in

Specijalna jedinica policije BAK ISTRA obilježila 28. rođendan

Dvjestotinjak istarskih specijalaca, članova njihovih obitelji i visokih uzvanika okupilo se jučer u Valbandonu povodom obilježavanja 28. godišnjice osnutka specijalne jedinice policije Policijske uprave istarske BAK Istra

”Na ovom istom mjestu su se prije 28 godina okupili najbolji hrvatski policajci iz svih policijskih postaja u Istri. Prvi hrvatski branitelji koji su iz Istre krenuli u obranu Republike Hrvatske. Bez ikakvih priprema, obuke, slabo naoružani i slabo opremljeni krenuli smo na Banijsko ratište. Tako je počeo naš ratni put. Branili smo Banovinu, Slavoniju, Liku, Dalmaciju i nije bilo prve crte bojišnice gdje nismo bili” istaknuo je jučer, 27. srpnja, u Valbandonu, na obilježavanju 28. godišnjice osnutka istarskih specijalaca predsjednik Udruge specijalne jedinice policije BAK Istra Mladen Blašković, priopćila je PU istarska.

Obilježavanje obljetnice započelo je svetom misom, koju su u crkvi bl. Miroslava Bulešića predvodili policijski kapelani Ilija Jakovljević Ozren Bizek, nakon čega je kod spomen obilježja Bakova, pod vodstvom zapovjednika Interventne jedinice policije Pula Dragana Brunjaka, održano svečano postrojavanje pripadnika Specijalne jedinice policije BAK Istra, koji su od samog početka sudjelovali u Domovinskom ratu.

Specijalna jedinica policije BAK Istra ustrojena je 27. srpnja 1991. godine u Valbandonu, gdje je izvršeno i prvo postrojavanje te pregled jedinice. Prvi sastav BAK-a činili su policijski službenici iz svih policijskih postaja tadašnje Policijske uprave Pula, njih 78. Svi su oni bili dragovoljci svjesni situacije i zadaća koje ih očekuju. Po završetku ustrojavanja, izvršena je djelomična popuna logistikom te je jedinica istog dana, pod vodstvom zapovjednika Skendera Hasimija, napustila Valbandon i krenula u Zagreb, čime je i službeno započeo borbeni put istarskih specijalaca u obrani suvereniteta i cjelovitosti Republike Hrvatske. Nakon prve borbene zadaće u obrani grada Petrinje, jedinica je sudjelovala u akcijama Trokut, Poskok 1, Maslenica, Poskok 2, Medački džep, Bljesak, Oluja, Krug Dubrovnik te gotovo da i nije bilo ratom zahvaćenog područja, gdje Specijalna jedinica policije BAK Istra nije obavljala svoje borbene zadaće. Prvo pod vodstvom zapovjednika Hasimija, a od 1993. godine pod vodstvom zapovjednika Slavka Jereba. Po završetku ratnih zbivanja, BAK-ovi su, zajedno sa ostalim specijalcima, obavljali poslove razminiranja, od Vukovara do Dubrovnika, a sudjelovali su i u mirnoj reintegraciji hrvatskog Podunavlja. Tijekom Domovinskog rata, jedinica je izgubila pet pripadnika, jedan pripadnik je poginuo prilikom humanitarnog razminiravanja, a petnaest pripadnika Specijalne jedinice policije BAK Istra bilo je ranjeno. ”Bili smo dobri vojnici. I danas smo dobri očevi, prijatelji, radnici, kolege, profesionalci. I danas se za nas čuje samo dobar glas. Ostanite takvi! I hvala vam na tome” rekao je predsjednik Udruge specijalne jedinice policije BAK Istra Mladen Blašković, prisjećajući se ratnog puta jedinice.

I sam pripadnik BAK-ova od prvih dana te ratni dozapovjednik jedinice, načelnik Policijske uprave istarskeBožo Kirin istaknuo je kako je Policijska uprava istarska ponosna na svoje specijalce, posebno na njihovu žrtvu u Domovinskom ratu. ”S tugom, ali i ponosom, danas se prisjećamo svih pripadnika specijalne policije koji su svoje živote položili na Oltar domovine. Njihova žrtva je nemjerljiva, a njihova imena ugrađena su zauvijek u temelje ove zemlje. Nikada neće i ne smiju biti zaboravljeni, a naša je dužnost prisjećati se toga i prenositi istinu o Domovinskom ratu, pogotovo našim mladim naraštajima” naglasio je Kirin. ”Kao što smo se u Domovinskom ratu borili protiv brojčano jačeg neprijatelja, tako se danas borimo protiv korupcije i organiziranog kriminala, a našim građanima nastojimo osigurati sigurno i mirno okruženje za život. Naši policajci i policajke svakodnevno riskiraju svoje živote kako bi građanima osigurali temeljna prava i slobode. Na tome im zahvaljujem, a zahvaljujem i svima vama, istarskim BAK-ovima, koji ste bili u prvim redovima i koji ste doprinijeli tome da danas imamo slobodnu i neovisnu Hrvatsku” naglasio je načelnik policijske uprave.

U ime potpredsjednika Vlade RH i ministra unutarnjih poslova te glavnog ravnatelja policije, istarskim specijalcima godišnjicu osnutka jedinice čestitao je zapovjednik Zapovjedništva specijalne policije MUP-a Alen Klabot, istaknuvši kako su BAK-ovi bili među onima koji su pisali povijest Republike Hrvatske te kako svi zajedno trebamo prenositi našim mladim naraštajima istinu o nastanku hrvatske države i doprinosu hrvatskih specijalaca.

Istarskim specijalcima na njihovom doprinosu u obrani suvereniteta i stvaranju Republike Hrvatske zahvalili su i savjetnik ministra hrvatskih branitelja Marko Ratković te izaslanik predsjednice Republike Hrvatske brigadir Vjekoslav Milković.

Svečanu proslavu 28. godišnjice osnutka Specijalne jedinice policije BAK Istra  svojim glazbenim nastupom uveličao je magistar glazbene umjetnosti Zoran Tomaić, a nakon zajedničke fotografije ispred spomen obilježja, pripadnici specijalne jedinice i njihovi gosti nastavili su zajedničko druženje u MUP-ovom odmaralištu.

Foto PU istarska

FUNTANA: Slovencu koji je u četvrtak pao u more s jet skija JOŠ UVIJEK NEMA NI TRAGA

Prvo juniorsko finale u povijesti svjetskih rukometnih prvenstava – svoj obol uspjehu dali porečki trener DINKO ĐANKOVIĆ i labinska zvijezda FRAN MILETA