in

TRADICIONALNI SUSRET NA VRBANOVICI – Petrović: “Antifašizam, poštivanje ljudskih prava i suživot temeljne su vrijednosti našeg identiteta”

Vrbanovica - spomen obilježje 29.08.2021 - Foto Tanja Kocijančić

Napisala i snimila Tanja Kocijančić

Vrbanovica – spomen obilježje 29.08.2021 – Foto Tanja Kocijančić

Na Vrbanovici se već desetljećima posljednje nedjelje u kolovozu okupljaju antifašisti prisjećajući se 25. vojno pozadinske stanice koja je djelovala u 58 sela na području Tara, Kaštelira i Vižinade, a na ovom je prostoru 24. kolovoza 1944. vodila najžešću bitku s neprijateljem u kojoj je poginuo njen prvi borac Vikor Labinac. Stanica je na ovom prostoru djelovala do 28. travnja 1945. kada su njeni borci istovremeno ušli u Tar, Kaštelir i Vižinadu i na taj način okončali okupaciju.

Vrbanovica – članovi Udruge J. B. Tito 29.08.2021 – Foto Tanja Kocijančić

U okupljanje antifašista na ovom lijepom proplanku iznad doline Mirne umiješala se prošle godine korona. Tada su samo položeni vijenci uz spomenik podignut na mjestu pogibije Viktora Labinca. I ove je godine druženje omela korona, ali osim simboličnog polaganja vijenaca održan je i kratki skup ispred „dvora“ – ovog puta u organizaciji Općine Kaštelir-Labinci. Naime, svake godine organizator je jedna od tri općina na kojima je u NOB-u djelovala 25. vojno pozadinska stanica – lani je bila Općina Tar-Vabriga a dogodine je red na Općini Vižinada. No, kao što je to inače bilo prije korone, nije bilo većeg okupljanja posjetitelja, kulturno-umjetničkog programa kao ni tradicionalnog graha.

Vijence su ove godine položili načelnik Kaštelira Đulijano Petrović, izaslanica župana, predsjednica Skupštine Istarske županije Sandra Ćakić Kuhar, te predsjednik i član Udruge antifašističkih boraca Poreštine Arduino Matošević i Nedjeljko Bucalo.

Vrbanovica – skup ispred “dvora” 29.08.2021 – Foto Tanja Kocijančić

Tomu su prethodili prigodni govori načelnika Petrovića, Ćakić Kuhar, Matoševića i predsjednika Udruge dragovoljaca i veterana Domovinskog rata Poreč Mire Sošića koji je izrazio zadovoljstvo što je ovaj skup unatoč epidemiološkim neprilikama održan i naglasio da se njihova udruga u temeljima trajno drži vrijednosti antifašizma. Prisutni su, uz načelnika Vižinade Marka Ferenca i njegove zamjenice Nede Šainčić Pilato, predsjednika Općinskog vijeća Kaštelira Ivana Legovića i njegovih kolega vijećnika bili još i drugi članovi UAB-a i Udruge Josip Broz Tito na čelu s predsjednikom Marijom Ljubešićem.

Vrbanovica – uzvanici na skupu 29.08.2021 – Foto Tanja Kocijančić

Obilježavajući današnji dan, naglasio je načelnik Petrović, još jednom odajemo priznanje borcima NOB-e koji su u borbi protiv okupatora stali na stranu antifašističkih snaga.

-Zahvaljujući borcima i suradnicima ove stanice mještani ovog dijela Poreštine imali su siguran organizacijski, politički i vojni oslonac za uspješno suprotstavljanje fašističkoj i nacističkoj vlasti i njenim zločinima. Mnogi od njih platili su cijenom života, slobodu koju danas imamo, te nas to obavezuje da im ovakvim okupljanjima odajemo počast. Pritom ne smijemo zaboraviti i na doprinose velikana i boraca, kao što je bio drug Tito, a koje sjećanje i uspomenu nam pokušavaju umanjiti i oduzeti pojedinci sa najviših pozicija.

Vrbanovica – Đulijano Petrović 29.08.2021 – Foto Tanja Kocijančić

S ponosom se sjećamo djelovanja 25. vojno pozadinske stanice koja je dala izniman doprinos Narodnooslobodilačkoj borbi, a ti su događaji odredili naš put, našu prošlost i našu sadašnjost.

Antifašizam, sloboda i jednakost, nacionalna i socijalna emancipacija, rodna ravnopravnost, poštivanje ljudskih prava i prava nacionalnih manjina, višejezičnost i multikulturalnost;  to su temeljne vrijednosti našeg identiteta koje se mogu sažeti u jednu riječ, a to je suživot-convivenza, istaknuo je Petrović.

Predsjednica Skupštine Istarske županije naglasila je da se s ponosom danas prisjećamo borbenog djelovanja 25. vojno pozadinske stanice.

Vrbanovica – Sandra Ćakić Kuhar – Foto Tanja Kocijančić

-Na ovom mjestu svake godine izražavamo vječnu zahvalnost svim borcima koji su se u njoj djelovali, poput Viktora Labinca koji je za tu borbu dao ono najvrjednije – svoj život. Na nama je odgovornost da u ime svih velikana NOB-a kročimo putem mira i napretka i da gradimo jedno još bolje sutra kako nikad ne bi bila zaboravljena njihova hrabrost, njihov pravedan duh i njihova velika žrtva, rekla je Ćakić Kuhar, dodavši da su posebno ponosni što je antifašizam bio i ostao dio našeg identiteta i da na ovim prostorima ne poznajemo i ne prihvaćamo alternative. Pozvala je da vrijednosti antifašizma čuvamo i dalje te prenosimo na našu djecu i mlade.

Vrbanovica – Arduino Matošević 29.08.2021 – Foto Tanja Kocijančić

-Dostojanstvo i čast antifašističkih boraca, ni u ratu ni u miru, ne mogu umanjiti ni aktualni politički prijepori ni naknadne manipulacije i falsifikati brojkama i žrtvama, čega smo nažalost svjedoci u zadnje vrijeme. Naša vlast na državnoj razini svako malo daje nadu da će konačno stati na pravu stranu a onda se dogodi dan sjećanja na sve totalitarne režime i posjećuju samo mjesta na kojima su  komunisti počinili zločine. Ne mogu reći nego licemjerno, jer ustaški pozdrav i dalje živi, kazao je Matošević naglasivši da se na ovom području obilježavaju važni datumi iz NOR-a čime Poreština i Istra cijene vrijednosti dobivene tom borbom.

Za kraj nekoliko riječi o Vrbanovici.

Skup na Vrbanovici 29.08.2021. – Foto Tanja Kocijančić

Radi koordinacije radova oko podizanja spomen obilježja, uređenja okoliša i osiguranja pristupnog puta boračke su organizacije imenovale koordinacioni odbor. Uz veliko zalaganje odbora, boračkih organizacija i građana 27. srpnja 1982. godine svečano je otkriveno spomen obilježje na koje se svake godine polaže cvijeće.

Međutim, nije se stalo samo na spomen obilježju. Gradnjom ”dvora” koji bi podsjećao na dvore koji su partizani koristili za vrijeme rata i streljane za gađanje glinenih golubova, dobio se prostor nazvan spomen područje Vrbanovica na kojem se svake godine organiziraju i održavaju svečani susreti zadnje nedjelje u kolovozu.

Dvor na Vrbanovici  i cjelokupno spomen područje najvećim je dijelom izgrađen dobrovoljnim radom i svečano je otvoreno 31. kolovoza 1986. da bi se trajno obilježio značaj i doprinos 25. vojno pozadinske stanice.

Iznad vrata dvora na kamenoj ploči ispisano je:

„Ovaj DVOR u znak sjećanja na sve dvore koje su koristili borci 25. vojno pozadinske stanice u toku NOR-a sagradili su borci i građani mjesnih zajednica Tar, Kaštelir i Vižinada. 31. kolovoz 1986.“

VRSAR: Prijavite se na FOTONATJEČAJ MONTRAKER u sklopu kiparske škole

U ponedjeljak kontrola korištenja pojasa i mobitela u vožnji