in

UniSport Finals – U Poreč dolazi 1.100 studenata sportaša na hrvatsku završnicu

UNISPORT Finals 2022, Poreč 10-11.06.2022. Futsal: 11.06.2022, Dvorana OŠ Finida, Poreč

Najiščekivaniji događaj u kalendaru Hrvatskog akademskog sportskog saveza, popularni UniSport Finals, održat će se od 8. do 11. lipnja u jednoj od najpoželjnijih istarskih
turističkih destinacija. Da je Poreč doista idealna lokacija za kulminaciju cijele studentske
natjecateljske sezone, dokazuje činjenica da se sportaši visokih učilišta cijele države na istu lokaciju vraćaju već nekoliko puta, a sve pod pokroviteljstvom Ministarstva turizma i sporta te podrškom Grada Poreča.

UniSport Finals opet u Poreču - Foto Unisport Finals 2022.
UniSport Finals opet u Poreču – Foto Unisport Finals 2022.

Porečku će obalu tako u lipnju preplaviti ukupno 1300 sudionika, od čega 1100 perspektivnih
studenata sportaša koji će, predstavljajući boje svojih sveučilišta i veleučilišta, snage odmjeriti u 12 sportova. Program započinje 8. lipnja svečanom ceremonijom otvorenja i defileom sportaša uz bazen hotela Delfin, dok je natjecateljski dio na rasporedu iduća dva dana.

Dva natjecateljska dana, 12 sportova, 17 hrvatskih visokih učilišta


Po već dobro poznatom rasporedu Finalsa, petak (9. lipnja) rezerviran je za polufinalne borbe, dok nas u subotu (10. lipnja) očekuju finalni susreti te podjela odličja i prestižnih titula nacionalnih prvaka.
Studentice i studenti 17 visokih učilišta Hrvatske ovoga će se puta natjecati u 12 sportova – rukometu, košarci, odbojci, futsalu, nogometu, tenisu, stolnom tenisu, badmintonu, košarci 3×3, odbojci na pijesku, šahu i e-sportu. Nakon prošlogodišnje premijere e-sporta na Finalsima, ove će godine u Poreču po prvi puta nastupiti nogometaši i nogometašice, a najveće uzbuđenje tradicionalno se očekuje na parketima futsala, najpopularnijeg UnisportHR sporta. Koliko je kvalitetan sportski segment na Finalsima govori podatak da se među momčadima nalaze i aktualni futsal prvaci EUSA Europskih sveučilišnih igara u Lodzu, kao i brončani nogometaši. Kada već spominjemo međunarodna natjecanja, bitna je činjenica kako će prvaci UniSport Finals 2023. osigurati plasman na iduće Europske sveučilišne igre koje nas dogodine očekuju u Debrecenu i Miškolcu.

Kako bi se završnica odvila točno onako kako je zamišljena, u organizaciji cijelog natjecanja
nesebično pomaže i veliki broj volontera. Iako je ovo uobičajena praksa već dugi niz godina, novitet jest volonterska i leadership akademija UniSport ViLA – edukativni program Hrvatskog
akademskog sportskog saveza kojem je cilj mladima približiti teme volontiranja u sportu i sportskog menadžmenta iz prakse. Kao uvjet za volontiranje na UniSport Finals, prva generacija polaznika prošla je pet online predavanja kroz tri različita tima i uz brojne goste predavače, a sada im slijedi praktični dio na samom događaju, koji će volonteri iskoristiti kako bi ovu završnicu učinili što uspješnijom.

Finalsi obogaćeni konferencijom “4 Healthy academic society”

Uz potporu Ministarstva turizma i sporta, Hrvatske lige za hipertenziju, Sveučilišta u Zagrebu,
Europske sveučilište sportske asocijacije (EUSA), akademskih i drugih partnera, Hrvatski akademski sportski savez na Finalsima bit će domaćin prve konferencije “4 Healthy Academic Society”.
Konferencija će se održati 8. i 9. lipnja te je značajan iskorak prema stvaranju zdravijeg i aktivnijeg akademskog okruženja koje će pogodovati fizičkom i mentalnom zdravlju studenata. Sudionici mogu očekivati zanimljiva predavanja, akademike, zdravstvene stručnjake i zagovornike zdravog načina života iz cijelog svijeta, koji će podijeliti svoje uvide i istraživanja na temu dualnih karijera, zdravlja, tjelesnog odgoja i tjelesne aktivnosti studenata na sveučilišnoj razini, promicanja zdravijih radnih i studijskih navika, kao i strategije za poboljšanje sveukupne dobrobiti akademske zajednice.

Osim sporta i natjecanja, UniSport Finals hrvatskim studentima omogućuju nova poznanstva i
razmjene iskustva na sportskoj, ali i akademskoj razini. Upravo zbog velikog broja mladih koje
završnica okuplja, i edukativnog karaktera, ovogodišnji Finalsi su epicentar akademske sportske zajednice i događaj koji će ostati u dobrom sjećanju svim sudionicima, priopćeno je iz Hrvatskog akademskog sportskog saveza.

Pokretna izložba “Blago jadranskog podmorja” stiže u Poreč, Pulu i Umag

Bogato porečko ljeto sa stotinjak događanja – Zvijezde Tomislav Bralić, klapa Intrade i Parni valjak feat. Igor Drvenkar