in

Za vikend u Poreču više od 5.000 sudionika sportskih događanja – rukometa, hrvanja, nogometa, trkača…

Foto TZ Poreč

POREČ: ovoga vikenda preko pet tisuća sudionika raznih sportskih događanja od rukometa do hrvanja, te nogometa i maratonaca

Nakon što je prošli vikend Poreč bio u znaku vina i Vinistre, vikend koji je pred nama u Poreču će obilježiti brojne sportske manifestacije koje će u grad dovesti preko pet tisuća ljudi. Sve je to i više nego dobar signal, na otvorenju turističke sezone, da se u grad sporta i manifestacija upravo takva događanja i vraćaju.

Tako se u dvoranama Žatika i Veli Jože već nekoliko dana odvija Festival rukometa pod kapom Hrvatskog rukometnog saveza, tijekom kojeg će u Poreč doći preko dvije tisuće ljudi. Mlade snage treniraju od početka tjedna, a održana je i završnica kadetskog natjecanja, a tu su i bile i polufinalne utakmice seniora za finale kupa. Festival će svoj vrhunac doseći ovoga vikenda kada se odigravaju finalne utakmice. Tako će rukometašice Bjelovara i Podravke Vegete igrati u finalu 30. izdanja hrvatskog rukometnog kupa u subotu u 17 sati u dvorani Žatika. Bjelovarke su lako i bez većih problema pobijedile Zrinski, a u derbiju Podravke Vegete i Lokomotive bolja je bila ekipa iz Koprivnice. Finalisti 30. hrvatskog kupa za muškarce bit će poznati nakon utakmica danas popodne i navečer, a Porečanima će te utakmice biti zanimljive jer se za finale bori i RK Poreč kao jedini istarski predstavnik, koji će u polufinalu igrati s PDD Zagrebom. Finale kupa za muškarce igra se u nedjelju u 18 sati u dvorani Žatika.

Osim toga, već tradicionalno iz godine u godinu, Festival rukometa u svojim raznim segmentima okuplja brojna poznata i priznata imena iz svijeta sporta. Tako će se održati seminar trenera koji će ponovno okupiti rukometnu kremu na jednom mjestu. Takvom tradicijom ne može se pohvaliti gotovo niti jedan rukometni Savez, odnosno seminar u svijetu. Pod službenim nazivom 45. Središnji seminar za trenere HRS-a i za produženje licence EHF PRO, na rasporedu je od 13. do 15. svibnja 2022. godine. Porečka dvorana Žatika tri će dana biti ispunjena s brojnim trenericama i trenerima iz različitih krajeva. Tu će biti sva četiri izbornika hrvatskih muških selekcija, dva izbornika ženskih reprezentacija, Lino Červar kao koordinator muških ekipa, dr. Ranko Rajović, specijalist interne medicine i doktor sportskih znanosti, legendarni vratar Vlado Šola i drugi.

Važno je i napomenuti da su vrata za sve utakmice Festivala rukometa otvorene za sve posjetitelje i besplatne.

Osim rukometa Poreč će biti i u znaku hrvanja, jer će se tradicionalni 34. međunarodni UWW turnir u hrvanju „Trofej Jadrana“ održati u subotu 14. 5. u dvorani Intersport centra u Zelenoj laguni. Susreti će se odvijati tijekom cijeloga dana, a organizatori iz Hrvatskog hrvačkog saveza najavljuju najjači ikada Trofej Jadrana. Riječ je o međunarodnom turniru za juniorke i juniore, a očekuje se dolazak više od 150 sportaša iz 17 država svijeta.

Ovog vikenda pred nama je Plava Laguna Polumaraton koji će se u organizaciji tvrtke Plava laguna održati nakon nekoliko godina stanke. Očekuje se 700 trkača koji će u različitim kategorijama uživati u trkačkim stazama u Zelena Resortu. Trkači dolaze iz Italije, Slovenije, Srbije, Bosne i Hercegovine te Hrvatske. U subotu u popodnevnim satima održat će se dječje utrke Pepi Kids Run posebno skrojene za zabavan ulazak u trkački svijet i koje su u potpunosti besplatne. U utrkama mogu sudjelovati djeca već od 4 godine, jer će njihovim godištima biti prilagođene i distance koje se trče (od 400-1.800 m). Registracija na dan utrke bit će moguća ovisno o preostalom broju raspoloživih prijava, a start ovih utrka je ispred recepcije kampa Zelena Laguna (Zelena Resort) od 15 sati nadalje. U subotu će se  održati i 4 km dug Family Run, utrka koju trče roditelji i djeca, a start ove utrke je u 17 sati ispred recepcije kampa Zelena Laguna. Sam Polumaraton, kao i utrka 10 K se trče u nedjelju 15. svibnja. Polumaraton podrazumijeva dionicu od 21 kilometra na stazi od hotela Parentium, preko Plava Resorta, do grada Poreča, i natrag prema Hotelu Parentium (2 kruga). Sudionici mogu izabrati i kraću utrku od 10K koja se trči od Hotela Parentium, preko Plava Resorta do grada Poreča i natrag. Start za obje utrke se očekuje u 10 sati, ispred hotela Parentium Plava Laguna.

Vikend će ugostiti i nogometaše, jer će se igrati prvo izdanje nogometnog turnira Champions Trophy Istria za U-10, U-11 i U-12 kategorije, na nogometnom kampusu na Žatiki, te terenima u Zelenoj laguni. Ovo će sportsko natjecanje okupiti 70-80 klubova iz Austrije, Italije, Hrvatske, Srbije, Bosne i Hercegovine, Mađarske, Rumunjske, Crne Gore i drugih zemalja, a iz Balkan Alpe Adira, organizacije turnira, izdvajaju velikane poput Rapida, Sturma, Torina, Triestine, Dinama, Rijeke, Crvene Zvezde, Partizana, Željezničara, Borca i mnogih drugih, te očekuju oko 1.300 djece s pratnjom.

Ovaj tjedan na nebu iznad Poreča vježbali su i padobranci, odnosno vojna i civilna padobranska selekcija Ujedinjenih Arapskih Emirata, koji će s treninzima nastaviti i idući tjedan zajedno s ekipama iz Katara koje su u Poreču već trenirale i lani. Svi će u konačnici natjecati s još desetak ekipa iz Hrvatske, Italije, Srbije, Švicarske i Slovenije u turniru 21. i 22. svibnja koji već tradicionalno na Žatiki organizira u svojoj bazi Aero klub Cumulus.

-Već smo tradicionalno prepoznati kao kvalitetna sportska destinacija, koja je pokazala visoku razinu organiziranosti i spremnosti tijekom ugošćavanja najvećih sportskih događaja. Ali nas jednako vesele sva sportska događanja i natjecanja koja se odvijaju u našem gradu, bilo da su nova ili već imaju dugogodišnju tradiciju. Pozivam naše sugrađanke i sugrađane da nam se pridruže i bodre naše predstavnike ili svoje favorite u ovim natjecanjima, pogotovo jer se klubovi i natjecatelji mogu opet natjecati uz punu podršku publike, rekao je gradonačelnik Loris Peršurić.

Izvor Grad Poreč

Foto HDZ Poreč

Poreč: HDZ obilježio 100. godišnjicu rođenja Franje Tuđmana

koza pixabay

Samo je 48 koza u Istri – Osnovana udruga koja to treba promijeniti