in

Istarsko maslinovo ulje Dolija osvojilo medalju renomiranog „Der Feinschmeckera“ koji donosi 150 najboljih u svijetu

Foto Dolija PR - Marija Vareško

Renomirani njemački časopis „Der Feinschmecker“ u lipanjskom broju objavio je rezultate najboljih ekstra djevičanskih maslinovih ulja ili, kako ih oni nazivaju „Oskari“ među maslinovim uljima (https://www.feinschmecker.de/geniessen/olio-award-2023 ).

Istarska ulja zauzela su vrlo visoke pozicije od kojih je jedno čak na trećem mjestu u kategoriji lagano – voćno ulje. U navedenoj kategoriji ekstra djevičansko ulje sorte buža proizvođača Dolija iz Vinkurana kod Pule zauzelo je visoko 3. mjesto. U  druge dvije kategorije, osim talijanskih ulja, našli su se po jedno španjolsko i slovensko ulje. Ovo dostignuće zaista je impresivno s obzirom da je Dolija mali proizvođač, relativno nepoznat široj javnosti.

Žiri bužu opisuje kao nježnu, slatkasto – oporu s notama balzamičnog bilja i mirisom badema. Skladna na nepcu izvrsno se slaže s ricottom i sladoledom od oraha ili karamele. Uz autohtonu sortu bužu, Marija Vareško, vlasnica Dolije, ističe da  u ponudi imaju i istarsku bjelicu, rošinjolu te leccino, pendolino i cuvee “Rafe”. Ulja su nagrađivana na raznim domaćim i svjetskim smotrama – od AIPO u Veroni, uvrštenja u Flos Olei i Olive Japan do New York international olive oil competitiona.

Dodajmo da časopis Der Feinschmecker, osim u Njemačkoj, izlazi i u Austriji i Švicarskoj, te će svakako doći u ruke velikom broju čitatelja koji su potencijalni posjetitelji našeg Poluotoka, saznajemo od Marije Vareško.

Foto Biciklistički klub Žminj

Ljubitelji biciklizma uskoro u srcu Istre: BK ŽMINJ pripala čast organizacije Nacionalnog XCO prvenstva

Foto TZ Vižinada

VIŽINADA poziva: Izvadite recepte svojih nona i prijavite se na Slatku Istru