in

Puno utakmica, treninga i golova: NK Istra Tar ulaže velik trud u rad s djecom

Foto NK Istra Tar

Iza Nogometnog kluba Istra Tar još je jedna sadržajna i uspješna godina. O tome smo razgovarali s predsjednikom kluba Deanom Matoševićem.

Foto NK Istra Tar
Foto NK Istra Tar

Za početak je izdvojio Nogometni vrtić koji je počeo s radom početkom rujna, okupivši 15-ak djece vrtićke dobi u dobi od 4,5 do 7 godina. Pod vodstvom trenera Damira Miljanovića, treninzi se održavaju dvaput tjedno, a odaziv je vrlo velik. Trener Miljanović ističe da ovi mališani kroz igru uče prve nogometne korake, a najveće zadovoljstvo pruža mu osmijeh na njihovim licima.

U11 – PREDTAKMIČARI – trener Darko Zdrilić

Matošević navodi da je trener Darko Zdrilić započeo je s radom 14. kolovoza i do 30. studenog održao ukupno 47 aktivnosti, uključujući devet prvenstvenih utakmica, po jednu prijateljsku utakmicu i turnir, te 36 treninga. Treninge su održavali ri puta tjedno, uz prvenstvenu utakmicu nedjeljom ujutro. Sudjelovali su i na turniru u Vrsaru gdje su uz domaćina nastupili i Rovinj i Mladost Rovinjsko Selo.

U prvenstvu su odigrali 9 utakmica, ostvarivši četiri pobjede, tri neriješena rezultata i dva poraza. U prvom dijelu prvenstva zauzeli su 4. mjesto u konkurenciji 10 ekipa. S obzirom na smjenu generacija, gdje je 2012. godište prešlo u mlađe pionire, a 2014. godište, koje se prošle sezone natjecalo u uzrastu U-9 na kraćem i užem terenu, ove sezone priključilo se 2013. godištu u uzrastu U-11, bilježe veći broj igrača nego što ih je izašlo iz tog uzrasta.

Foto NK Istra Tar
Foto NK Istra Tar

Na treninzima je sudjelovalo 20-ak djece. S obzirom na veliki broj djece, održavali su treće poluvrijeme na prvenstvenim utakmicama kako bi omogućili svakom djetetu da barem koliko-toliko odigra utakmicu. No, izazov je predstavljao veliki raspon u dobi između djece, što je otežavalo rad.

Ističe se da su u prvenstvu odigrane vrlo dobre utakmice, s posebnim naglaskom na susrete protiv Funtane (6:2), Moele (6:2), Vrsara (3:3) i Buzeta (2:2). Ove utakmice jasno su pokazale razliku kada igra najbolja postava ili kada se mijenja ekipa.

Jedina loša utakmica bila je protiv porečkog Jadrana (0:8), gdje je sve krenulo loše od samog početka. U ukupnom zbroju prvenstva postigli su 37 golova, a primili 26. Posebno se istaknuo Gabriel Krajina s 15 postignutih golova kao najbolji strijelac lige i prvog dijela prvenstva.

Predsjednik je naglasio da su i ove godine u prosincu sudjelovali u Puli na turniru U-11 “Moja ulica, moja ekipa”.

SENIORI – Trener Damir Miljanović

Seniorska ekipa krenula je s pripremama za jesenski dio sezone prvog dana kolovoza nakon prošlogodišnjeg osvojenog 6. mjesta. U prvim mjesecima treniralo se četiri puta tjedno, uz nekoliko pripremnih utakmica. Igrački kadar čini oko 18 igrača, a vođa ekipe je trener Damir Miljanović. No, kao i svake godine, turistička sezona predstavlja veliki izazov jer većina igrača poslovno je zauzeta, što rezultira nedovoljnim odazivom na treninzima. Tijekom cijelog jesenskog dijela sezone ekipa se suočavala s problemom nedostatnog broja igrača na treninzima i utakmicama, često okupljajući svega 11 igrača za odigravanje utakmice.

Foto NK Istra Tar
Foto NK Istra Tar

Slab odaziv na treninzima rezultirao je i povećanim brojem ozljeda tijekom jesenskog dijela sezone, što znači da trenutno 7. mjesto koje je ekipa ostvarila ne odražava pravu vrijednost seniorske ekipe. Za postizanje boljih rezultata u proljeće nužno je povećati broj igrača na treninzima te kvalitetnije raditi kako bi se podigao plasman na ljestvici.

U jesenskom dijelu sezone, seniorska ekipa ostvarila je 17 bodova s pet pobjeda, dva neriješena rezultata i pet poraza. Posebno se ističu pobjede protiv susjednih ekipa NK Kaštelir-Labinci i NK Višnjan s rezultatom 2:1, kao i pobjeda protiv ekipe Arne Peruški s rezultatom 3:2.

Najbolji strijelac ekipe je Luka Salković s četiri postignuta pogotka, a slijede ga Jetmir Maksuti i Edi Salković s po tri postignuta pogotka.

MLAĐI PIONIRI – Trener Darko Zdrilić

S radom mlađih pionira trener Zdrilić započeo je 7. kolovoza i do 29. studenog ukupno je održao 55 aktivnosti. Od toga 11 su prvenstvene utakmice, a 44 treninzi. Pobijedili su tri utakmice, izgubili osam, postigli ukupno 13 golova, a primili 48. Osvojili su devet bodova i dijele 7. mjesto s Vrsarom.

Ove godine su se priključili takmičenju s dvije kategorije pionira (stariji i mlađi), ali nisu uspjeli skupiti dovoljno djece da zaštite mlađe od igranja sa starijima. Stoga su se spojili s Nogometnim klubomm Kaštelir-Labinci. Mlađe pionire čine djeca rođena 2011. i 2012. Godište 2012. prvi put se susreće s igranjem na terenu normalnih dimenzija, jer su prije igrali na igralištu od 16-16 (i to 8+1). Ukupno je oko 20-ak djece posjećivalo treninge, od čega je 14 igrača 2012. godište, a ostali su iz 2011. godišta. Treninzi su se održavali tri puta tjedno, uz utakmice subotom ujutro. Trenirali su tjedan dana u Taru i tjedan u Kašteliru. Igrali su u ligi s klubovima koji su bili u višem rangu od njih (Jadran, Istra 1961, Rudar, Banjole…), s većim izborom igrača. Većinom su to bile njihove druge ekipe, ali ipak kvalitetnije.

Da nije bilo dvije utakmice (Istra 1961 – 0:16, gdje su nastupili sa samo 11 igrača, a ozlijedio se Jan Premužić, te Rudar – 0:12, gdje im je falilo puno igrača, moglo bi se reći da nisu izgledali tako loše na ostalim utakmicama. Velika je razlika u kvaliteti igrača koje imaju, a nedostatak kvalitetnog napadača predstavlja veliki problem. Prije početka prvenstva Alex Legović otišao je u Jadran Poreč, što je bio ključan gubitak.

Dokaz tome je da su postigli samo 13 golova, a najbolji strijelac je obrambeni igrač Roko Antonac s pet 5 golova. Jan Lugar i Mario Radljević postigli su po dva, dok su po gol postigli Noel Beletić, Massimo Milotić, Marko Bibulić i Andrej Popović. Treninzi s mlađim pionirima održavat će se do kraja školske godine, kada je predviđena pauza. Početak treninga planiran je s početkom nove školske godine.Vrh obrasca

U-9 – Trener Karlo Stojnić

Od predsjednika kluba doznajemo da ekipa U-9 broji 17 članova. Treninge s trenerom Karlom Stojnićem započeli su početkom kolovoza, a igranje prvenstvenih utakmica u rujnu. U jesenskome dijelu prvenstva odigrali su osam utakmica i ostvarili četiri pobjede, tri remija i jedan poraz, tako da su jesensku polusezonu završili na drugom mjestu. Uz dobre utakmice, puno truda i timski duh, ekipa je pomogla Luki Bernaci da s 11 pogodaka bude prvi strijelac lige.

Foto Tanja Kocijančić - Lučka uprava Poreč - Nova luka u Santa Marini najveća investicija

TAR – Načelnik Nivio Stojnić: U funkciji uskoro nova ribarska luka vrijedna pet milijuna eura, boćarska dvorana i ambulanta za liječnika

Dobinici medalja na Oleumu Olivarumu u Krasici 2023.

U Krasici pripreme za Oleum olivarum – TZ Buje poziva maslinare da prijave svoja ulja na ocjenjivanje