in

Slovenija uvela karantenu za ulaske iz BiH, Srbije i Kosova

Zbog povećanja broja novih koronavirusnih infekcija slovenska vlada još jednom zaoštrava mjere kako bi spriječila širenje epidemije. Naime, jučer je uvedena obavezna karantena za ulazak u Sloveniju iz Bosne i Hercegovine, Kosova i Republike Srbije. Direktor Nacionalnog instituta za javno zdravstvo Milan Krek objasnio je da su u razdoblju od 3. do 17. lipnja u Sloveniji potvrđena 34 slučaja novih koronavirusnih infekcija, od kojih je većina donesena iz inozemstva; većina njih, devet, iz Bosne i Hercegovine, tri iz Srbije, dvoje iz Rusije, jedna iz Švedske, jedna iz SAD-a, a za četvoro je nepoznato podrijetlo.

“Ono čega smo se bojali, događa se”

“Slično nekim drugim zemljama, ono čega smo se bojali počelo se događati i nama”, rekao je ministar zdravlja Tomaz Gantar.

“Ono što u ovom trenutku želimo spriječiti je da ne nadgledamo sve kontakte zaraženih”, dodao je.
Vlada je stoga unijela neke izmjene u uredbu kojom je propisan režim prelaska državne granice.

Prema novom zakonu, Bosna i Hercegovina, Kosovo i Republika Srbija nalaze se na crvenoj listi zemalja, što znači da je za one koji ulaze u Sloveniju iz ovih zemalja obavezno 14-dnevna karantena.

Kako je objasnio ministar unutarnjih poslova Aleš Hojs, to se odnosi ili na građane Slovenije ili na građane triju zemalja. U Sloveniju više nije moguće ući bez karantene, bez obzira posjeduje li osoba plovilo, nekretnine i slično, čak i ako u Slovniji imaju rođake sa stalnim ili privremenim prebivalištem.
Slovenija je na zelenu listu dodala Dansku, Luksemburg, Maltu, Španjolsku, Irsku i Francusku kao zemlje s dobrom epidemiološkom slikom odakle ulazak u Sloveniju nije ograničen, dok je Bugarska sa zelenog prebačena na žutu listu.

Nove mjere i za državljane trećih zemalja

Od jučer su ukinute i neke iznimke za državljane trećih zemalja.

Većina ostalih izuzetaka ostaje na snazi, pod uvjetom da osoba ima negativan test na Covid-19, koji nije stariji od tri dana i snimljen je u schengenskom području. To se odnosi i na tjedne radnike migrante, dok mogućnost prelaska granice za dnevne migrante i dalje ostaje.

Ne postoje promjene za putovanja u Hrvatsku i iz nje, rekao je kasnije Hojs dodavši da je to jedna od najsigurnijih zemalja u Europskoj uniji.
Hoys je također najavio da postoji velika vjerojatnost da će se ograničenje okupljanja na 500 ljudi, koje je za sada još na snazi, uskoro ponovo pooštriti na broj od 200.

Previše opušteno ponašanje

I Gantar i Krek i Hojs upozorili su na opasnost pretjerano opuštenog ponašanja ljudi koji su se nedavno odrekli nošenja maski i drugih zaštitnih mjera.

“Još jednom skrećemo pozornost na osnove: održavanje udaljenosti, higijenu ruku i higijenu kihanja i kašljanja!” zvani Gantar.

Ministar zdravlja dodao je da se “pripremamo za novi val s više infekcija, tražimo rješenja za veću sigurnost u umirovljeničkim domovima i za to da se gospodarstvo više ne ugasi”.

Izvor: Primorske novice i Nasi ljudi-Gente nostra/Tiramola

VRSAR/LIM: Relikvija sv. Romualda u Samostanu sv. Mihovila nakon 10 stoljeća

Nacionalni stožer: 19 novooboljelih iz 6 županija i Grada Zagreba