in

Susret s tetom Jesenkom u vrtićima Radost u Žbandaju i Sv. Lovreču

Foto Dječji vrtić Radost

Nadaleko je već poznato kako je jesen najljepše i najbogatije godišnje doba. U to su se ovih dana uvjerili i mališani Dječjeg vrtića „Radost“ – PV Sv. Lovreč i PV Žbandaj koji su, šećući šumom, uživali u prekrasnim bojama jeseni, a usput sreli i Tetu Jesenku. Svake se godine u vrtiću održava Jesenska svečanost i s time povezane aktivnosti. U Sv. Lovreču se već mnogo godina ta aktivnost provodi u šumi nedaleko vrtića, tražeći Tetu Jesenku dok obavlja svoje jesenske dužnosti. Tako je bilo i u ponedjeljak, 23. listopada. U Žbandaju je aktivnost provedena tjedan kasnije, u ponedjeljak 30. listopada.

Foto Dječji vrtić Radost
Foto Dječji vrtić Radost

Djeca su obukla kabanice i gumene čizmice, na sebe stavila šešire ukrašene lišćem jesenjih boja te sa svojim odgajateljicama krenula u šumu, ne bojeći se nimalo kišnih oblaka. Prateći tragove koje je Teta Jesenka nespretno ostavila za sobom ušli su u šumu pjevajući jesenje pjesme i dozivajući je. Oduševljenost susretom bila je obostrana: Teta Jesenka nije se mogla načuditi ljepoti mali pomoćnika, a djeca nisu susprezala iznenađenje vidjevši Tetu Jesenku kako sa svojim kistom i paletom ostavlja tragove boja na lišću. Budući da su svi htjeli pomoći Teti Jesenki u ovom prevažnom jesenskom zadatku, ona je predložila da najprije prođu kratki tečaj o poznavanju jeseni. Djeci je zatim pokazala vrstu i veličinu kistova kojim će bojati lišće pojedinih stabala: veliki za smokvino lišće, srednji za orahovo, a najmanji za lišće žižule; djeca su ponovila i u koje će boje obojati šumu. Najzanimljivija je ipak svima bila košara prepuna jesenskih plodova. U njoj su se našle bundeva, jabuka, dunja, grožđe, nar, orasi, bademi, žižule, šipak, kesteni, gljive. Teta Jesenka je sve pokazala djeci, a oni su spretno odgovarali što sve možemo od plodova pripremiti, pa se moglo čuti kako mnogi uživaju u okusima juha, pita, kolača, džemova i čaja koje nam jesen rado dariva. Teta Jesenka je napomenula kako je za postati njen pomoćnik najvažnije voljeti šumu, brinuti o njoj, o njenim stanovnicima i ne ju zagađivati smećem.

Nakon položenog tečaja svi su mališani dobili kistove i palete s bojom, te su krenuli u oslikavanje šume. Teta Jesenka je bila zahvalna na pomoći i odrađenom poslu, budući da je morala žuriti zbog najavljene kiše. Na povratku iz šume posjetila je jasličke skupine u Žbandaju, te uživala s malenima koji su također poželjeli postati njeni pomoćnici sljedeće godine. Ravnateljica i odgajateljice zahvalile su Teti Jesenki, Ani Cvitan Laković na dolasku u njihovu šumu i radosnom susretu s malenima, priopćili su iz vrtića Radost.

advent poreč presica

Najbogatiji porečki Advent: Balet Orašar, Jole, Petar Grašo, Nina Badrić, besplatno klizalište, četiri dočeka Nove godine, žive jaslice…

kiša oblaci nevrijeme meteo prognoza

Slovenija izdala crveni alarm za poplave, nudi smještaj ugroženima. Nevrijeme i u Hrvatskoj