in

TAR: 50 GODINA MLADOSTI – Predstavljena fotomonografija NK Istra u čast pola stoljeća postojanja kluba

Foto Tanja Kocijančić

U Zajednici Talijana u Taru u ponedjeljak navečer predstavljena je fotomonografija tarskog Nogometnog kluba Istra koji je prošle godine obilježio pola stoljeća postojanja. U čast tom velikom jubileju pripremljena je i tiskana vrijedna fotomonografija koju je financirala Turistička zajednica Tar-Vabriga.

Na 150 stranica s više od stotinu fotografija momčadi svih generacija nogometaša ispisana je u osamnaest poglavlja kronika ovoga kluba, od prve natjecateljske sezone 1968. godine do jubilarne, pedesete godišnjice obilježene 2018., uključujući svečanu sjednicu.

Foto Tanja Kocijančić

Nakladnik knjige je TZ  Tar-Vabriga s direktorom Denisom Žužićem, autor teksta i izvršni urednik je novinar i publicist Robert Buršić, s jednim prilogom sportskog novinara Roberta Matteonija, likovno i grafičko oblikovanje djelo je porečke tvrtke 5do12, a tekstove je lektorirao Vlado Mandić.

Prigodno slovo napisao je bivši predsjednik NK Istra Tar Đankarlo Žužić. Upravo je on u ponedjeljak navečer predstavljao klub, budući da je aktualni predsjednik Dean Matošević bio spriječen, a uz njega su bili autor Buršić i Vladimir Bugarin iz tvrtke 5do12.

Đankarlo Žužić se obratio okupljenima rekavši da se sportska povijest ne smije zaboraviti, pogotovo ako je puna uspjeha, pobjeda, radosti, ali i priča i anegdota.

Foto Tanja Kocijančić

-Monografija je prilika da se prisjetimo starijih generacija igrača, trenera, sportskih „funkcionera“ i radnika koji su svojim radom, igrama, druženjima toliko doprinijeli da naš klub uspješno živi već toliko lit. Iako se točno ne zna tko je donio prvi balun u naš zavičaj, sigurno je da se nogomet u Taru igrao još u ranim 50-tim godinama 20. stoljeća. A možda i prije, ispričao je Đankarlo Žužić.

Buršić je podsjetio da je NK Istra nastala spajanjem dva kluba – Tara i Vabrige. Niti jedna zajednica na tako malom prostoru nije imala čak dva nogometna kluba.

-Kad je osnovan klub autokamp Lanterna pripremao se ugostiti prve turiste. Balun je od tada pa do danas pupčano vezan za turizam, jedinom financijskom špuntom, rekao je autor knjige i spomenuo Franca Palmu kao jednog od zaslužnih. Podsjetio je kako je uopće došla ideja da se napiše monografija, pritom spomenuvši Denisa Žužića koji je k njemu došao s idejom da se knjiga napiše u povodu 50 obljetnice kluba. Buršiću je zatim slijedila duga potraga za informacijama, dugotrajan posao listanja novina u pazinskom arhivu. Pola stoljeća skrivenih na stranicama Glasa Istre i La voce del popolo.

Velik posao s fotografijama odradio je Bugarin, koji je dobio ogromnu hrpu koju je trebalo prepoznati, datirati i sistematizirati, a potom i likovno i grafički oblikovati.

-Robert Matteoni, sportski novinar, čije se ime ovih dana spominje uz ime Luke Modrića i knjige „Moja igra“, prisjetio se i zapisao kako je lijepo ići nedjeljom na utakmice. I sam je igrao, jedan je od organizatora memorijalnih turnira u Taru na kojima su sudjelovali proslavljeni nogometaši Zvonimir Boban, Robert Prosinečki i drugi, naglasio je Buršić.

Osim što hrvatski tekst knjige mjestimice prati i talijanski, tiskan je sažetak na talijanskom jeziku.

Fotomonografija NK Istra Tar-Torre, 1968.-2018., 50 godina mladosti/50 anni di giovinezza tiskana je u 500 primjeraka. U uredništvu knjige bili su uz Buršića i Đankarla i Denisa Žužića još i Franco Palma, Enco Žužić, Valter Palma, Izidoro Radojković, Ivan Đani Stojnić, Vladimir Bugarin i Lorenzo Vojnović.

TZ je fotomonografije predala NK Istri, pa tko želi svoj primjerak, može se javiti tajniku kluba Goranu Miljanoviću na broj telefona 091/4430049 ili predsjedniku Matoševiću na broj 098/226873.

PRIHODI IDU U FOND ZA DJECU: Vižinada se pretvorila u pravu Adventsku bajku

Tri uprizorenja ŽIVIH JASLICA u Sv. Lovreču – prvo je 26. prosinca