in

Gradnja kuće od sutra jeftinija i 50 kilograma lakša – nema više šaltera, ni biljega

Ilustracija Pixabay

Nema više biljega ni čekanja kod ishođenja građevinskih dozvola, poručio je nedavno potpredsjednik Vlade i ministar prostornog uređenja i graditeljstva Predrag Štromar na konferenciji za novinare o novostima zakona o gradnji i prostornom uređenju,objavio je portal Lider.

Naime, stupila je na snagu nova zakonska regulativa kojima je za ishodovanje građevinske dozvole broj proceduralnih radnji s 22 smanjen na deset i to će se sve odvijati elektroničkim putem.

-Nema više šaltera, ni biljega. Cijeli proces vodit će projektanti koji će zahtjeve investitora online predavati relevantnim javnim službama. Službe su dužne odgovoriti na zahtjeve u roku od 15 dana, ako to ne učine, znači da se slažu s uvjetima zahtjeva građevinske dozvole. Do sada su najveći prigovori investitora bili upućeni na sporost državne birokracije. Na ovaj način, točno će se znati tko je taj koji koči izdavanje građevinske dozvole – rekao je potpredsjednik Vlade Predrag Štromar.

“Velika novost je i u tome da nema papirologije”, rekao je Štromar i dodao da trenutno za jednu malo veću kuću referentu treba donijeti “deset kompleta po pet kilograma projekata“. “Za veće projekte u naše ministarstvo veliki investitori dovozili su tu dokumentaciju u kamionima na paletama, a sada će trebati samo jedan jedini papir da bi se dobila građevinska dozvola”, rekao je Štromar.

Izvijestio je kako Vlada predlaže Saboru da izmjene zakona o gradnji kao i prostornom uređenju raspravi i donese već idući tjedan. “Elektronski smo sve pripremili. Svaki referent ima svoj ključ, lozinku i karticu, a spremni su i softveri. Prije 1. 5. bit će u funkciji“, rekao je Štromar.

Ocjenjuje da će Hrvatska već krajem godine imati konkretne koristi od predloženih izmjena, koje će se očitovati njezinim napretkom na ljestvicama konkurentnosti.

Na pitanje koliko bi izdavanje građevinskih dozvola trebalo biti jeftinije, odgovorio je da će biti jeftinije samim tim što je brže. “Manje će se plaćati, posebno za investicije za proizvodne hale i skladišta, a dogovaramo s jedinicama lokalne samouprave da smanje koeficijente”, rekao je, dodavši da i samo ukidanje potrebe obilaženja šaltere pojeftinjuje sve u procesu.

Dodao je kako će, ovisno o građevini, pojeftinjenje biti 5,10, 30 ili 50 posto. “Bit će jeftinije, bit će efikasnije”, ocijenio je Štromar.

Upitan koja su predviđanja za ubrzanje procesa izdavanja dozvola, odgovorio je da se u nekim mjestima građevinska dozvola za kuću može dobiti za 30 dana, a negdje za to treba i godina te da će predložene izmjene zakona omogućiti da se taj rok svagdje smanji na 30 dana, što je, kako je rekao, normalan i korektan rok.

Više pročitajte na portalu Lider.

Istramet: Na Zavižanu 52 cm snijega, rekordne količine kiše u POREČU i PULI

Svečana proslava Dana Grada i oslobođenja Poreča – Povelje “30. april” MIRU DODIĆU, UMJETNIČKOJ ŠKOLI, JELENI FIŠKUŠ I SEANU POROPATU