in

POREČ: Nagrade za brojne kineziologe za dugogodišnji rad i afirmaciju udruge

Foto Vladimir Bugarin

Nedavno je u Obrtničkom domu u Poreču održana redovna godišnja Skupština Udruge Kineziologa Poreča, obilježavajući tako 20. godišnjicu rada. Skupštinom je predsjedavao Loris Benassi, predsjednik Udruge. Osnivačka skupština Udruge održana je 2002. godine u SRC Veli Jože s 23 člana, a prvi predsjednik bio je Anton Malnar iz SŠ Mate Balota. Do sada je udruga imala 4 predsjednika. Od 2004. Udruga je članica HKS-a (Saveza udruga u koji se udružuju udruge kineziologa općina, gradova i županija s područja Republike Hrvatske, s djelovanjem u području edukacije, sporta, sportske rekreacije, kineziterapije i ostalih srodnih područja te pojedinci, zaslužni stručnjaci iz navedenih područja i Sportske zajednice grada Poreča.

Foto Vladimir Bugarin
Foto Vladimir Bugarin

Pojedini članovi dobili su priznanje za dugogodišnji stručni rad i doprinos u razvoju kineziološke kulture, afirmaciji Udruge na području Poreštine. Dobitnici priznanja su Vladimir Grahovac (posthumno), Anamaria Jakovčić, Tomislav Kordić, Marinko Laco, Anton Malnar, Zdenko Marčinko, Milisav Mišo Milinković,  Mario Paljar, Ivan Gianni Šegon (posthumno), Gojko Vekić, Vladimir Vukelić i Jadranko Vrus. Savezi su dobili zahvalnice u znak uspješne suradnje s udrugom. U ime HKS-a nagradu je primila i prof. dr. sc. Iva Blažević, članica Upravnog odbora HKS-a, e u ime SZGP nagradu je primio Aleksandar Beaković, predsjednik.

U raspravu su se uključili najstariji član Mario Paljar, te Vladimir Vukelić, Ivana Culić, Gojko Vekić, Iva Blažević i još poneki članovi sa svojim viđenjem budućeg djelovanja Udruge. 

Kako je izraz kineziologija novijeg datuma, treba reći da je  kineziologija znanost o zakonitostima koje reguliraju maksimalnu efikasnost ljudskih pokreta i o transformacijskim procesima pod utjecajem motoričke aktivnosti. Ili jednostavnije: kineziolozi su ljudi koji su završili Kineziološki fakultet u trajanju od tri, ili pet godina. Prije su se te institucije zvale Pedagoška akademija – smjer tjelesni odgoj, ili DIF (Državni Institut za Fiskulturu). Pa se ponekad i danas može čuti da su oni difovci, iako bi pravilnije bilo reći kifovci od KIF (Kineziološki fakultet). No, zanimljivo, ovaj izraz nije nikada saživio, pa su nekadašnji profesori i nastavnici fiskulture, tjelesnog ili fizičkog odgoja, ili gimnastika  – najčešće i dalje difovci. Danas kineziolozi.

Foto Vladimir Bugarin
Foto Vladimir Bugarin

Udruga na Poreštini broji dvadesetak članova, a pretpostavlja se da ih na navedenom području ima pedesetak. Pozivaju se stoga da se učlane u Udrugu čime će biti obavještavani o svim događanjima i aktualnostima, te moći ostvarivati svoja prava iz područja kineziologije. O učlanjenju i aktivnostima Udruge se mogu informirati na nedavno aktiviranoj web stranici https://www.kineziolozi-porec.hr

Umirovljeni kineziolozi su oslobođeni plaćanja članarine, objavili su iz udruge.

Foto i tekst Vladimir Bugarin

Foto Lions klub Poreč

Lions klub Poreč dodijelio donacije potrebitima i udrugama

oto Istarska županija - Kabinet župana

Održan božićno-novogodišnji prijem Županije: Istra je najljepši kutak na Zemlji