in

Svečano otvoren VRTIĆ U MARČANI – Vučković: To je velik poticaj demografskoj obnovi hrvatskih sela

Foto Tanja Kocijančić

Zgrada vrtića dana je u ožujku na upravljanje i održavanje Dječjem vrtiću Vrtuljak Marčana , a oni su ishodili potrebno odobrenje nadležnog upravnog tijela Istarske županije za početak obavljanja djelatnosti s 4 skupine djece predškolskog uzrasta. Vrtić broji 70 djece i 17 zaposlenika. Nakon toga ministrica je otvorila i novi vrtić Bubmara u Ližnjanu

Mališani Dječjeg vrtića Vrtuljak na otvorenju - Foto Tanja Kocijančić
Mališani Dječjeg vrtića Vrtuljak na otvorenju – Foto Tanja Kocijančić

U Marčani je jutros svečano otvoren novoizgrađeni dječji vrtić Vrtuljak. Simboličnim rezanjem vrpce otvorili su ga ministrica poljoprivrede Marija Vučković, načelnik Predrag Pliško i ravnateljica vrtića Klara Lukašić pred uzvanicima među kojima su bili predstavnici spomenutog ministarstva, Istarske županije, saborski zastupnici, načelnici susjednih općina, te vijećnici Marčane i građani.

Ukupni troškovi izgradnje i opremanja vrtića s priključcima na infrastrukturu, uređenjem okoliša i uključenom PDV-om približili su se iznosu od 15 milijuna kuna. Odobrena  potpora Ministarstva poljoprivrede iznose 7,2 milijuna kuna.

Izjava ministrice poljoprivrede - Foto Tanja Kocijančić otvorenje vrtić marčana
Izjava ministrice poljoprivrede – Foto Tanja Kocijančić

Nedavno je Općini Marčana, naglasio je načelnik Pliško, odobrena potpora Ministarstva regionalnog razvoja i fondova Europske unije nešto viša od 2 milijuna kuna, što im je jako dobro došlo jer su troškovi gradnje znatno porasli u odnosu na početno planirane.. Bez ovih potpora iz EU fondova i s državne razine bilo bi jako teško ili nemoguće realizirati ovakav projekt, istaknuo je načelnik u prigodnom govoru.

Svoje zadovoljstvo istaknula je i ministrica poljoprivrede.

-Radi se o programu ruralnog razvoja kojim upravlja Ministarstvo poljoprivrede, a financira se 85 posto iz EU fondova a 15 posto iz nacionalnog proračuna. U Istarskoj županiji putem programa ruralnog razvoja financirali smo dosad gradnju 14 vrtića u vrijednost 81 milijun kuna, naglasila je ministrica, dodavši da su iz ovog programa diljem Hrvatske financirali više od 200 vrtića.

Načelnik Pliško, ministrica Vučković i ravnateljica Lukašić - Foto Tanja Kocijančić otvorenje vrtića marčana
Načelnik Pliško, ministrica Vučković i ravnateljica Lukašić – Foto Tanja Kocijančić

Cilj ovog programa, dodala je Vučković, među ostalim je i održavati vitalnost ruralnih zajednica, pri čemu je gradnja vrtića ujedno i velik poticaj demografskoj obnovi hrvatskih sela.

-Želja za izgradnjom vrtića postoji već dugi niz godina, no teško je i nerealno bilo planirati izgradnju vrtića vlastitim sredstvima pogotovo u ovim gabaritima.

Ulaskom Hrvatske u Europsku uniju i donošenjem Programa ruralnog razvoja za razdoblje 2014 – 2020. godine, te najavom mogućnosti sufinanciranja izgradnje vrtića iz EU sredstava, ideja izgradnje nove vrtićke zgrade postala je realnija.

Realizacija ovog projekta izgradnje dječjeg vrtića krenula je izradom idejnog pa zatim glavnog projekta u 2016. godini, naglasio je načelnik Pliško.

Zatim su se 2017. prvi put pokušali prijaviti na natječaj za sufinanciranje izgradnje vrtića ali bez uspjeha. To im je uspjelo godinu dana kasnije, sa željom da izgrade objekt koji će trajati i biti namijenjen našoj djeci i sadašnjim ali i budućim mladim roditeljima i budućim generacijama.

-Danas, nakon 24 godine od osnivanja DV Vrtuljak Marčana, možemo se pohvaliti novom zgradom vrtića s dvije jasličke i dvije vrtićke skupine koja je namijenjena prvenstveno potrebama vrtića i koja udovoljava svim standardima,  te jednom vrtićkom skupinom u PO Rakalj odnosno i većim brojem djece, pa možemo reći da i snovi nekada postanu stvarnost.

Dječji vrtić vrtuljak ustanova je koja se na svom putu prihvaća i hrabro se suočava s novim izazovima i s ciljem podizanja kvalitete cjelokupnog rada. Zasigurno, kao i do sada, uložit ćemo maksimalne napore da djeci stvaramo prilike u kojima će kroz igru, kroz motivaciju za učenje, kroz druženje i zabavu moći razvijati sve svoje kompetencije, a posebice interese ka raznovrsnim sadržajima i cjeloživotnim učenjem, kazala je ravnateljica Lukašić.

Biskup u miru Ivan Milovan blagoslovio je potom novu zgradu.

Program otvorenja uljepšali su mališani vrtića plesom i pjesmom, a nastupio je i kantautor Bruno Krajcar.

DETALJI O IZGRADNJI NOVOG VRTIĆA

U prosincu prije tri godine potpisan je ugovor o sufinanciranju s Agencijom za plaćanje u poljoprivredi , ribarstvu i ruralnom razvoju.

U kolovozu 2019. godine započeli smo postupke javne nabave koji su se okončali izborom i sklapanjem ugovora sa izvođačem radova i  stručnim nadzorom te uvođenjem izvođača u posao 5. studenoga 2019. godine.

Ugovoreni rok izvođenja radova bio je 12 mjeseci te je unatoč korona-krizi koja ih je zadesila u međuvremenu, taj rok produžen samo za dvadesetak dana – do 30. studenoga 2020. godine.

Odmah zatim u prosincu 2020. i do polovice siječnja ove godine zgrada je opremljena namještajem te kuhinjskom i drugom opremom i sitnim inventarom. U tom je vremenu uređen i okoliš zgrade.

Izvođač radova bio je TGT ADRIATIC d.o.o. iz Pule, stručni nadzor građenja obavile su tvrtke PRIMUM ING d.o.o. iz Pule, te VIS PROJEKTIRANJE d.o.o. iz Zagreba. Dobavljač opreme bio je FUSIO d.o.o. iz Poreča.

Tehnički pregled obavljen je 23. siječnja 2021. godine, a uporabna dozvola izdana početkom veljače 2021., kada je obavljena i primopredaja radova između izvođača radova  i Općine Marčana kao naručitelja.

Zgrada vrtića dana je u ožujku na upravljanje i održavanje Dječjem vrtiću Vrtuljak Marčana , a oni su ishodili potrebno odobrenje nadležnog upravnog tijela Istarske županije za početak obavljanja djelatnosti s 4 skupine djece predškolskog uzrasta. Broj djece u vrtiću broji 70 djece i 17 zaposlenika.

Ukupna građevinska bruto površina iznosi 1.140 m2.

Tlocrtna površina 987m2 a neto korisna površina 992 m2.

-U protekle 3 godine, od potpisa ugovora do realizacije i useljavanja djece u prostor novog vrtića fokusirano smo zajedno radili na zajedničkom cilju. Svi segmenti općinske uprave kao i svi povezani subjekti pod nadležnošću Općine Marčana doprinijeli su današnjem danu – od samog dječjeg vrtića sa zaposlenicima do komunalnog poduzeća Mandalena pa do  Turističke zajednice.

Svima njima ovim se putem zahvaljujem u  ime svakog stanovnika Općine Marčana.

Zahvaljujem se svim nadležnim ministarstvima i agencijama koji su pomogli u realizaciji ovog projekta, posebno Ministarstvu poljoprivrede, Agenciji za plaćanja u poljoprivredi, ribarstvu i ruralnom razvoju, Ministarstvu regionalnog razvoja, Ministarstvu financija te Istarskoj županiji, u svom je govoru istaknuo načelnik Predrag Pliško.

O POVIJESTI VRTIĆA

Ravnateljica vrtića govorila je i o povijesti vrtića.

Dječji vrtić u Marčani postojao je još 1930. pod nazivom asilo infantile u sastavu općine Vodnjan I brojao je u prosjeku tridesetero djece. Uglavnom djeca su išla u vrtić godinu dana prije polaska u školu. Naše zabavište kako su ga kasnije nazivali generacije 1948-49 sami su dolazili u vrtić i to bez pratnje roditelja. Od 1955 do 1997 g Dječji vrtić djelovao je kao  Dječji vrtić i jaslice Pula. U vrtiću se ostvarivao 6-satni program ali zbog velikog interesa roditelja počeo se provoditi  i 10-satni program rada. Uvijek je postojala samo jedna skupina, u prosjeku s tridesetak djece.

Promjenama u društvenoj sredini i formiranju općina 1997. ustrojava se DV Vrtuljak Marčana, koji je u to doba imao dvije odgojne skupine i to jednu u Marčani i jednu u Raklju. Zbog sve većih potreba roditelja 2009. formira se jedna jaslička skupina gdje u prosjeku je boravilo u svim skupinama pedesetak djece. Osim redovitog programa počinju se nuditi i kraći programi ranog učenja talijanskog jezika, sportske radionice te kraći program folklorno plesne igraonice i tradicijskog nasljeđe te i kraći program ranog učenja engleskog jezika.

-Vrtić je svojim radom blizak društvenoj zajednici, ali prvenstveno interesima i potrebama djece usmjerenim na njihov cjelovit razvoj, usmjeren ka razvoju, unapređivanju i promidžbi uloge ranoga i predškolskoga odgoja.

Zahvalni smo da smo u tom kontekstu u svakom trenutku dosadašnjeg rada dobili podršku našeg osnivača, općinskog vijeća i načelnika koji je od samoga početka (a i prije) zalagao se da danas imamo vrtić kojeg svatko može poželjeti te u kontekstu uvjeta rada i življenja djece i odraslih.

Želim vjerovati u odgovornost i ozbiljnost radnika kojima je povjerena novosagrađena zgrada našeg vrtića u kojem će neka djeca provoditi 10 i više sati dnevno, a mi odrasli nastaviti ponudu raznovrsnih programa koji doprinose kvaliteti života u našoj društvenoj zajednici, zaključila je Klara Lukašić.

Foto Društvo Naša djeca Poreč dječja izložba otvorenje prosinac 2021

Poreč: Izložba dječjih radova iz projekta “Želim – crtam – utječem”

Park u centru Kaštelira spreman za druženje i koncert - Foto Tanja Kocijančić park iza crkve vijećnici prosinac 2021

SUBOTA U KAŠTELIRU: Djeci stiže motorizirani Djed Mraz, a za one malo veće koncert