in

TAR: U proračunu za 2020. planirano 54,3 milijuna kuna – glavni projekti muzeji ekologije i ribarstva

Foto Tanja Kocijančić

Općina Tar-Vabriga usvojila je novi proračun za 2020. godini u kojoj planira prihodovati 54,3 milijuna kuna.

Na prihodovnoj strani najviše se planira ostvariti od prodaje i zamjene zemljišta i zgrada i to 22,4 milijuna kuna, dok se od poreznih prihoda očekuje 12,4 milijuna, od komunalnog doprinosa 6,8 milijuna, komunalne naknade 5,8 milijuna i boravišne pristojbe 2,1 milijuna kuna. Općina će se i dalje oslanjati na natječaje iz EU fondova iz kojih se predviđa dobiti oko 1,6 milijuna kuna.

Među glavnim projektima u koja će se ove godine ulagati valja izdvojiti Muzej ribarstva (1,26 milijuna) i Eko-muzej maslinovog ulja (1,88 milijuna), potom rekonstrukciju cesta (4,4 milijuna) i razne zahvate u prometu (kružni tokovi i slično) za koje je rezervirano 3,8 milijuna kuna.

Ukupan program izgradnje i održavanja komunalne infrastrukture planiran je u visini od 14,5 milijuna kuna. Za izgradnju mreže širokopojasnog interneta namijenjeno je 1,5 milijuna kuna, a još toliko investirat će se u Kuću tradicijske gastronomije.

Za programe predškolskog odgoja planirano je 1,2 milijuna kuna, školstvo 1,3 milijuna i socijalne programe 1,8 milijuna, dok će je za programe kulture i sporta predviđeno 847 tisuća kuna. Čak 9,2 milijuna kuna rezervirano je za prostorno planiranje, projektiranje prometnih rješenja i zaštitu okoliša i kulturne baštine.

Na posljednjoj sjednici prošle godine osim novog proračuna prihvaćen je i rebalans proračuna za 2019. godinu, koji je s početnih 57,5 milijuna kuna smanjen na 39,6 milijuna. Razlozi za to su manja realizacija sredstava iz EU fondova i od prodaje zemljišta, pa su shodno tome smanjena, brisana ili u ovu godinu prebačena pojedina kapitalna ulaganja, primjerice rekonstrukcija starog kina, izgradnja uljare, Muzej ribarstva i Eko-muzej maslinovog ulja.

Rebalansom su smanjena i ulaganja u izradu prostornih planova i uređenje prometne infrastrukture.

Za kraj Adventa u Poreču Opća opasnost, Febra, The A!, Gordan Gregurović, dječje predstave, besplatno klizanje…

U Hrvatskoj prosječni turist potroši 97 eura, a najveći porast zabilježen u privatnom smještaju i hotelima