in

Samo je 48 koza u Istri – Osnovana udruga koja to treba promijeniti

Ilustracija Pixabay

Koliko god se Istra ponosila kozom kao svojim simbolom, ova je autohtona pasmina kritično ugrožena i u ovom trenutku registrirano je svega 48 uzgojno valjanih odnosno rasplodnih grla. Zato je prvi zadatak novoosnovane Udruge uzgajivača istarske koze povećati njezinu populaciju kako bi u narednih pet-šest godina ona dosegla barem tisuću primjeraka, piše Davor Šišović na blogu Bookaleta.com.

Na konferenciji za novinare u AZRRI-jevom Sentru za održivi razvoj stočarstva na Gortanovom brijegu pokraj Pazina o aktualnom stanju u istarskom kozarstvu i planovima novoosnovane Udruge govorili su Gordan Šubara, prvi predsjednik Udruge uzgajivača istarske koze, inače voditelj stočarstva u Agenciji za ruralni razvoj Istre, jedan od šest uzgajivača istarske koze David Trento iz Galižane, direktor AZRRI-ja Igor Merlić te pročelnik za poljoprivredu Istarske županije Ezio Pinzan.

David Trento, Gordan Šubara, Igor Merlić i Ezio Pinzan

Do prije desetak godina istarska koza je smatrana izumrlom vrstom, pa je kao takva bila i zavedena u Zelenoj knjizi hrvatskih autohtonih pasmina Ministarstva poljoprivrede. No tada je AZRRI, sudjelujući u međunarodnom projektu APRO (Prekogranična inicijativa za zaštitu i revitalizaciju biološke raznolikosti okoliša korištenjem autohtonih pasmina) u suradnji sa stručnim institucijama pokrenuo terensko ispitivanje cjelokupne populacije koza u Istri, i nakon genetske analize utvrđeno je postojanje 50 primjeraka istarske koze. Istarska koza je zatim iznova (odnosno, po prvi put, jer se ranije smatrala izumrlom) uvedena u popis hrvatskih autohtonih pasmina, sa statusom visoko ugrožene.

Da neka pasmina ne bi bila ugrožena, njezina populacija bi trebala brojati 7.000 uzgojno valjanih grla, a toliko još nije, tridesetak godina nakon početka projekta njegove realizacije, dostiglo ni istarsko govedo odnosno boškarin. Sve se to dakle znalo kroz minulih deset godina, ali kroz cijelo to minulo desetljeće na zaštiti istarske koze nije se radilo ništa.

„Stanje je danas gore nego prije deset godina, ali sretni smo što kroz to vrijeme istarska koza nije izumrla i sada ipak imamo od nečega početi”, rekao je na pressici Gordan Šubara, novoizabrani predsjednik Udruge uzgajivača istarske koze. Ohrabruje mogućnost da je populacija možda ipak malo veća, odnosno procjenjuje se da istarskih koza možda ima i dvjestotinjak, ali samo tih 40 je evidentirano u selekcijskoj službi. Zato iz AZRRI-ja i Udruge pozivaju sve vlasnike koza koje možda pripadaju istarskoj pasmini da se jave kako bi se i njihova grla evidentirala i uvrstila u uzgojni program, koji se sada osnivanjem Udruge i formalno počinje provoditi.

AZRRI, koji je također uzgajivač odnosno u svom vlasništvu ima tri primjerka istarske koze, je naime ishodio kod Ministarstva poljoprivrede ovlaštenje za provođenje uzgojnog programa istarske koze, a s HAPIH-om, Hrvatskim savezom uzgajivača ovaca i koza te zagrebačkim Agronomskim fakultetom dogovorio suradnju odnosno njihovu stručnu pomoć u revitalizaciji populacije istarske koze.

I Istarska županija će poticajnim mjerama ohrabriti uzgajivače da povećaju broj istarskih koza u uzgoju, najavio je Ezio Pinzan.

Cijeli članak pročitajte na linku https://bookaleta.com/samo-je-48-istarskih-koza-osnovana-udruga-koja-to-treba-promijeniti/?fbclid=IwAR0PPcHpU5XxyDnyfbhcz3RjQCIoSWtQ5HCr2KLCug6ZGP7_DGsYkQcOwhc

Foto TZ Poreč

Za vikend u Poreču više od 5.000 sudionika sportskih događanja – rukometa, hrvanja, nogometa, trkača…

Foto Tanja Kocijančić - Crkva Gospe od Anđela na Trgu slobode Poreč

Poreč: Kada kreće obnova fasade crkve na trgu i gradnja nogostupa u St. Vergotini?