in

TAR– u Santa Marinu stiže Muzej ribarstva, a Kuća tradicijske gastronomije pred otvaranjem

Foto: Tanja Kocijančić

Prošle je godine Općina Tar-Vabriga ostvarila niz velikih investicija i zaključila godinu s proračunom od 41,3 milijuna kuna, što je 80 posto od prvotno planiranog iznosa u visini od 51 milijun kuna.

Naime, na zadnjoj sjednici Općinskog vijeća prihvaćen je godišnji obračun proračuna za prošlu godinu, u kojem je, među ostalim, konstatirano da je vrlo značajan prihod ostvaren od prodaje nekretnina i to u visini od 6,7 milijuna kuna.

Ono po čemu će se prošla godina posebno pamtiti jesu kupnja zemljišta i pripreme za uređenje Muzeja ribarstva u visini od 10 milijuna kuna u Santa Marini, potom uređenje Eko-muzeja maslinovog ulja u starom kaštelu za što je utrošeno 2,5 milijuna kuna, potom obnova stare kuće u centru Tara i uređenje u Kuću tradicijske gastronomije u što je uloženo oko 2 milijuna kuna,  izgradnja kanalizacijske mreže u visini od 3,3 milijuna, te rekonstrukcije, odnosno asfaltiranje cesta u što je investirano dodatnih 5,7 milijuna kuna.

Ni ulaganja u socijalne potrebe ne zaostaju, pa je za to potrošeno 1,4 milijuna kuna. Osnovnu školu Tar-Vabriga općinski proračun financirao je s 1,1 milijun kuna, u javne programe u kulturi i sportu uloženo je 871 tisuću kuna, u zdravstvene potrebe 197 tisuća kuna a u predškolski odgoj, tj. vrtić gotovo dva milijuna kuna. Tu valja dodati da je izgrađen i potpuno novi vrtić u koji je općina uložila gotovo 12 milijuna kuna, za koji je trenutno otvoren natječaj za upis djece.

Vijećnici su pokrenuli i izradu tri urbanistička plana i to za turističku zonu Santa Marina, za kamp Velika Mlaka i radnu zonu u Taru. Izmjene postojećih planova pokrenute su radi manjih preinaka obuhvata, namjene i uvjeta gradnje, a njihovu izradu za kamp Velika Mlaka financirat će vlasnik zemljišta, dok će za ostala dva izmjene platiti općina.

Poreč dobio SAVJET MLADIH – predsjednica Renata Štifanić, zamjenik Marin Sedmak

Finale projekta Boćajmo u školi u Pazinu 6. lipnja