u pljočkanju. Bilo je to u čast proslavi Dana grada.

Nanizao je i brojne radionice i predavanja, a posebno naglasio druženje svih umirovljenika u hotelu Parentium uoči Nove godine. Družilo se 300-tinjak članova Galije, a večeru sa zabavom sponzorirali su Plava laguna i Valamar Riviera za svoje bivše djelatnike, te Grad Poreč za ostale.

Nastavlja se i dobra praksa popusta za penzionere-članove Galije. S iskaznicom Galije mogu se ostvariti korisni popusti u trgovinama, brijačnicama, frizerskim salonima i na drugim mjestima, što se redovito objavljuje na oglasnoj ploči.

Dobrilović je zaključio da im je protekla godina bila najuspješnija dosad, što treba zahvaliti timskom radu, brojnim sponzorima, voditeljima aktivnosti, volonterima i Gradu Poreču.

-Dogodine će završiti naš drugi mandat. Doći će do rekonstrukcije kadrova, a bit će i prilike da nakon 10 godina Kluba Galija i 8 godina rada Udruge umirovljenika kaže puno više, da se spomenu imena i da se mnogima zahvali. Jer, treba naglasiti, ovako velike udruge po broju članova i aktivnosti nema ni u Istri ni u Hrvatskoj, zaključio je predsjednik.

Na skupštini su kao gosti bili dogradonačelnik Elio Štifanić i ravnateljica Doma za starije i nemoćne Tihana Mikulčić. Nakon službenog dijela druženje je nastavljeno uz zabavu i ples.

“Rovinjska rožica” od 23. do 25. travnja

ISTRAMET: Noćas stiže pogoršanje vremena uz blatnu kišu