in

Pokretna izložba “Blago jadranskog podmorja” stiže u Poreč, Pulu i Umag

Povodom Svjetskog dana mora i oceana u Puli će u srijedu 7. lipnja u 11:00 sati na Rivi, biti otvorena izložba ljuštura školjkaša i puževa, oklopa rakova te skeleta spužava, koralja i bodljikaša Jadranskog mora.

Turističke Zajednice Gradova Pule, Umaga i Poreča tako su odlučile organizirati devetodnevnu turneju ove jedinstvene pokretne izložbe kako bi svojim gostima, sugrađanima te djeci, učenicima i studentima priuštili uživanje u atraktivnom sadržaju ali istovremeno i edukaciji o potrebi zaštite bioraznolikosti Jadranskog mora.

Mora i oceani prekrivaju čak 71% našeg plavog planeta a više od polovine čovječanstva živi uz njihove obale. Jadransko more svojom površinom od 0,138 milijuna četvornih kilometara zauzima 0,003% plavog planeta i jedno je od najmanjih svjetskih mora, no ono je iznimno značajno kao izvor hrane, kao prometna površina a posebno kao ishodište turizma, stoga je njegova zaštita najvažnija misija naše i budućih generacija.

Ujedinjeni Narodi su 2009. godine donjeli odluku kojom se 8.lipnja proglašava Svjetskim danom mora i oceana pa će tako ovu  kombinaciju atrakcije i edukacije posjetitelji moći vidjeti u Puli na Rivi 7., 8. i 9., u Umagu na Trgu slobode 10., 11. i 12., te u Poreču na Peškeri 13., 14. i 15. lipnja.

Izložba „blago jadranskog podmorja“ postavljena je u 12 metarskom autobusu sa 225 eksponata od 65 vrsta ljuštura, oklopa i skeleta školjkaša, puževa, koralja, spužava i bodljikaša Jadranskog mora.

Ovakav sadržaj ne postoji nigdje na svijetu osim u Republici Hrvatskoj pa će brojni gosti Pule, Umaga I Poreča moći uživati u sadržaju kakav im ne nudi niti jedna druga turistička destinacija, objavila je Turistička zajednica Poreča.

Počinje suradnja novigradskog nogometa s klubom Udinese

Započela suradnja između talijanskog Udinese Academy i Škole nogometa Novigrad – Dajla. Potpisana dvogodišnja suradnja

unisport poreč studenti

UniSport Finals – U Poreč dolazi 1.100 studenata sportaša na hrvatsku završnicu