in

TRADICIJA DUGA 30 GODINA: Tradicionalni blagdanski susret hrvatske, slovenske i talijanske policije

Foto PU istarska

Na graničnom prijelazu Kaštel održan je tradicionalni božićno-novogodišnji susret predstavnika hrvatske, slovenske i talijanske policije, kojim je obilježena dugogodišnja dobra suradnje na brojnim područjima policijskog djelovanja

Uoči božićnih i novogodišnjih blagdana, u utorak, 17. prosinca, na graničnom prijelazu Kaštel održan je tradicionalni susret predstavnika hrvatske, slovenske i talijanske policije. Riječ je o tradiciji koja traje već preko 30 godina, a simboličnom razmjenom darova predstavnici triju policiju zahvalili su jedni drugima na dosadašnjoj dobroj suradnji.

Bila je to prilika da se predstavnici policija triju susjednih zemalja, koje tijekom godine svakodnevno surađuju na operativnoj razini, sretnu osobno na najvišoj razini pa su tako susretu nazočili domaćin –  direktor Policijske uprave Koper Igor Ciperle, direktor Policijske uprave Ljubljana Stanislav Vrečar, direktor Policijske uprave Novo Mesto Janez Ogulin, načelnik Policijske uprave istarske Božo Kirin, načelnik Policijske uprave primorsko-goranske Tomislav Dizdar te predstavnici Policijske uprave Trst i Sektora talijanske granične policije Giovanni Cuciti, Antonio Grande, Giuseppe Colasnanto i Graziano Lacovich.

Predstavnici policija triju zemalja izrazili su zadovoljstvo dobrom pograničnom suradnjom, koja se osobito ističe tijekom turističke sezone, kada se usklađivanjem i koordinacijom rada osigurava učinkovita granična kontrola i protočnost na granici. Isto tako, zahvaljujući kvalitetnoj razmjeni operativnih informacija, sve tri policije uspješno rade na suzbijanju raznih oblika kriminaliteta.

Budući da kriminaliteta na poznaje državne granice i da počinitelji kaznenih djela djeluju umreženo, da bi se uspješno borili protiv prekograničnog i organiziranog kriminaliteta, nužna je i dobra suradnja susjednih policijskih uprava. Kao jedan od primjera uspješne suradnje istaknuta je borba protiv krijumčara ljudima pa je tako ove godine Policijska uprava istarska, u suradnji s Uredom za suzbijanje korupcije i organiziranog kriminaliteta i Policijskom upravom Koper, uspješno otkrila dva zločinačka udruženja koja su preko državne granice protuzakonito prebacila oko 200 nezakonitih migranata.

Naime, s obzirom na pojačanu problematiku nezakonitih migracija u posljednje dvije godine, suradnja između triju policijskih uprava posebno je intenzivirana u području zaštite državne granice, sprječavanja nezakonitih migracija i suzbijanja krijumčarenja ljudima te su se predstavnici hrvatske, slovenske i talijanske policije složili da takvu dobru suradnju treba i dalje razvijati kako bi se stanovnici, s bilo koje granice, osjećali sigurno i zaštićeno, priopćeno je iz PU istarske.    
Vikend na Adventu Poreč: Gustafi, Dogma i Adventska utrka u subotu, žive jaslice OTKAZANE

VIŠNJAN: Korado Korlević dobio svjetsku nagradu od skoro 11.000 dolara zbog obrane Zemlje od asteroida