in

Tri uprizorenja ŽIVIH JASLICA u Sv. Lovreču – prvo je 26. prosinca

I ove godine žitelji Sv. Lovreča pripremaju uprizorenje živih jaslica u svom malom srednjevjekovnom gradiću, potaknuti velikim interesom posjetitelja, kojih je svake godine bilo i više od 12 tisuća.

Obuhvaćajući cijelu srednjevjekovnu jezgru Sv. Lovreča, najveće Žive jaslice u Hrvatskoj i očekuju vas 26. i 29. prosinca ove i 6. siječnja iduće godine, od 17 do 20 sati.

Sveti Lovreč, srednjevjekovni istarski gradić savršena je kulisa za uprizorenje rođenja malog Isusa, prikaza ljudi i djelatnosti onih drevnih vremena, ljudskih ruku djela, životinja koje su ih pratile i održale na životu. 

Osim samog uprizorenja Svete obitelji, u obilasku ‘živih jaslica’ susrest ćete i mnoge, sad već zaboravljene stare zanate, moći ćete izbliza vidjeti mnogobrojne domaće životinje, vidjeti umješnost ondašnjih domaćica, pogledati kako se nekad trgovalo, pisalo, zabavljala djeca …

Pored svega, tri će kralja s Istoka na ponosnim plemenitim konjima projahati “Betlehemom” i dojahati do štalice s malim Isusom, pokloniti mu se i darivati ga.

Pored samog uprizorenja, cijela gradska jezgra bit će u znaku ‘jaslica’:  Prikazivat će se stari zanati, pekar će iz krušne peći dijeliti tek ispečeni kruh, domaćice će za hladne večeri nuditi topli čaj i kuhano vino. Na nekoliko mjesta moći će se i uživati u gastro i eno ponudi. Domaće životinje iz ondašnjeg doba bit će u improviziranim torovima pored svojih pastira, koji će čuvati da ogrijevi griju sve one koji će onuda proći. Vrijedni volonteri izgradili su i izvor, vodenicu, jezerce, pa i mali kažunić, simbol istarskog podneblja.

Ali to nije sve. Božićni sajam će ponuditi prigodan blagdanski asortiman, uz neizostavnu ponudu lokalnih i autohtonih proizvoda domaćih proizvođača. Cijelo događanje upotpunit će i glazbeni program s raznovrsnim izvođačima. Spomenut ćemo i neizostavne crkvene jaslice u župnoj crkvi, kao i tradicionalne jaslice obitelji Herak.

Ulaz je besplatan, a brojni sudionici i volonteri pobrinut će se da i ove godine u Svetom Lovreču posjetitelji osjete toplinu Božića.

TAR: 50 GODINA MLADOSTI – Predstavljena fotomonografija NK Istra u čast pola stoljeća postojanja kluba

Antenal opet zatvoren za promet