in

INA RALLY POREČ: U subotu će se saznati novi državni prvaci – Zbog korone utrka po novim pravilima

Nadia Štifanić, Viliam Prodan i Edi Milokanović/Foto Tanja Kocijančić

INA Rally Poreč ove će godine, koronavirusu usprkos, doživjeti svoje 21. izdanje, a održat će se ovog vikenda, u petak i subotu. Bit će u izmijenjenom izdanju zbog epidemioloških mjera, jer publike neće smjeti biti. Upravo zato ceremonija otvaranja neće se, kao i inače, održati u petak u 20 sati na Velikom gradskom parkiralištu, nego na parkingu Žatika, kod groblja. Publika će smjeti biti samo u subotu, kada je predviđen natjecateljski dio.

Foto Tanja Kocijančić

Presica je održana danas, 7. listopada, na parkiralištu Žatika, gdje su najavili da će se upravo u Poreču, nakon ove utrke, saznati tko je novi državni prvak u ovom sportu.

U ime organizatora govorili su Edi Milokanović iz kluba SKOK Racing 1993, dogradonačelnica Poreča Nadia Štifanić Dobrilović, te vozač Viliam Prodan koji će zajedno sa svojim kolegom, Zoranom Raštegorcem, pokušati osvojiti titulu hrvatskog prvaka.

Milokanović je detaljno predstavio program natjecanja (pri kraju ovog teksta), te istaknuo veliku zahvalnost Gradu Poreču koji im svake godine daje podršku u organizaciji ove sportske manifestacije, ali i brojnim drugim fizičkim i pravnim osobama, te sponzorima koji su im nesebično pružili potporu i pomoć. U planu je održavanje brzinaca na 90-ak kilometara istarskih cesta, te osam brzinskih ispita.

Stići će 70 posada s pratećim osobljem iz Hrvatske, Slovenije, Italije i Austrije, dakle oko 400-tinjak osoba. Zajedno s organizatorima i hitnim i ostalim službama koje moraju biti prisutne ova će manifestacija u dva dana okupiti više od 600 osoba, zbog čega će Poreč zasigurno živnuti za vikend.

Program/Foto Tanja Kocijančić

-Došli smo već do 21. izdanja i nadamo se da ćemo i dalje održati kontinuitet održavanja. Dobili smo od županijskog Stožera civilne zaštite suglasnost da se utrka održi, pod uvjetom držanja mjera, a posebno da nema publike. Stoga neće biti gradskog brzinca, naglasio je Milokanović.

-Ove su godine uvjeti specifični, ali velik broj posada govori koliko je ova utrka atraktivna i da interes postoji. Grad Poreč je već godinama suport i kao i uvijek osigurao je svu potrebnu infrastrukturu. Ipak, publike neće biti jer su najvažniji zdravlje i sigurnost svih sudionika i posjetitelja, naglasila je dogradonačelnica.

Viliam Prodan rekao je da će ovog puta s Raštegorcem voziti premijerno novi automobil – Ford Fiestu R2, vrijednu oko sto tisuća eura. S njom će pokušati svladati svoje vječite konkurente – Juraja Šebalja i Nika Pulića. Prodan je naveo da su veliki favoriti i slovenski prvaci Rok Turk i Blanka Kacin.

Organizaciju i ove godine potpisuje Auto klub Poreč motorsport u suorganizaciji AKORK Skok Racing 1993. Trenutna epidemiološka situacija znatno je izmijenila program. Tako će se u petak popodne 9. listopada održati verifikacija i tehnički pregled, te ceremonijalni start u 20 sati na parkiralištu Žatika. Shakedown i večernji prolog na centralnom gradskom parkiralištu neće se održati.

Subota 10. listopada je predviđena za natjecateljski dio: 8 brzinskih ispita ukupne dužine 78,7 km. Ujutro se dvaput voze brzinci Tar i Žbandaj, a popodne posade sele u Flenge i Kanfanar, također dva puta. Prva se posada očekuje u cilju iza 18 sati. Natjecanje se boduje za Međunarodno Zonsko Prvenstvo Hrvatske, Prvenstvo Hrvatske i Prvenstvo Slovenije. Organizator očekuje 60-ak posada iz Hrvatske, Italije i Slovenije. Nakon Kumrovca i Zagreba, ovo je treća ovogodišnja stanica relijaša, a to znači da će i Prvenstvo Hrvatske u reliju biti važeće s obzirom na to da će se održati tri natjecanja.  

Koje će ceste biti zatvorene u subotu provjerite u našem jučerašnjem članku klikom na link: https://www.istriaterramagica.eu/scena/eventi/21-ina-rally-zatvara-ceste-na-podrucju-poreca-tara-visnjana-i-kanfanara/

POREČ: MO Varvari poziva građane da se priključe izložbi u čast sv. Mauru

Mjesec poduzetništva: U četvrtak prezentacija rada POREČKIH PČELARA iz udruge Nektar