in

Zlatko Dalić: Danas trener nije više samo trener, mora biti roditelj, prijatelj i psiholog

U sklopu međunarodnog nogometnog turnira Istria Youth Cup jučer je održana zanimljiva panel rasprava na temu “Kako mali postaju veliki“ na kojoj su sudjelovali vrhunski nogometni treneri. Izbornik naših Vatrenih, Zlatko Dalić, direktor nogometne Akademije Slavia Prag, Jiri Plišek te trener kadeta GNK Dinama Zagreb, Dino Julardžija, pojasnili su kako prepoznati mlade talente i na koji način male zemlje postaju velike nogometne sile. U zanimljivoj panel raspravi koja je izazvala veliko zanimanje u novigradskom hotelu Aminess Maestral govornici su podijelili svoja iskustva.

„Najvažnije je da dijete ima želju igrati nogomet. Treba znati da je nogometni put jako težak te da rijetki postanu profesionalni igrači. Stoga, djecu treba pustiti da sami biraju svoj put. Ipak na trenerima je da usmjeravaju djecu i iz njih izvuku najbolje. Naša mlada reprezentacija došla je do Europskog prvenstva što je dokaz da imamo puno mladih talenata i perspektivnih igrača“, izjavio je Zlatko Dalić.

Jiri Plišek toj priči pridružio se svojim iskustvom kao trener koji je uvelike zaslužan za izrastanje legendarnog Edina Džeke u vrhunskog igrača: „Dok sam trenirao Edina primijetio sam da nema disciplinu u igri, kao ni u treningu. Stoga sam ga prebacio u B momčad, kako bi ga motivirao, a on je prihvatio tu odluku te time pokazao svoju zrelost i povjerenje u mene kao svoga trenera. Marljivo smo radili, puno smo razgovarali i rezultati su došli“.

Svoje znanje s terena podijelio je i Dino Julardžija: „Najbitnije je da djeca dolaze na trening i u tome uživaju. Treneri imaju bitnu ulogu u razvoju njihove karijere već od malih nogu. Kad dijete posustane treba ga pogurati te podržati kad igra loše. Psihološki faktor i motivacija pri tome su ključni“.

Posebno zanimljivo bilo je iz ‘prve ruke’ slušati iskustva Dalića dok je radio u Aziji, ali s najviše pažnje pratili su se njegovi odgovori u kojima je otkrivao kako je trenirati nogometne veličine kao što su Luka Modrić i Ivan Rakitić.

„Ono što je bilo ključno za uspjeh u Rusiji su sami igrači i oni su najzaslužniji za ono što je Hrvatska reprezentacija postigla. Sve je to rezultat kvalitete igrača i pozitivnog stava. Ja ih nisam trebao učiti nogometu već zajedništvu koje se kasnije prenijelo na cijelu Hrvatsku. Cijelo vrijeme smo išli korak po korak i inzistirao sam da budu ponizni. Svaka utakmica bila je novo dokazivanje, a da smo poletjeli bili bismo gotovi. Umjesto toga, naprijed nas je vukao rezultat, međusobno povjerenje i zajednički život tijekom 55 dana koji su protekli bez ijednog povišenog tona“, zaključio je Dalić.

Nakon panel rasprave u podnevnim satima na nogometnom stadionu „Laco“ održan je „Letʼs FUN&PLAY“ event u sklopu kojeg su svi zainteresirani dječaci i djevojčice s područja Novigrada mogli trenirati s klubovima Istria Youth Cupa, LA Galaxyjem, Manchester Cityjem, Rangersom, Slavijom Prag, Barcelonom, Red Bull Salzburgom, Benficom i zagrebačkim Dinamom, te upoznati trenera Vatrenih Zlatka Dalića.

Dan ispunjen nogometnim utakmicama te stjecanjem dodatnih znanja i iskustava kroz zanimljivu panel raspravu bio je sjajan uvod u završnicu turnira koja se danas i sutra igra u Buzetu i Novigradu.

Sve informacije i raspored utakmica možete naći na Facebook stranici Istria Youth Cup i službenoj web stranici turnira.

Policija najavila akciju kontrole vozača za vikend

Uređuju se groblja u Novoj Vasi i Fuškulinu za 740 tisuća kuna