in

Slovenija izdala crveni alarm za poplave, nudi smještaj ugroženima. Nevrijeme i u Hrvatskoj

Foto Tanja Kocijančić - Nevrijeme dolazi u Poreč

Agencija Republike Slovenije za životnu sredinu proglasila je najviši stupanj vremenske opasnosti za sjeverozapadni dio Slovenije. Slovenija, naime kako su objavili, očekuje u noći s četvrtka na petak, s 2. na 3. studenog, obilne padaline i jak vjetar. Nevrijeme dolazi noćas i u Hrvatsku – i to će biti prvi jači val, a sljedeće jače nevrijeme prognozira se za nedjelju 5. studenog.
Vremenski prognostičari najviše problema očekuje u zapadnoj Sloveniji na području Julijskih Alpa, Posočja, Bohinja i Zgornjesavske doline. Mnogo padalina očekuje se u Gornjoj Savinjskoj dolini, u Idrije-Cerkljanskim brdima i na jugu Slovenije na području Snežnik.

-Budite spremni na vremenske promjene koje dolaze! Vozačima savjetujemo da ne putuju, ali ako se ipak nađete na putu, onda apeliramo da pratite prometnu signalizaciju i upute hitnih službi. Ako naiđete na poplavljenu cestu ili klizište, odmah se okrenite i pronađite sigurniji put. Za sve one koji se ne osjećaju sigurno u svojim kućama savjetujemo da prenoćite na sigurnim lokacijama – kod rodbine, prijatelja ili u nekom od centara za privremeni smještaj (domovi umirovljenika, studenata i slično). Tijekom dana preventivno će se uređivati lokacije problematičnih vodotokova. Na terenu su stalno teški građevinski strojevi i kamioni za transport materijala. Nismo jači od prirode, ali smo aktivirali sve što je u našoj moći za pripremu za večeras. Iskreno se nadam da neće biti potrebno, ali prognoza je loša. U stanju pripravnosti su i ekipe hitne pomoći, objavile su na Facebooku slovenske ugrožene općine.

Prognozu za Istri i Hrvatsku pogledajte na linku:

Foto Dječji vrtić Radost

Susret s tetom Jesenkom u vrtićima Radost u Žbandaju i Sv. Lovreču

ni diraj fotku štakor

Kreće akcija deratizacije na području Poreča i svih mjesnih odbora