in

SV. LOVREČ: Uspješni maslinar ROBERTO VOŠTEN umjesto odlaska u tuđinu ostao na rodnoj grudi: “Nisam požalio!”

Foto Blanka Kufner

Nedavno sam imao kontrolu iz Agencije za plaćanje, sve sam im isprintao iz programa – oni zadovoljni, ja još zadovoljniji. Sve je prošlo u najboljem redu, vremenski kratko i bez ikakvih problema, kaže maslinar Roberto Vošten koji prozvodnju dokumentira putem internet aplikacije

U prestižnoj publikaciji Flos Olei iz 2019. godine, uvršteno je 81 ulje iz Hrvatske od kojih je čak 79 uzoraka iz Istre i dva iz Dalmacije. Ta činjenica potvrđuje Istru kao najbolju regiju na svijetu u proizvodnji ekstra djevičanskog maslinovog ulja i to četvrti puta za redom. Brojni vrijedni maslinari stoje iza tog uspjeha, a jedan od njih je i junak naše priče.

Roberto Vošten iz sela Vošteni kraj Svetog Lovreča u Istri kaže da je sretan kada turisti znaju prepoznati kvalitetno maslinovo ulje. “Ako ne znate koje je dobro maslinovo ulje, uvijek možete biti prevareni. Zato mi gostima ponudimo ulje lošije kvalitete da ga usporede s našim. I ljudi odmah osjete razliku”, priča nam Roberto koji posjetiteljima nudi i svoj domaći kozji sir, a u sklopu OPG-a proizvode i grožđe i vino. A koliko je njegovo ekstra djevičansko ulje kvalitetno, svjedoče brojne medalje na ocjenjivanjima u Istri i Dalmaciji te činjenica da je uvršteno i u prestižni svjetski vodič – Flos Olei.

Masline starije od 300 godina

Voštenovi imaju oko 700 stabala maslina starih između 5 i 50 godina, no najstarije stablo ima preko 300! “Naše gospodarstvo postoji od 1986. godine, a osnovao ga je tata Mario Vošten. Naravno, najveće zasluge idu njemu jer je bio ustrajan, ali i mami koja je oduvijek bila velika podrška i pomoć. Što se tiče maslinarstva, ono je kod nas je tradicija. Znanje i ljubav se prenose s koljena na koljeno, i tako već nekoliko stotina godina o čemu svjedoči i ta 300 godina stara maslina”, saznajemo od Roberta, nositelja OPG-a Vošten. Dodaje kako u radu OPG-u sudjeluju svi, od nećakinja, nećaka, braće, sestre i mame.

Masline se prostiru na površini od 5 ha i najviše su zastupljene domaće sorte: buža, rošinjola i istarska bijelica, a imaju još nešto talijanskih – leccino te pendolino. Prerađuju samo vlastiti plod. “Proizvode plasiramo kako god možemo, najviše prodajemo na kućnom pragu. Dolaze nam kupci različite kupovne moći, ali uglavnom oni boljeg standarda koji su voljni platiti koju kunu više”, kaže Roberto.

Prirodna obrada, ručna berba i hladno prešanje maslina daju ekstra djevičansko maslinovo ulje. Intenzivne je zlatnožute boje s blagom zelenkastom nijansom, a okus mu je ugodno gorkast i lagano pikantan pa oplemenjuje razna jela. Na OPG-u Vošten ističu kako im je kvaliteta najvažnija. Maslinici su smješteni na više lokacija što je u Istri relativno uobičajena pojava. Robertu je želja neke parcele jednoga dana spojiti, a razmišlja i o novim nasadima jer, kako kaže, što proizvedu to bez problema i prodaju. No, ne želi pretjerivati već održavati kvalitetu. A toga kod njih ne manjka.

U moru priznanja, najdraže ono iz Dalmacije

“Što se tiče nagrada, najdraža nam je prva u Dalmaciji, konkretno u Omišu, gdje smo odnijeli titulu šampiona za naše maslinovo ulje od buže te smo i vice šampioni za masline u salamuri. Ulazak u svjetski vodič Flos Olei za maslinovo ulje, u kojem se nalazimo već 9 godina, te zlatna medalja u New Yorku i Japanu također nam puno znače. Na Oleum olivarum u Krasici, jednom od najstarijih sajmova maslinova ulja u Hrvatskoj, osvojili smo zlatnu medalju u TOP 10. U Medulinu je održana 14. međunarodna smotra maslinara i uljara Ulika 2019. gdje smo s našim uljem od buže osvojili također zlatnu medalju. Istoga je dana održana i 25. smotra ulja u Vodnjanu gdje je upjeh bio isti“, nabrajaju naši domaćini veće uspjehe iz 2019. godine.

Da bi postigli ovakve rezultate, osobito paze na način berbe i skladištenja svakog ploda. Svakodnevno prate stanje u maslinicima i brinu o redovnoj zaštiti. “Problema ima mnogo, ali ja to gledam kao izazov. Administracija zauzima mnogo vremena jer iste stvari trebaju voditi i veliki i mali proizvođači, dakle obavezno treba imati knjigovođu. Problemi se javljaju svake godine radi suše, no to smo djelomično riješili navodnjavanjem, ali imamo još dosta parcela koje nisu pokrivene. U dogledno vrijeme plan nam je i taj dio riješiti“, doznajemo od obitelji Vošten.

Životna prekretnica

Roberto Vošten je godinama radio u špediciji, živio u mnogim europskim i hrvatskim gradovima. Nakon što je u jednom trenutku ostao bez posla, razmišljao je što dalje – tražiti novi posao, ići van zemlje ili ostati na rodnoj grudi i posvetiti se maslinarstvu. Odluka je pala na masline i nimalo mu nije žao. “U razgovorima s brojnim prijateljima koji su otišli živjeti i raditi van Hrvatske shvatio sam da je rijetko tko s time sretan, velika većina želi se vratiti”, kaže Roberto. Nekako ispada da je on, u odnosu na mnoge iz generacije, donio najbolju odluku, što pokazuju mnoge nagrade za ulja te zadovoljni kupci koji se redovno vraćaju.

Cijeli članak pročitajte na portalu Agroclub.com:

https://www.agroklub.com/vocarstvo/ti-tu-zivis-dobro-ti-je-ovako-a-sta-mi-fali-odgovara-uspjesni-maslinar-roberto-vosten/52726/?fbclid=IwAR0S90Zf6oAw7jj1LTVXMC9Y7BJgDLvxf9dMJGmUZ56I38BkEIviopIIBlY

Objavljeno uz odobrenje autorica teksta i fotografija Blanke Kufner

NARKOMANIJA NA POREŠTINI – Dr. Ante Ivančić: “U padu je ovisnost o heroinu, ali raste problem SINTETSKIH DROGA”

POREČ: Počinje tjedan posvećen TUNI uz natjecanje, Street food festival, te koncerte grupa Pavel i Silente