in

FUNTANA/VRSAR: Pod čvrstim vodstvom trenerice Elene iz Sibira djevojčice iz GALATEE među najuspješnijima u Istri

Foto Tanja Kocijančić

Klub ritmičke i estetske gimnastike Galatea iz Funtane i Vrsara jedan je od najuspješnijih u Istarskoj županiji. Upravo zbog brojnih osvojenih prvih, drugih i trećih mjesta  na međunarodnim turnirima Galatea je krajem kolovoza na svečanoj sjednici Vijeća u čast Danu općine dobila Nagradu općine Funtana – Sv. Bernardo.

Trenerica Elena s djevojčicama/Foto Tanja Kocijančić

U klubu je tijekom ove godine treniralo oko 40 djevojčica osnovnoškolske dobi koje nisu samo iz Funtane i Vrsara, nego i iz Poreča, Tinjana, Baderne i drugih okolnih mjesta.

Iako je osnovan u studenom 2016. i uskoro će obilježiti treću godišnjicu rada, klub je u stalnom usponu. Vode ga trenerica i predsjednica udruge, Ruskinja Elena Bosykh, potom tajnica i trenerica Anja Bosykh, zatim dopredsjednica kluba Sunčica Hasagić, te predstavnica roditelja Ana Roberta Karabegović.

-Nagrada koju smo primili od općine veliko nam je priznanje, ali i motiv za daljnjih rad, kaže nam predsjednica Elena, koja ima čak četiri desetljeća iskustva u ritmičkoj gimnastici, iznimno popularnom sportu u njenoj rodnoj državi.

Naime, ova profesorica kineziologije bila je trenerica ruske reprezentacije, a trenirala je i svjetsku prvakinju Rusije u ovom sportu iz 2005.

-Radila sam s vrhunskim gimnastičarkama iz cijele Europe, a neko sam vrijeme boravila i u Meksiku, gdje sam radila s tamošnjom reprezentacijom. Anja je kao trenerica i koreografkinja, osim ovdje, radila i u Zagrebu, Budimpešti, Rusiji, Italiji, Sloveniji, Cipru, Belgiji i Češkoj. Ovo ogromno iskustvo ugradile smo u rad s Galateom, što je rezultiralo odličnim rezultatima, priča nam Elena o sebi i svojoj kćerki Anji, koja je odlučila ići majčinim stopama.

Pod njihovom vodstvom djevojčice treniraju u Zelenoj laguni, u dvorani Intersport, a mjesta ima još, pa se zainteresirani roditelji svakako mogu još javiti.

-Otvoreni smo za sve zainteresirane djevojčice, a kroz trening i boravak u dvorani pokazat će se tko ima interes i sposobnosti za daljnji napredak, veli nam Ruskinja, koja je zbog ljubavi prije 12 godina iz Sibira, iz grada Krasnojarska, došla živjeti u Buiće kod Poreča.

-Ovaj sport prije svega djevojčicama daje mogućnost stjecanja radnih navika, izgradnje odličnih psihofizičkih sposobnosti, te druženja na natjecanjima i treninzima. Sve to čini ga jednim od najkorisnijih sportova za djevojčice koji im, osim sportske, daje i estetsku komponentu, objašnjava nam Elena.

Dodala je da rad kluba financiraju općine Funtana i Vrsar, te roditelji. Među važnijim aktivnostima Elena Bosykh je izdvojila Galatea kup koji su organizirali u lipnju ove godine u Zelenoj laguni, gdje se natjecalo čak 110 gimnastičarki iz 15 zemalja. Nakon toga imali su i Galatea kamp u kojem su ugostili stotinjak gimnastičarki iz 16 država, što bi voljeli ponovno organizirati, zaključak je ove vrsne trenerice s dugogodišnjim iskustvom.

Više od 190 tisuća stranih turista koristilo je Uber tijekom ljeta na hrvatskoj obali

ISTRA briljira na Danima hrvatskog turizma – ROVINJ najbolja odmorišna destinacija, uz njega je POREČ, a najbolji FKK kamp je Solaris na Lanterni