in

Svečana proslava Dana Grada i oslobođenja Poreča – Povelje “30. april” MIRU DODIĆU, UMJETNIČKOJ ŠKOLI, JELENI FIŠKUŠ I SEANU POROPATU

Foto Tanja Kocijančić

U čast Dan Grada Poreča – Dan oslobođenja Grada Poreča danas je u kazališnoj dvorani održana svečana sjednica Gradskog vijeća na kojoj su podijeljena priznanja najzaslužnijim građanima pred brojnim uzvanicima, među kojima su bili istarski župan Valter Flego, istarski (grado)načelnici i gosti iz pobratimljenih gradova. Pa su tako Povelje „30. april“ dobili predsjednik Uprave Istarske kreditne banke Umag Miro Dodić, Umjetnička škola Poreč i Studio Sonda, odnosno njegovi kreativni direktori i suosnivači Jelena Fiškuš i Sean Poropat svojim su poslovanjem doprinijeli promicanju imena i ugleda grada Poreča i Istre na nacionalnoj i globalnoj razini.

Gradonačelnik Loris Peršurić dodijelio je ove godine i zahvalnice zaslužnim građanima, policajcu Milanu Vezmaru za požrtvovnost i spremnost u spašavanju ljudskih života, trenerici fitnessa Eleni Zdjelar za ostvarene sportske rezultate, vatrogascu Vedranu Beatu za požrtvovnost u spašavanju ljudskih života i predanost radu vatrogasne postrojbe, Društvu za podvodne aktivnosti i sportski ribolov Poreč, za sportske uspjehe ostvarene u 50 godina djelovanja. Zahvalnicu je preuzeo predsjednik Petar Mušković, zatim obitelji Sinožić, vlasnicima konobe Kaštel koja bilježi već 50 godina kontinuiranog rada u Žbandaju, liječniku Željku Kovaču za dugogodišnji rad u zdravstvu, te Zorku Sergu, za promociju boćanja u Poreču i na Poreštini.

Peršurić se osvrnuo svečanim govorom na sva dostignuća Poreča, sve dosadašnje najvažnije investicije poput gradnje osnovnih škola i vrtića, kao i sve planirane projekte, od kojihje izdvojio obnovu gradske rive, a što je popratila i video prezentacija svih najvažnijih investicija i dostignuća u zadnjih godinu dana.

-Sretan vam dan grada Poreča i 74. rođendan u slobodi. Slobodi nastaloj od malega čovika, velike hrabrosti i antifašističkog duha, koji je naša glavna odrednica bio, i dan danas ostao. U odlučujućim trenucima u povijesti, taj mali čovik odabrao je stranu koja je kasnije obilježila smjer razvitka našega Poreča i Istre. Ponosan sam što danas možemo reći da su Istra i Poreč iz toga naučili cijeniti ono najvažnije – konvivencu, naše najveće bogatstvo. Upravo su uporan rad i trud teg malega čovika i konvivenca koju svi živimo i njegujemo omogućili da živimo u gradu koji je i službeno među najrazvijenijim gradovima  i grad koji je i proglašen gradom s najboljom kvalitetom života u svojoj kategoriji u Hrvatskoj, rekao je Peršurić.

Prigodne su govore održali i predsjednik Vijeća Adriano Jakus, koji je otvorio svečanu sjednicu, dogradonačelnica Nadia Štifanić Dobrilović na talijanskom jeziku, te župan Flego koji je Poreču čestitao njegov rođendan.

U kulturno-umjetničkom dijelu programa nastupili su zborovi „Joakim Rakovac“ i „Mosaico“ koji su na otvaranju sjednice izveli državnu himnu “Lijepa naša Domovino” i istarsku svečanu pjesmu “Krasna zemljo”, te mali folkloraši iz Osnovne škole Poreč koji su izveli „Ča je more i šettepasi“.

Nastupila su i djeca s recitacijama „Mio nonno“ i „Una valigia piena di…“. Recitirale su Dora Pulin i Iskra Ivančić, učenice Talijanske osnovne škole Bernardo Parentin koje je pripremila učiteljica Vilma Pulin. Na violončelu je nastupila uspješna učenica Umjetničke škole Hana Gubić.

U čast Danu grada u foajeu kazališne dvorane postavljena je i izložba s dječjeg Ex temporea Društva Naša djeca Poreč, koji se odvijao proteklog vikenda. Uzvanici svečane sjednice imali su priliku razgledati izložbu s njihovim radovima.

Slijede obrazloženja nagrada:

Povelju „30. april“ ove godine dobio je

  1. Miro Dodić

Gospodin Miro Dodić, iz Poreča, predsjednik je Uprave Istarske kreditne banke Umag. U svojoj bogatoj karijeri vršio je dužnosti Predsjednika Izvršnog vijeća Skupštine općine Poreč, od 1978. do 1982. i od 1990. do 1993. godine, te bio predsjednikom Skupštine Općine Poreč od 1985. do 1988. godine. Iz razdoblja u kojima je obnašao ove funkcije inicirani su i dovršeni značajni gospodarski i komunalni projekti od značaja za razvoj Poreča i okolice, poput izgradnje trafostanice u Kukcima, rekonstrukcije i dogradnje ceste Poreč-Baderna, izgradnje Velikog gradskog parkirališta, provođenja akcije „Voda u svako selo“ kada je izgrađeno više desetaka kilometara vodovoda u naseljima diljem Općine Poreč i brojni drugi projekti. Posebno je za istaknuti njegov mandat na funkciji Predsjednika Izvršnog vijeća u razdoblju Domovinskog rata, kada je na funkciji predsjednika Kriznog štaba Općine Poreč, osim osiguravanja normalnih uvjeta rada za građene i gospodarstvenike morao brinuti i za više od deset tisuća izbjeglica koji su svoje utočište našli na području Poreča. Gospodin Dodić okrenut je malim ljudima i njihovim potrebama, aktivan je i pristan u mnogim humanitarnim akcijama od davanja značajnih financijskih sredstava u vidu donacija na području sporta, obrazovanja, zdravstva i kulture. Njegovo djelovanje u društvenom, političkom i gospodarskim životu nagrađeno je nagradama Ordenom rada sa srebrnim vijencem, dobitnik je Spomenice domovinskog rata, počasni član Udruženja obrtnika Poreč, dobitnik godišnje nagrade „RDA Turistik-Preis“ u Njemačkoj 1988. godine i proglašen najboljim menagerom bankarom Hrvatske u 2004. godini. Grad Poreč mu danas dodjeljuje nagradu u vidu Povelje „30. april“.

2. Umjetnička škola Poreč

Osnovna glazbena škola u Poreču osnovana je 1974.godine. Već punih 18 godina pod vodstvom ravnateljice Sanjice Sare Radetić škola se konstantno razvija: utrostručuje se broj učenika i učitelja, proširuje se sa novim programima i odjelima, svake godine povećava se broj nastupa i koncerata. Škola je postala sveprisutna i prepoznatljiva u Poreču. Nekad mala škola sa manje od 100 učenika, danas je prerasla u „brend“ grada Poreča, prepoznatljiva, respektabilna, uspješna Umjetnička škola Poreč sa 289 učenika. Škola je 2014. godine postala samostalna ustanova i uz podršku Grada Poreča proširila i poboljšala uvjete sa novom zgradom, modernom opremom i širokim instrumentarijem. Svih proteklih godina u skladu sa interesima i potrebama djece proširivali su se programi škole sa gudačima, puhačima, suvremenim plesom, područnim odjelom u Vrsaru, a sve kako bi djeci i roditeljima pružila željeno obrazovanje.

Umjetnička škola Poreč konstantno kao osnovna glazbena i plesna škola sudjeluje u kulturnom životu Poreča i šire, te je prepoznatljiva po vrhunskoj kvaliteti i rezultatima rada koji nadmašuju programe osnovnog obrazovanja. Svih ovih godina nižu se sjajni rezultati, nagrade su sve brojnije i sve više je prvih nagrada i apsolutnih pobjeda. Samo u prošloj školskoj godini učenici i učitelji Škole osvojili su ukupno 96 vrijednih nagrada, od čega više od pola prvih nagrada i 15 apsolutnih pobjeda. Uz vrijedne nagrade, učenici su često i dobitnici posebnih nagrada, te Oskara znanja. Uz brojne dugogodišnje projekte škole vrijedno je istaknuti Međunarodno natjecanje i festival Antonio Janigro koje se od 2000. godine organizira u Poreču, te međunarodno gitarističko i violinističko natjecanje „Poreč Fest“ koje već deset godina okuplja mlade gitariste i violiniste, renomirane umjetnike i pedagoge iz zemlje i svijeta.

Krajem prošle godine Škola je dobila najveće priznanje struke, nagradu Hrvatskog društva glazbenih i plesnih pedagoga kao najuspješnija škola u Hrvatskoj u konkurenciji svih osnovnih, srednjih škola i akademija i ujedno je prva osnovna škola u Hrvatskoj s ovim priznanjem. Ravnateljica Sanjica Sara Radetić također je od Društva glazbenih i plesnih pedagoga nagrađena kao najbolja ravnateljica.

3. Studio Sonda  Vižinada

Studio Sonda, odnosno njegovi kreativni direktori i suosnivači Jelena Fiškuš i Sean Poropat svojim su poslovanjem doprinijeli promicanju imena i ugleda grada Poreča i Istre na nacionalnoj i globalnoj razini. Također, doprinijeli su zapošljavanju na području našega grada i kroz kreativni angažman i pro bono rad pomogli u oblikovanju identiteta Poreča i njegovih projekata.

Zahvaljujući produkciji Sonde, u proteklih petnaestak godina lokalni festivali, brandovi malih proizvođača Istre, te istarska turistička ponuda generalno, bivaju prezentirani diljem svijeta, uz bok svjetskih brandova. Nerijetko se autentičan dizajn iz Istre spominje i prezentira u kontekstu globalnih primjera dobre prakse, zajedno sa velikim brandovima, značajnim produkcijama i velikim oglašivačkim agencijama. Tako se Studio Sonda, Poreč, Vižinada i Istra spominju uz agencije iz New Yorka, Tokija i Hong Konga, a lokalni festivali, proizvođači i turistička ponuda (primjerice Booktiga festival rabljenih knjiga, brand i vizualni identitet grada Poreča itd…) spominju se uz svjetske mega brendove poput primjerice Applea, Coca Cole, Ikee ili Google-a.

Za svoje projekte dobitnici su oko 100-tinjak domaćih i međunarodnih nagrada s područja dizajna i komunikacija.

Studio Sonda vrlo je angažiran u lokalnoj zajednici Poreča, stvarajući pro bono vizualne identitete i komunikacijske koncepte za domaće sportske klubove, škole, Dom za starije i nemoćne osobe i druge ustanove, te održavajući predavanja, radionice i praktičnu obuku za mlade.

Gradnja kuće od sutra jeftinija i 50 kilograma lakša – nema više šaltera, ni biljega

VEČERAS RUKOMETNA POSLASTICA: Poreč igra protiv viceprvaka Nexea