in

Ljubitelji biciklizma uskoro u srcu Istre: BK ŽMINJ pripala čast organizacije Nacionalnog XCO prvenstva

Foto Biciklistički klub Žminj

Biciklistički klub Žminj malim se, ali sigurnim koracima pozicionirao kao jedan od najperspektivnijih biciklističkih klubova Istre, što dokazuje i činjenica kako je upravo ovome klubu pripala čast organizacije nacionalnog prvenstva XCO (cross country olympics) discipline koje će se održati u nedjelju, 23. srpnja u Žminju.

Foto Biciklistički klub Žminj
Foto Biciklistički klub Žminj

Kako bi uživali u stečenom povjerenju, biciklistički entuzijasti koji su Klub osnovali 2012. godine morali su uložiti mnogo godina truda i rada. Trebalo je čak više od pet godina od osnutka kako bi Klub doživio svoj pravi uspon. Naime, 2019. godine on znatno povećava broj članova, što je bila svojevrsna uvertira za sve što se dalje dogodilo proteklih godina.

Danas BK Žminj broji šezdesetak članova, među kojima je dvadesetak djece. Kreću se od sedam godina pa sve do pedeset pet. Većinom se pridružuju mještani, no ima i onih koji dolaze iz okolnih općina.

Žiteljima Općine Žminj, a zasigurno i šire, Klub je dobro poznat po organizaciji dviju uspješnih biciklijada, onu povodom pučke fešte “Bartulja”, te gastro biciklijadu “S piruonon po Žminjšćine”.

Biciklijada “Bartulja” održava se već preko 25 godina, a sastoji se od dvije ture – MTB i obiteljske. U njoj stoga mogu uživati kako oni nešto istreniraniji biciklisti, tako i amateri, te obitelji s djecom. Ove će se godine održati 20. kolovoza, a svi koji vole biciklirati, profesionalno ili rekreativno, su dobrodošli.

Kratko nakon “Bartulje”, točnije krajem rujna, povodom blagdana zaštitnika Općine Žminj, sv. Mihovila, slijedi gastro biciklijada “S piruonon po Žminjšćine”. Ona spaja biciklizam i gastronomiju, pa tako sudionici, pored vožnje, mogu isprobati i razne delicije lokalnih OPG-ova.

“Veseli nas što je ovaj gastro događaj sve posjećeniji, tako da ćemo i ove godine morati limitirati broj sudionika”, vele iz ovog žminjskog Kluba.

Foto Biciklistički klub Žminj
Foto Biciklistički klub Žminj

Osim u organizaciji mjesnih biciklijada, predani su radu s članovima, pa su tako prije godinu i pol dana napravili veliki iskorak i školovali trenera biciklizma pri Hrvatskoj Olimpijskoj Akademiji, a sve s ciljem promicanja brdskog biciklizma među mladima u Žminju.


“To se pokazalo kao pun pogodak. Klub je brzo stekao popularnost u lokalnoj zajednici i privukao talentiranu djecu koja su dijelila strast prema ovom izazovnom sportu. Uz podršku trenera i instruktora, mladi biciklisti iz Kluba su brzo napredovali i usvajali tehnike vožnje na brdskim terenima. Ponosni smo na sve članove Škole biciklizma jer pokazuju veliki entuzijazam, želju za napretkom, te su svi redovni na treninzima koji se održavaju dvaput tjedno”, govore iz BK Žminj.

Upornost i ustrajnost članova vidljiva je kroz mnoge uspjehe koje nižu na mnogobrojnim utrkama. Osim na onim lokalnim, po Istri i Primorsko-goranskoj županiji, nastupali su i na utrkama diljem Hrvatske koje se boduju za Kup Hrvatske, a na kojima postižu zavidne rezultate.

Foto Biciklistički klub Žminj
Foto Biciklistički klub Žminj

Uz natjecanja, članovi Kluba također aktivno sudjeluju u poboljšanju postojećih biciklističkih staza, ali i izradi novih.

“Time stvaraju nove izazove za svoje treninge, što je ključno za napredak. Ova inicijativa ne samo da omogućava članovima Kluba dodatne mogućnosti za trening, već također doprinosi razvoju biciklizma u lokalnoj zajednici”, zaključuju voditelji ovog uspješnog Kluba u Žminju.

Upravo je i to djelom zaslužno što su odabrani za organizaciju tako važnog događaja kao što je spomenuto Nacionalno prvenstvo XCO discipline.

“Veliki je to događaj za Klub koji zahtijeva zajedništvo svih članova kako bi se mogao uspješno organizirati. Ovim putem pozivamo sve zainteresirane gledatelje da nam se pridruže 23. srpnja i pogledaju utrku Nacionalnog XCO prvenstva, te poprate ponajbolje hrvatske MTB bicikliste”, vele ovi biciklisti entuzijasti.

Foto Biciklistički klub Žminj
Foto Biciklistički klub Žminj

Mi im želimo puno uspjeha u organizaciji i daljnjem radu, a svi koji se ovoj priči u usponu žele pridružiti, to mogu učiniti početkom svake godine – prijave najavljuju na njihovoj Facebook stranici “Biciklistički klub Žminj”.

Aleta Brattoni

Kamber u Vrsaru

Poznati youtuber objavio putopis o Vrsaru – Pogledajte kako je Branimir Kamber doživio njegove prirodne ljepote i znamenitosti

Foto Dolija PR - Marija Vareško

Istarsko maslinovo ulje Dolija osvojilo medalju renomiranog „Der Feinschmeckera“ koji donosi 150 najboljih u svijetu