in

VELIKI DOGAĐAJ U POREČU: ŠPADA organizira državno prvenstvo u MAČEVANJU

Porečki mačevaoci vrlo su uspješni

Porečki Mačevalački klub Špada organizira idući tjedan Prvenstvo Hrvatske u mačevanju.

Program je sljedeći:

Sportsko rekreacijski centar Veli Jože u Poreču od 25. – 27.4.2019.

-Pojedinačni i ekipni susreti u oružjima mač i sablja u ženskim i muškim kategorijama

-Nastupi svih hrvatskih mačevalačkih klubova u svim dobnim kategorijama (U10, U12, U14, U17, U20, seniori, veterani)

-Turnir za završetak natjecateljske sezone

Prvenstvo Hrvatske kao turnir kruna je natjecateljske sezone hrvatskog mačevanja u sezoni 2018./2019.. Na više od XX mačevalačkih pisti susrest će se sportašice i sportaši iz čak 12 hrvatskih klubova u svim kategorijama koje se dijele na mač i sablju djevojčice i dječake do 10 i 12 godina, kadete i kadetkinje do 14 godina te juniore i juniorke do 18 godina starosti. Nadalje, seniorke te seniori kao i veteranke i veterani. Mačevanje se dijeli u tri oružja; mač, floret te sablju gdje će u Poreču biti održana natjecanja u čak dvije discipline navedena tri dana, u maču i sablji, pojedinačno te u ekipnim susretima. 

Porečki klub Špada organizator je Prvenstva Hrvatske ove godine, a već sljedeće i Europskog juniorskog i kadetskog prvenstva te Svjetskog veteranskog prvenstva u mačevanju. Klub je s radom započeo 2010. godine, a još aktivnije djeluje od 2014. godine dolaskom sadašnje trenerice, bivše reprezentativke u maču, Svetlane Volkove i Bojana Mijatovića, trenera discipline mač i sablja. Klub danas broji preko trideset članova koji će nastupiti ove godine i braniti boje porečkog kluba. Najkvalitetniji sportaši u klubu Špada upravo su reprezentativka Zoe Marie Baldo u sablji i Kosjenka Mikulčić u maču kao i reprezentativci u sablji Francesco de Robbio, Federico de Robbio i Josip Brajdić.

Mačevanje je jedan od prvih olimpijskih sportova modernih Olimpijskih igara koji postaje sve popularniji te dinamičniji danas, kako u svijetu tako i u Hrvatskoj. U Hrvatskoj danas djeluje 12 klubova. Također, sva tri oružja su razrađena, a porečka Špada jedini je klub koji aktivno njeguje sablju u Hrvatskoj. Ove godine, Poreč je centar mačevanja u Hrvatskoj, a već iduće godine, centar Europe i svijeta u mačevanju pri otvorenju Europskog juniorsko i kadetskog prvenstva te Svjetskog veteranskog prvenstva 2020. godine.

POREČ I VRSAR PONOSNI: Među najboljim učiteljima u državi Tatjana Gulić Pisarević i Gordana Barnjak i psihologinja Nataša Venier Brajković

POREČ: Evo koja je ljekarna dežurna na Uskrs