in

Prvo juniorsko finale u povijesti svjetskih rukometnih prvenstava – svoj obol uspjehu dali porečki trener DINKO ĐANKOVIĆ i labinska zvijezda FRAN MILETA

Foto HRS

Hrvatska muška juniorska reprezentacija pobijedila je Portugal rezultatom 31:28 u španjolskoj Pontevedri i plasirala se u finale Svjetskog juniorskog prvenstva u rukometu – prvi put u povijesti!

Danas će s mladi hrvatski rukometaši s Francuskom odlučivati o zlatu!

Valja istaknuti da je najbolji rukometaš labinskog Rudana Fran Mileta zabio čak sedam golova uz samo jedan promašaj sa sedam metara. 

A svoj je doprinos u povijesnoj pobjedi dao i trener prve ekipe RK Poreča, Dinko Đanković, koji je uz izbornika Davora Dominikovića trener juniorske reprezentacije.

Kako donosi u priopćenju Hrvatski rukometni savez, početak naše reprezentacije bio je kao naručen. Naime, osim što su poveli s 2:0, imali su i  tri obrane Ivana Ereša u prva tri portugalska napada. Ali su onda stali, Portugalcima dopustili da se vrate u susret serijom 3:0. Ali kada su u desetoj minuti poveli 4:3, Portugal je praktički nestao s terena. U silovitoj i moćnoj seriji do 19-te minute otišli su na 9:4. Bila je to najveća prednost u prvom dijelu. Novom serijom Dioga Silve 3:0, Portugal se opet opasno približava i dolazi na 9:7. Gotovo punih osam minuta u tom razdoblju, Hrvatska je bila bez pogotka. Ali nije posustala. U završnici prvog dijela pogodili su Halil Jaganjac i Filip Vistorop i naši su otišli na predah s lijepih i vrijednih 12:9. Hrvatska je nakon prvoga dijela bila na 55, a Portugal 45 posto realizacije.

Dramatično je bilo u nastavku. Nakon što su naši mladi rukometaši digli prednost na plus pet (14:9) činilo se da mogu držati stvari pod kontrolom i bez velikog stresa odigrati nastavak. Ali Portugal ne samo da je to stigao, nego i poveo 17:18, u 41-oj minuti.  Dubokom obranom 3-3, tjerali su naše u rizik udaraca bez čiste prilke i doveli nas u probleme. Slijedi desetak minuta igre pogodak za pogodak s pet izjednačenja. Razdoblje samo za one jakih živaca. I bilo je jasno da onaj tko poveže dvije dobre obrane ili dva pogotka za redom ima veliku šansu za pobjedu. Napravila je to Hrvatska serijom ne dva, nego 3-0 u 49-oj i otišla na 23:21. U završnici su naši zatvorili vanjske igrače Portugala, ali su neumoljivo pogađala krila. Ipak čuvali smo prednost. Na drugoj strani neku novu čudesnu snagu dobili su Ivan Martinović i Fran Mileta i jednostavno nisu dopustili Portugalcima da se ozbiljno približe i učine završnicu dramatičnom.

Hrvatska je na kraju imala 63 posto realizacije, a Portugal 61. S osam pogodaka naš najbolji strijelac bio je Ivan Martinović i izabran je za igrača susreta. Fran Mileta je zabio sedam uz samo jedan promašaj sa sedam metara. Josip Šarac je dodao šest. Među Portugalcima najbolji Diogo Silva s devet pogodaka iz 11 pokušaja.

U drugom polufinalnom susretu Francuska je pobijedila Egipat 35:33 i drugi put u povijesti ušla u finale. Susret za 3. mjesto igra se u 14 sati, a veliko finale Hrvatska – Francuska u 16:30 sati. Prijenos uživo možete pratiti na TV Sportklub 3.

Davor Dominikovićizbornik muške juniorske reprezentacije jučer je izjavio:
Skidam kapu do poda ovim momcima. Ponosni smo i ja cijeli stožer na njih. Rekli smo im prije utakmice, želimo vidjeti osmijeh na vašim licima, želimo da uživate. Imali ste dugačak put do toga. Kako god ova dva dana završila vi ste napravili sjajnu stvar. Još ste te dvije utakmica juniori i onda ulazite u svijet odraslih. Premda, realno oni su odrasli ljudi koji su poakzali i „onu stvar“ i glavu kada su neke okolnosti bile protiv nas. Trener Dinko Đanković me nagovarao i uzeo sam time out u desetoj minuti, iako je to bilo jako riskantno. I hvala mu na tom i mnogim drugim savjetima. Isčupali smo se. Mi smo u tim trenucima ovim igračima samo odškrinuli vrata, oni su trebali ući u prostoriju gdje je party.  I zapravo su posljednjih deset minuta oni vodili sami sebe kroz utakmicu. To je velika, velika stvar.
Francuska – vidio sam 16 minuta danas jer su igrali prije nas i 14 minuta protiv Danske. To znači da je dugačka noć pred nama. Prošlu smo zaspali u pola pet, ovu ćemo vjerojatno u pet. Nevjerojatno je da su IHF i domaćin tako složili kalendar da iz dvorane izađemo noćas oko ponoći i već sutra u rano poslije podne igramo finale. Hvala im što na takav način brinu o zdravlju igrača.

Specijalna jedinica policije BAK ISTRA obilježila 28. rođendan

NOVE PLOČE NA ULAZIMA – Poreč prijateljuje s gradovima u Italiji, Mađarskoj, Hrvatskoj, Češkoj i Njemačkoj