in

TARČANKE Iris i Stela Baljak juniorske prvakinje Hrvatske u konjičkom sportu

Veliki odaziv obilježio je završno kolo Croatia Cupa u daljinskom jahanju koje je održano u subotu, 19. rujna, na Hipodromu u Zagrebu. Jahalo se u tri utakmice dužine 4 kilometara za seniore i juniore, 62 kilometra za seniore i juniore, te 44 kilometra za seniore i juniore. Velik uspjeh ostvarile su Tarčanke, sestre Iris i Stela Baljak.

Dakle, najbolja juniorka za 2020. godinu ukupno je Iris Baljak iz Konjičkog kluba ”Garić”, a druga je njena sestra Stela, također iz KK ”Garić”, kluba iz Garešnice u Bjelovarsko-bilogorskoj županiji pod čijom “zastavom” djevojke nastupaju. Sestre Iris i Stela treniraju sa svojim konjima u dolini Mirne, zajedno s brojnim kolegicama među kojima je i Katharina Mallinger iz Kaštelira, koja također nastupa za KK “Garić” a na Croatia Cupu osvojila je drugo mjesto u utakmici  duljine 62 km za juniore, u kojoj je prvoplasirana bila Iris Baljak.  

Njihov klub KK “Garić” proglašen je najboljom ekipom završnog kola Croatia Cupa, druga je bila ekipa KK Vinia, a treća ekipa KK Istra iz mjesta Manjadvorci. Ukupno za cijelu godinu najbolja ekipa bila je također KK Garić, druga je ukupno ekipa KK Husar iz Čazme, a treća ekipa KK Istra, prenosi portal Bjelovar.info.

Na završnom kolu Croatia Cupa proglašeni su i medalje dodijeljene  za ukupno  najbolje plasirane natjecatelje za sva četiri  kola Croatija Cupa u 2020. godini. Medalje je jahačima podijelio Ognjen Preost, predsjednik Hrvatskog Konjičkog saveza.

Najbolji jahač senior u četiri kola Croatia Cupa u Daljinskom jahanju u 2020. godini bio je Davor Lipovac iz KK Magušar, koji je dobo zlatnu medalju. Druga je bila Denis Radin iz KK ”Istra” koja je dobila srebrnu medalju, a treća Barbara Šošić iz KK ”Istra” koja je dobila brončanu medalju.

S portala Bjelovar.info donosimo i ostale rezultate.

U najtežoj utakmici duljine 84 kilometara najbrža je bila Barbara Šošić na konju 411 Gazal Ahat iz KK Istra koja je stazu savladala za četiri sata, 49 minuta i 55 stotinki što je iznosilo prosječno 17,3 kilometara na sat. Druga je bila Katarina Nerlović iz KK Husar iz Čazme na grlu 9 Gidran-2 Semsa koje su kasnile za prvoplasiranom oko četiri minute, dok je treća bila Laura Šapić na grlu  Frula iz KK Vinia, koja je za prvoplasiranom kasnila oko osam minuta. Ukupno je u ovoj utakmici nastupilo sedam natjecateljskih parova.

U utakmici na 84 kilometra za juniore prva je bila Nina Fakin na grlu El Malik iz KK Vinia, koja je kilometražu savladala za 4 sata, 56 minuta i 49 sekundi brzinom od prosječno 16,9 km/h. Druga je bila Ema Mužević na grlu 722 Kaan iz KK „AS Klinča Sela“ koja je za prvoplasiranom kasnila oko 3,5 minuta, dok je treća bila Nicol Šverko na grlu 346 Siglavy iz KK Istra koja je za prvoplasiranom kasnila oko 24 minute. U konkurenciji juniora na 84 kilometara nastupilo je osam natjecateljskih parova.

U utakmici duljine 62 kilometra za seniore nastupilo je četiri jahačkih parova, a najbolji je bio Stjepan Fabijanić na grlu 87 Zara iz KK Čazma koji je stazu savladao za 4 sata i devet minuta te je jahao prosječnom brzinom od 14 km/h, drugi je bio Mladen Cvjetičanin na grlu Arif iz KK Garić koji je za prvoplasiranim kasnio petnaest minuta, dok je treća bila Larisa Steinberger na grlu 514 Atila Ibin Kublaj, koja je za prvoplasiranom kasnila nešto više od petnaest minuta.

U utakmici  duljine 62 km za juniore najbolja je bila Iris Baljak na grlu 43 Mabrouk Mohar iz KK Garić koja je kilometražu savladala za samo 3 sata i šest minuta, a jahala je brzinom od 19,9 kilometara na sat nakon što je na samom startu imala malu nezgodu s konjem koji joj je pobjegao. Nakon čega ga je mlada amazonka ulovila, uzjahala i prestigla sve takmace koji su otišli na trasu, dok je ona lovila odbjeglog konja. Druga je bila Katharina Mallinger na grlu 85 Shagya Tango iz KK Garić koja je za prvoplasiranom kasnila 2 mnu7ita a jahala je prosječnom brzinom 17,4 km/h, dok je treća bila Nela Faltak na grlu 1102 Safira iz KK Vinia, koja je za prvoplasiranom kasnila 29 minuta.

POREČ: Otvorena 13. BOOKtiga – Nagrada uručena piscu Kristianu Novaku

NK JADRAN POREČ: Pioniri osvojili Kup Istre, seniori gostuju kod Vinodola