in

ČESTITKE TRSTU: Barcolana u Guinessovoj knjizi rekorda kao najveća regata na svijetu

Trst je ponosan i zasluženo slavi, jer je njegova glasovita Barcolana i službeno najveća regata na svijetu! Barcolana je od 18. veljače ove godine i službeno uvrštena u Guinnessovu knjigu rekorda, a to je potvrdila jubilarna, 50. regata, održana lani u listopadu, objavili su tršćanski mediji jučer.

“Najveća regata na svijetu – piše Guinnessov svjetski rekord – ima 2.689 sudionika, a to je Barcolana iz Trsta.” Rekord je utvrđen 14. listopada 2018. godine.

Potvrda je stigla ovog tjedna nakon postupka analize koji je provela organizacija GWR (Guinessova knjiga rekorda), a toliko očekivana potvrda, odnosno diploma kako pišu tršćanski mediji, upravo putuje iz Engleske u sjedište SVBG, gdje će biti primljena sa svim počastima.

SVBG je Societa’ Velica di Barcola e Grignano, tj. Jedriličarski klub Barcole i Grignana, koji je organizator regate.

Inače, već pola stoljeća je druga nedjelja u listopadu praznik za sve ljubitelje jedrenja na ovim prostorima. Trst tog dana postaje jedriličarsko središte svijeta. A posljednje, „zlatno“ izdanje bilo je doista veličanstveno. Veliki jubilej obilježen je na najljepši mogući način – novim rekordom po broju sudionika i istinskim spektaklom na regatnom polju. Na listi prijava našlo se čak 2.689 jedrilica, gotovo 600 plovila više od preklanjske rekordne regate, prve na kojoj je premašena magična brojka od 2.000 sudionika. Šuma jedara zabijelila je more ispred Trsta, posadama nije bilo jednostavno pronaći slobodan prolaz kraj tolikih susjeda. Na rivi u Trstu i svim vidikovcima iznad grada natiskalo se više od stotinu tisuću gledatelja.

Kao točka na i stiglo je sada i dugo očekivano priznanje za organizatore. Ulazak u Guinessovu knjigu rekorda je stvarno najljepši dar Barcolani za njenih polja stoljeća postojanja!

POREČ: Danas dječje maškare na Trgu slobode – dođite bodriti mališane!

POREČ: Predavanje o prevenciji širenja bakterija otpornih na antibiotike u domovima za starije