in

Trst: Spoj Istoka i Zapada koji mami vrtom čuda, dvorcem, šopingom i odličnom pizzom

Dvorac Miramare - Foto HelloIstria

Donosimo još jednu reportažu s bloga HelloIstria. Ovog puta na redu je susjedni nam grad. Gotovo da nema osobe koju uz Trst ne veže neka pozitiva. Možda je stvar u nostalgiji za nekim drugim vremenima, kolektivnoj memoriji na slavni šoping i Ponterosso ili je stvar u energiji kojom ovaj grad na granici jednostavno zrači. Trst je danas definitivno više od mjesta gdje odlazite po špežu ili novu odjeću sa “Zapada”. Nekadašnja šopingholičarska meka za sve Jugoslavene koji su u Trst hodočastili po traperice, kavu, talijanske cipele, kojih nisu mogli kupiti u svojoj zemlji, skroz se promijenila. Ugodan je to grad na moru koji živi u nekom svom lijenom ritmu s dovoljno šušura.

Trg Ponterosso - Foto HelloIstria
Trg Ponterosso – Foto HelloIstria

Hrana je odlična i jeftinija nego kod nas, gužvi nema, parking je nakon 18 sati na rivi besplatan, a negdje i cijeli dan.  I zato je jednodnevni izlet u Trst odlična opcija. I naravno imate što vidjeti, gdje se prošetati, nešto i kupiti u spomen na stara vremena, dobro pojesti i popiti, ali i dobro se zabaviti. Najbolje je da si za Trst izdvojite jedan cijeli dan, a i ako dođete popodne i izaberete noćni razgled, nećete požaliti. Barem ne sada u proljeće kada su navečer ulice krcate ljudima, štandovima, terasama, lokalima. Živo je kao u srcu sezone.

Šetnja po Barcoli

Trst grad u koji ćete se vrlo brzo zaljubiti jer je kako primorski, tako i planinski grad u kojemu se miješaju razni utjecaji. Kako je bio pod austrijskom vladavinom vidljiva je njihova arhitektura na svakom koraku pa nekad nemate ni osjećaj da ste u Italiji. Na neki način Trst je na tako malom prostoru asimilirao mediteransku, srednjoeuropsku i slavensku tradiciju, kulturu i običaje. Možete čuti kako talijanski, tako i hrvatski, srpski i slovenski jezik. Svega tu ima. Pravi pravcati spoj Istoka i Zapada.

Kada sam kovala plan što posjetiti u Trstu, nisam razmišljala o šopingu, već mi je prvi na pameti bio dvorac Miramare. Apsolutno broj jedan atrakcija u ovom gradu od nekih 200-tinjak tisuća stanovnika. Do njega iz grada vozi gradski prijevoz, a ako dolazite autom,  parkinga ima uvrh glave. Proteže se uz cijelu šetnicu Barcolu koja je dugačka pet kilometara. I besplatan je.

Kava na Barcoli

Baš zato smo se parkirali nekih tri kilometra dalje od dvorca kako bismo uživali u šetnji i kavi na ovoj predivnoj promenadi punoj kupača i šetača koja Miramare spaja s gradskim centrom. I nisam požalila. Doći do Miramarea pješke uz stanku za poznatu tršćansku kavu pravi je užitak. Sunce vas obasjava, more zapljuskuje obalu, stalno iza sebe imate pogled na Trst, a  ispred sebe vidite obrise ovog prelijepog dvorca okruženog zelenilom.  Atmosfera je skroz opuštena i lagana šetnja uvodi vas u stvarno jedinstven doživljaj.

Šetnja po Barcoli

Dvorac se čarobno izdiže na stijeni ponad mora i izgleda kao da je izašao iz neke bajke. Koliko je lijepa i očuvana njegova unutrašnjost, toliko je interesantan i pomno uređeni perivoj te šuma koja ga okružuje s mnoštvo zanimljivih, a ponegdje i egzotičnih suptropskih biljnih vrsta koje su prava rijetkost za ovo područje. Sve u carskom duhu, kako i priliči dvorcu koji je dao sagraditi mlađi brat austrougarskog cara Franje Josipa. Miramare radi svaki dan od 9 do 19 sati, a cijena karte za odrasle je 12 eura. Djeca mogu razgledati „bijeli” dvorac besplatno.

Tragična Maksimilijanova smrt

Dvorac je sagrađen 1855. godine po nalogu austrijskog nadvojvode Ferdinanda Maksimilijana Habsburga kao rezidencija za njega i njegovu suprugu, belgijsku kraljevnu Charlottu. U njemu spletom okolnosti nisu puno boravili što je prava šteta jer ih je mlade zatekla tragična sudbina. Odmah nakon useljenja u ovaj mali dvorac austrijski nadvojvoda postao car Meksika gdje je u to vrijeme buktio građanski rat. Nadvojvoda je ta burna vremena platio svojom glavom. Ubijen je u Meksiku u dobi od samo 34 godina, a njegova supruga se nikada od toga nije oporavila te je poludjela. Nakon povratka iz Meksika vratila se u Belgiju. Potom je dvorac bio i ljetna rezidencija poznate carice Sissi koja je također nasilnom smrću okončala život. Zbog toga se počela širiti legenda kako je dvorac uklet te da ga, prema usmenoj predaji, ne bi trebali posjećivati zaručnici.

Cijeli članak pročitajte na linku https://www.helloistria.com/oko-istre/trst-spoj-istoka-i-zapada-koji-mami-vrtom-cuda-dvorcem-miramare-sopingom-i-odlicnom-pizzom/

Ilustracija - Foto Andi Bančić

Kreativno ljeto za djecu i mlade u Poreču – Pogledajte sve besplatne radionice u ponudi

policija mup šuma

NESREĆA U ISTRI: Ozlijeđen prilikom pada paraglajdera s deset metara