in

Službenici i namještenici POREČKOG SUDA prosvjedovali: „Potplaćeni smo i podcijenjeni!“

Prosvjed ispred suda/Foto Tanja Kocijančić
Foto Tanja Kocijančić

Dužnosnici, službenici i namještenici Općinskog suda Pazin – Stalne službe Poreč izašli su sa svojih radnih mjesta danas, 16. svibnja, u 10.45 sati i mirno prosvjedovali pola sata ispred zgrade suda zbog nezadovoljstva malim plaćama. Uz njih su bili i suci kao podrška.

Time su se pridružili drugim svojim kolegama diljem Hrvatske koji na ovaj način prosvjeduju s ciljem poboljšanja uvjeta i povećanja plaća.

K tome, Vlada je najavila povećanje plaća od 9 posto u rujnu, ali to se odnosi samo na dio zaposlenika, a ne na sve njih. To je nedopustivo i nepravedno.

Sve je krenulo iz Splita, gdje su u veljači službenici i namještenici Županijskog suda prvi put prosvjedovali iz istih razloga. Tada su istaknuli da ih najviše smeta to što im se zadnjih godina osim plaća smanjuju naknade i prava.

Najavili su zatim i drugi prosvjed ako se u međuvremenu njihovi zahtjevi za povećanjem plaća ne prihvate, što se danas dogodilo ne samo u Splitu, jer se prosvjedovalo i u Zagrebu (općinski sud, USKOK, DORH, ZDO), Varaždinu, Rijeci, Pazinu, Bujama, Labinu i drugim gradovima diljem zemlje.

Naime, početnička plaća sudskog zapisničara je 3.200 kuna, dok zaposlenici s punim stažem od 40 godina primaju najviše od 4.000 do  4.500 kuna.

Namještenici su pak primali plaće od svega 2.500 do 2.700 kuna, koje su im porasle nakon povećanja minimalca, pa sada dobivaju 3.000 kuna prvi puta u svojoj karijeri.

Zbog takvih plaća nitko se niti ne javlja na natječaje.

-Ovo je spontana pobuna da se ljudima bilo što prizna. Jer Ministarstvo pravosuđa kaže da će problem s našim plaćama riješiti Ministarstvo uprave, koji će zakon o tome napisati za par godina. To je prebacivanje loptice i ništa se ne rješava – tvrdili su u veljači prosvjednici u Splitu.

Odmah nakon prvog prosvjeda reagirao je i resorni ministar Dražen Bošnjaković koji je rekao da su niske plaće razlog problema popunjavanja radnih mjesta u pravosudnim tijelima s kojim se čelnici susreću dulji niz godina, a posebno je prisutan trend premještaja sudskih i državnoodvjetničkih službenika u tijela državne uprave, Poreznu upravu ili Carinu zbog većih koeficijenata i/ili manjeg i lakšeg opsega poslova dok je činjenica da nema evidentiranog premještaja državnih i javnih službenika u pravosudna tijela.

Predloženo je tada da se rješavanju problema plaća u državnih službenika u pravosudnim tijelima pristupi u više faza. U prvoj bi se, po prijedlogu ministra pravosuđa, koeficijent za obračun plaće najniže rangiranih službenika povećao za 12 posto, za koliko je Uredbom Vlade povećana minimalna plaća.

Porečka Valamar Riviera najbolji poslodavac u turizmu i 7. najpoželjniji među hrvatskim tvrtkama

Porečko učilište moli građane da poklone 300 PARI CIPELA za 59. Annale – nakon izložbe donirat će ih CRVENOM KRIŽU