in

TAR – Načelnik Nivio Stojnić: U funkciji uskoro nova ribarska luka vrijedna pet milijuna eura, boćarska dvorana i ambulanta za liječnika

Foto Tanja Kocijančić - Lučka uprava Poreč - Nova luka u Santa Marini najveća investicija

Iza Općine Tar-Vabriga, zahvaljujući uspješnoj turističkoj sezoni, još je jedna dobra godina. Mnogo se toga radi, a uskoro će biti u funkciji i jako velike i za život mještana važne investicije, poput nove ribarske luke u Santa Marini vrijedne pet milijuna eura. Razgovarali smo s načelnikom Nivijom Stojnićem i pitali ga da izdvoji najznačajnije događaje i investicije u godini na izmaku.

Ribarska kuća u Santa Marini uskoro otvara vrata
Ribarska kuća u Santa Marini uskoro otvara vrata

Novi sportsko-rekreacijski centar

-Svakako bih izdvojio početak uređenja boćališta u novi sportsko-rekreacijski centar. Osim boćarske dvorane, izgradit će se i prostorije za potrebe boćara i nogometnog kluba te ujedno i svlačionice. Isto tako, predviđena je i umjetna stijena za slobodno penjanje.

Projekt je prijavljen na natječaj u okviru Mjere 7. ”Temeljne usluge i obnova sela u ruralnim područjima”, Podmjere 7.4. „Ulaganja u pokretanje, poboljšanje ili proširenje lokalnih temeljnih usluga za ruralno stanovništvo, uključujući slobodno vrijeme i kulturne aktivnosti te povezanu infrastrukturu“, tipa operacije „Ulaganja u pokretanje, poboljšanje ili proširenje lokalnih temeljnih usluga za ruralno stanovništvo, uključujući slobodno vrijeme i kulturne aktivnosti te povezanu infrastrukturu“ iz Programa ruralnog razvoja RH za razdoblje 2014.-2020. Sam projekt obuhvaća građenje i opremanje sportske građevine.

Nova luka u Santa Marini
Nova luka u Santa Marini

Ukupni iznos prihvatljivog troška za realizaciju ove investicije iznosi 1,098 milijun eura dok iznos potpore (80%) iznosi oko 878 tisuća eura, istaknuo je načelnik Stojnić.

Glavni projekt izradio je Ured ovlaštenog arhitekta Marka Dekovića i izdana je pravomoćna građevna dozvola. S tvrtkom Centum percentum d.o.o. iz  Zagreba potpisan je ugovor o poslovnoj suradnji za konzultantske usluge.

-Agencija za plaćanja u poljoprivredi, ribarstvu i ruralnom razvoju  u veljači ove godine donijela je odluku po kojoj je projekt Općine Tar-Vabriga pozitivno ocjenjen. Krajem ožujka, potpisao sam ugovor o financiranju s APPRRR-om. 

Ribarska kuća u Santa Marini vrijedna šest milijuna eura

Rok dovršetka radova je 13. studeni 2024. godine. Istaknuo bih i dovršetak izgradnje Ribarske kuće u Santa Marini čija ukupna vrijednost iznosi gotovo 6 milijuna eura, od kojih smo iz EU fondova osigurali 2,6 milijuna eura.

Ribarska kuća jedna je od najvažnijih općinskih investicija kojom se želi očuvati, valorizirati i detaljno predstaviti ribarska povijest općine, ali i stvoriti novu ponudu i doživljaje za mnogobrojne turiste koji borave na tom području. Ribarska kuća trenutno zapošljava jednu osobu na pola radnog vremena a radimo na tome da ista uskoro otvori vrata svim posjetiteljima, ističe Stojnić.

Dodao je da je u ovoj godini dovršena izgradnja kanalizacijske mreže u naselju Rošini koja se spaja na pročistač otpadnih voda Materada, a u tijeku je izgradnja druge faze kanalizacijske u naselju Barbići. Polovicom studenog započela je izgradnja i opremanje dječjeg igrališta u naselju Frata. Vrijednost ulaganja iznosi 65.821,45 eura bez PDV-a, a rok dovršetka je 30 dana.

Nova ribarska luka vrijedna pet milijuna eura

-Koncem 2023. godine dovršena je investicija Lučke uprave Poreč na području Santa Marine. Izgradnjom luke otvorene za javni promet koja ima i ribarski dio (financiran iz EU fondova/operativnog programa za ribarstvo) te otvaranjem operativne obale s gatom (financiranim sredstvima države), pojačat će se transportni i izvozni potencijal ribarskog dijela luke Santa Marina dok će ribari dobiti novi kvalitetan manevarski prostor za obavljanje svoje djelatnosti. Time će se podignuti efikasnost i kvaliteta njihove aktivnosti te tako ubrzati i poboljšati njihov rad.

Izvođač radova bio je koparski Adriaing, odnosno njegova podružnica Buje. Operativna obala s gatom dužine je 176 metara, fiksnog betonskog gata u ukupnoj dužini od 48,5 metara i širine sedam metara, obalnog zida u dužini od 53 metara, istezališta za brodove dužine 25,5 metara i širine 7,6 metara. Uređeno je 37 vezova za brodove različitih duljina, a njih četiri će biti za plovila do 25 metara. Luka će dobiti 15 ormarića koji će omogućiti opskrbu ribarskih plovila vodom i energijom, uređenje zaštite od požara s dva nadzemna hidranta na kopnenom dijelu luke i četiri hidrantska ormarića na lukobranu, uređenje opreme za skladištenja ulova (hladnjača, ledomat…).

Nova luka donosi uređenu rasvjetu, video nadzor područja, ekološki otok za odvojeno prikupljanje otpada, postavljanje lučkog svijetla, mornarskih ljestva i urbane opreme (klupe, korita), produbljenje lučkog akvatorija na potrebnu dubinu kako bi se omogućilo sigurno uplovljavanje/isplovljavanje plovila, formiranje manipulativne površine (platoa) na kopnenom dijelu koji će omogućiti ukrcaj, iskrcaj, prekrcaj robe i putnika s ribarskih brodova, kao i nesmetan prilaz vozila s kopnene strane prema lukobranu.

Pripreme za gradnju nove škole, difuzni hotel, dnevni boravak za starije žitelje i novi prostor za liječnika…

Na upit koje projekte i investicije od šireg društvenog značaja planira u 2024.  započeti i(li) dovršiti načelnik je spomenuo početak projektiranja izgradnje nove škole i to prvenstveno iz razloga što se nastava u Osnovnoj školi Tar-Vabriga odvija na tri lokacije.

-To ne smatram optimalnim rješenjem u pogledu organizacije rada i odvajanja djece iste školske ustanove. Istovremeno, započelo bi se s projektiranjem rekonstrukcije i dogradnje zgrade starog vrtića u dnevni boravak za starije te sportske dvorane pokraj nogometnog igrališta.

Plan je započeti s projektiranjem uređenja starih kuća/zgrada u vlasništvu Općine a koje bi se pretvorile u smještaj u sklopu difuznog hotela. Takvih kuća odnosno zgrada trenutno ima četiri. Smatram da bi na taj način naša Općina privukla još veći broj posjetitelja te da bi ova investicija svakako bila isplativa. Po pitanju pripreme dokumentacije, želja je da se krene s projektiranjem sportsko-rekreacijske zone na lokaciji ispod Dječjeg vrtića „Morski konjić“ – Scuola materna „Cavalluccio marino“ gdje bi se predvidjeli sadržaji za polaznike vrtića, učenike naše škole te ostale korisnike u popodnevnim satima.

U zgradi gdje se nalazi ljekarna uskoro će se krenuti u adaptaciju prostora koji će služiti potrebama ordinacije opće medicine.

U planu je uređenje plaža Santa Marina i Puntica, odnosno dodavanje novih sadržaja, poput igara na vodi, te izrada idejnog rješenja budućeg kampa u Santa Marini. Također, u planu je obnova zvonika u Frati te uređenje trga kod Kaštela u Taru, nanizao je načelnik Stojnić.

Temeljem ishodovane dokumentacije, krenut će se i u izgradnju kušaonice maslinovog ulja u neposrednoj blizini lokalne uljare.

Prihodi proračuna odlični

Budući da je turistička sezona ponovno bila blizu rekorda, bilo je puno događanja i manifestacija koje su ispunile očekivanja. Na upit je li se proračun ove godine dobro napunio i je li općina zadovoljna s prihodima od poreza načelnik je kazao:

„Protekla je turistička sezona bila veoma uspješna, na razini one iz 2019. godine, a shodno tome, i prihodi vezani uz turizam odlični. Temeljem sadašnjih podataka, od poreza na potrošnju uprihodovano je oko 140 tisuća eura, od poreza na kuće za odmor oko 33 tisuće kuna, od turističke pristojbe 300 tisuća kuna, a od koncesijskih odobrenja nešto više od 280 tisuća eura.

Ove smo godine svjedočili o vidljivom produženju turističke sezone što me jako veseli. Puno se radi na podizanju kvalitete privatnog smještaja te gastronomske ponude i manifestacija u pojedinim naseljima, a svakako se ulaže puno truda i rada u hortikulturno uređenje mjesta.“

Nova ribarska luka vrijedna pet milijuna eura. Sufinancirano putem operativnog programa za pomorstvo i ribarstvo Ministarstva poljoprivrede. Koncem 2023.godine dovršena je investicija Lučke uprave Poreč na području Santa Marine. Provedbom investicije ribari dobivaju novi kvalitetan manevarski prostor za obavljanje svoje djelatnosti. Nadalje, nova infrastruktura koja će se realizirati ovim ulaganjem podignut će efikasnost i kvalitetu aktivnosti ribara te tako ubrzati i poboljšati njihov rad. Osim toga, ovim će se ulaganjem pojačati transportni i izvozni potencijal ribarskog dijela luke Santa Marina.

Foto OŠ Tar-Vabriga

TAR: Uspjeh učenika na polaganju ispita za njemački Goethe certifikat A1

Foto NK Istra Tar

Puno utakmica, treninga i golova: NK Istra Tar ulaže velik trud u rad s djecom